Τρομερό ράλι στο Χ.Α. - Ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυρ. Μητσοτάκη

Τρομερό ράλι στο Χ.Α. - Ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυρ. Μητσοτάκη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με ένα ιστορικό όσο και επιβλητικό ξέσπασμα μεγάλων διαστάσεων με ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία εν μέσω σημαντικών εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό υποδέχτηκε η αγορά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, αλλά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που αυτές προκάλεσαν.

Ήταν η πιο «γεμάτη» και πλουραλιστική συνεδρίαση των τελευταίων ετών, με κυριότερο ποιοτικό στοιχείο την εκτόξευση της αξίας συναλλαγών πάνω από τα 173 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να κυριαρχούν με έμφαση δίνοντας τον τόνο σε όλη την αγορά. Και όλα αυτά, έλαβαν χώρα με κλειστές τις αγορές της Wall Street και του Λονδίνου (λόγω Memorial Day), κάτι που σύμφωνα με αναλυτές είναι πιθανό να «στέρησε» επιπλέον έως και 80 ή 100 εκατ. ευρώ τζίρου!

Πρόκειται για μια αντίδραση – ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις εξελίξεις που νομοτελειακά προεξοφλούνται, με την αγορά να βλέπει – μετά από πάρα πολύ καιρό – ότι το πολιτικό ρίσκο εκμηδενίζεται, δεδομένου ότι η διαφορά της χθεσινής κάλπης, «υπαγορεύει» ξεκάθαρα και το νικητή στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι προεξοφλούνται ρηξικέλευθες αλλαγές στο χώρο της οικονομίας, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων, αλλαγές που θα ελκύσουν επενδύσεις και θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πορεία του χρηματιστηρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από τον ενθουσιασμό και τις σημαντικές τοποθετήσεις που έγιναν στο χρηματιστήριο, καταγράφηκε και σημαντικότατο ράλι αποκλιμάκωσης στην αγορά ομολόγων, που κινήθηκαν σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας τη μείωση του ρίσκου χώρας.

Παράλληλα είναι εξαιρετικά θετικό και καθιστά αυτή την περίοδο διαφορετική από άλλες, το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος είναι εξαιρετικά μικρή, άρα η αγορά – και η χώρα - δε θα σέρνονται για καιρό σε μια κατάσταση ακινησίας και αδράνειας (όπως πάγια είναι οι προεκλογικές περίοδοι). Επίσης, η αγορά γνωρίζει από τώρα το νικητή, άρα μπορούν να γίνουν πλάνα για την επόμενη ημέρα χωρίς να ελλοχεύει το στοιχείο της αμφιβολίας, της αβεβαιότητας και της αμφισβήτησης.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο είναι εντυπωσιακό ότι η αγορά κέρδισε σχεδόν εξ ολοκλήρου ότι έχασε όλο το προηγούμενο διάστημα, πλησιάζοντας ξανά στα υψηλά δέκα μηνών, ενώ το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη είναι εντυπωσιακό. Το κλείσιμο έγινε πλησίον των υψηλών ημέρας ενώ κρατήθηκε όλη η δυναμική με πληθώρα τίτλων να κλείνει στα υψηλά ημέρας!

Κλείσιμο κοντά στα υψηλά 10μήνου

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 776,60 μονάδες με άνοδο 6,09%, έχοντας χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 733,72 μονάδες και υψηλό στις 780,44 μονάδες που βρέθηκε περίπου 13 λεπτά πριν το κλείσιμο! Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 173,61 εκατ. ευρώ με τον τραπεζικό κλάδο να διακινεί τα 116 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 97,06 εκατ. τεμάχια, με τις τράπεζες να διακινούν 80,75 εκατ. τεμάχια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική η οποία την Τετάρτη εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece άρα αύριο θα έχουμε την ολοκλήρωση του rebalancing διακίνησε πάνω από το 1/4 του τζίρου της αγοράς με 42,23 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 20 εκατ. μετοχών!

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης, χωρίς να σημαίνει ότι υστέρησαν και οι μη τραπεζικές μετοχές του Large Cap. O τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ράλι ανόδου +11,84% στις 667,79 μονάδες!

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι την ισχυρή δυναμική πίσω από το σημερινό ράλι τροφοδοτεί τεχνικά το κλείσιμο των short θέσεων στις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης! Οι ίδιοι σημειώνουν πως η αγορά βλέπει πίσω από το συντριπτικό ποσοστό διαφοράς στις ευρωεκλογές υπέρ της Ν.Δ, την προοπτική διασφάλισης της αυτοδυναμίας στις προσεχείς εθνικές εκλογές που θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει χωρίς ουσιαστικά εμπόδια το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Η Πειραιώς κυριάρχησε σε απόδοση καθώς ενισχύθηκε κατά 27,41%, η Alpha Bank κέρδισε 16,32%, ενώ σαφώς ηπιότερη αντίδραση είχαν Eurobank και Εθνική που ενισχύθηκαν από 7,56% και 6,06% αντίστοιχα. Η Attica Bank ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,54%.

Καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με πτώση, ενώ υστέρησαν μόνο οι Coca Cola HBC, Motor Oil και Σαράντης που κινήθηκαν συντηρητικά κερδίζοντας μόλις 0,74%, 0,61% και 0,83% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η Ελλακτωρ ενισχύθηκε άνω του 15%, στο +13,78% η Viohalco, άνω του 11% ενισχύθηκαν οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Lamda Development, ενώ πάνω από 5% κέρδισαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Jumbo και Cenergy Holdings. Από τις επιδόσεις αυτών των μετοχών, γίνεται αντιληπτό το κλίμα που επικράτησε ευρύτερα στη συνεδρίαση.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη 15,10% είχε η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος ακολουθώντας τη μητρική, πλέον του 7% κέρδισαν οι MIG και AVAX, άνω του 5% οι Πλαίσιο Computers, Intrakat και AS Company, ενώ σημαντική άνοδο είχαν και οι Intralot, Intracom Holdings, Κλουκίνας Λάππας, Παπουτσάνης και Πετρόπουλος. Στο σύνολο της αγοράς 97 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 19 που υποχώρησαν.