Υπερ-μόχλευση και ρευστοποιήσεις οδηγούν πτωτικά τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Υπερ-μόχλευση και ρευστοποιήσεις οδηγούν πτωτικά τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Το bitcoin και ευρύτερα η αγορά ψηφιακών νομισμάτων υποχώρησαν απότομα χθες Τετάρτη, με τη ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων να σημειώνει πτώση περίπου 5% και το ethereum να πέφτει πάνω από 8% σε διάστημα λίγων ωρών, λόγω των διαδοχικών ρευστοποιήσεων επενδυτών που χρησιμοποιούν επικίνδυνα και υψηλά επίπεδα μόχλευσης.

Τις τελευταίες ημέρες τόσο το ποσό της μόχλευσης όσο και το open interest στις αγορές παραγώγων κρυπτονομισμάτων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το μίνι κραχ της 7ης Σεπτεμβρίου 2021. 

Παράλληλα, η προσφορά stablecoin στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αυξάνεται. Αυτή η αύξηση ξεκίνησε ήδη μία ώρα πριν από την πιο σημαντική πτώση της τιμής (11:00 πμ Ελλάδας -  άρα μπορεί να ήταν ήδη μια ένδειξη για το τι ερχόταν). Ωστόσο, ίσως αποτελεί μια πολύ βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς και τα χρήματα ενδέχεται να επιστρέψουν γρήγορα.

Σύμφωνα πάντως με τον δείκτη SOPR, που παρακολουθεί τους κατόχους $BTC για σύντομο χρονικό διάστημα (μέχρι 155 ημέρες), βλέπουμε ότι οι βραχυπρόθεσμοι κάτοχοι πραγματοποίησαν τις σημαντικότερες πωλήσεις τις τελευταίες ώρες. Οι βραχυπρόθεσμες πωλήσεις επηρέασαν άμεσα την τιμή της αγοράς, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές λαμβάνουν κέρδη.

Αντίστοιχα βλέπουμε πως οι πωλήσεις από τους miners παραμένουν χαμηλά, υποδεικνύοντας ότι θεωρούν πως η τιμή διαπραγμάτευσης του $BTC θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. 

Η πτώση του Ether αν και ήταν πιο ηχηρή, δεν είναι τόσο ανησυχητική - παρόμοια πτώση 8% παρατηρήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, όταν το δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα κατέγραψε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Το «Beacon Chain» του Ethereum - γνωστό επίσης ως Eth 2.0 - το οποίο αναμένεται να συγχωνευθεί με το τρέχον κεντρικό δίκτυο Ethereum το 2022, υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη αναβάθμιση. Η ονομασία που του δόθηκε - Altair - προέρχεται από το δωδέκατο φωτεινότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό και συνιστά την «πρώτη σημαντική αναβάθμιση δικτύου», σύμφωνα με το ethereum.org.

Η διόρθωση της αγοράς προηγήθηκε της αναβάθμισης, αλλά δεν συσχετίζεται κάπως με την αναβάθμιση. Υπάρχουν τώρα πάνω από 8 εκατομμύρια ETH που βρίσκονται κλειδωμένα στο έξυπνο συμβόλαιο - ή αλλιώς $32 δισεκατομμύρια δολάρια σε όρους δολαρίων, ακόμη και μετά την πτώση της Τετάρτης.

Έτσι, ο δείκτης μόχλευσης οδηγήθηκε σε μια υγιή βουτιά, καθώς περίπου 35.000 θέσεις Ethereum LONG ρευστοποιήθηκαν στο Bitfinex.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.