Wall Street: Απώλειες στους δείκτες μετά την προειδοποίηση της Apple

Wall Street: Απώλειες στους δείκτες μετά την προειδοποίηση της Apple

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, στον απόηχο της προειδοποίησης του τεχνολογικού κολοσσού πως η επιδημία του νέου κορονοϊού αναμένεται να επηρεάσει τον στόχο του για τα έσοδα στο β' τρίμηνο του 2020, ενώ η εξάπλωση της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας εξακολουθεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, η Apple ανέφερε δεν θα επιτύχει τον στόχο που είχε τεθεί για πωλήσεις ύψους 63 - 67 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής της αλλά και της εξασθενημένης ζήτησης στην Κίνα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, χωρίς παράλληλα να προχωρήσει σε αναθεώρηση του στόχου της με βάση τα νέα δεδομένα. 

Με τα περισσότερα καταστήματα στην Κίνα κλειστά ή ανοιχτά λίγες μόνο ώρες, οι πωλήσεις πολλών εταιρειών εκ των πραγμάτων εμφανίζουν μείωση, καθώς και οι πελάτες είναι λιγοστοί. Όλα τα κινεζικά καταστήματα της Apple αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστά, καθώς και πολλά που ανήκουν σε συνεργάτες της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταδιακά επιχειρεί να ανοίξει μερικά από αυτά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κοροναϊός θα ρίξει σημαντικά τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων και άλλων τεχνολογικών συσκευών στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, ίσως και κατά 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Κίνα συνεισφέρει το 15% των συνολικών εσόδων της Apple, οι μετοχές της οποίας κινήθηκαν πτωτικά στο χρηματιστήριο μετά την προειδοποίηση προς τους επενδυτές.

Αναφορικά με την επιδημία του COVID-19, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από την εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 1.868 άτομα, σε ένα σύνολο 72.436 κρουσμάτων, ενώ εκτός ηπειρωτικής Κίνα, έχουν επιβεβαιωθεί 5 θάνατοι, σε σύνολο 827 κρουσμάτων σε 26 χώρες και περιοχές. Μόνο την Δευτέρα, στην ηπειρωτική Κίνα σημειώθηκαν επιπλέον 98 θάνατοι, ενώ καταγράφηκαν και 1.886 νέα κρούσματα.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 900 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της αφρικανικής ηπείρου. Ένας πρώτος θάνατος εκτός της Ασίας και του Ειρηνικού καταγράφηκε την Παρασκευή 14η Φεβρουαρίου στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει νέες απώλειες 0,87% και διαμορφώνεται στις 29.142,04 μονάδες.

Πτώση καταγράφει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που βρίσκεται στις 3.360,47 μονάδες με απώλειες 0,59%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βρίσκεται στις 9.695,45 μονάδες με απώλειες 0,39%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple καταγράφει πτώση 2,6%, ενώ απώλειες άνω του 2% σημειώνουν οι μετοχές των Skyworks Solutions, Qorvo και Xilinx.