7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Το πρώτο τρίμηνο «φωτίζει» τη συνέχεια της χρονιάς για τις εισηγμένες

Το πρώτο τρίμηνο «φωτίζει» τη συνέχεια της χρονιάς για τις εισηγμένες

Η Ελληνική αγορά συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις κάνοντας βόλτες πάνω και κάτω από τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη , με συνεχείς ημερήσιες εναλλαγές προσήμου και  περιορισμένη μεταβλητότητα. Η  γενική κατεύθυνση που θα ήθελε η αγορά δεν «αποκαλύπτεται», επιφυλακτικότητα και αισιοδοξία εναλλάσσονται.

 Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, προστέθηκε και ο αναιμικός τζίρος , χαμηλότερος των τελευταίων 28 συνεδριάσεων που μόλις ξεπέρασε τα 61 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσυμφωνημένων συναλλαγών. Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στις εκθέσεις των μεγάλων οίκων με σαφές αισιόδοξο αποτύπωμα για την ανάπτυξη και τις προσδοκίες της φετινής χρονιάς. Το γεγονός ότι προερχόμαστε από μια πανδημική χρονιά με μεγέθη που «αλλοιώθηκαν»  σε αναλογία με τα πλήγματα που εδέχθη κάθε κλάδος, διαστρεβλώνει και τους αριθμοδείκτες των μετοχών. 

Ο μεγάλος πρόδρομος δείκτης για το πρόσωπο που θα δείξουν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια του έτους  είναι  η ροή των αποτελεσμάτων που αρχίζουν να καταφθάνουν από τις εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις παρά τα μειωμένα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς  και έχοντας διέλθει από ένα υπερδεκαετή κύκλο περισσότερο υφεσιακό παρά αναπτυξιακό, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαθέτουν αντίδοτα σε δύσκολες συγκυρίες. 

Δεν είναι βέβαιο κατά πόσον τα πρώτα δημοσιευμένα αισιόδοξα αποτελέσματα θα μπορέσουν να διατηρηθούν  για αρκετά τρίμηνα ακόμα καθώς είναι πιθανόν να εμπεριέχουν την απόκριση του «πιεσμένου» ελατηρίου, αλλά η κερδοφορία που επιτεύχθηκε ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη αισιοδοξία τον τρέχον έτος.

Θα αναφερθούμε σε τρείς εισηγμένες  από κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ( τουρσιμός- μεταφορές, λιανεμπόριο, οικοδομικά υλικά) αναλύοντας και τη διαγραμματική τους συμπεριφορά.

ΑUTOHELLAS 

O ‘Oμιλος παρουσίασε στο α΄ τρίμηνο βελτίωση κατά 12,7% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, που ανήλθε στα 128,8 εκατ. ευρώ. Τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν στα 4,5 εκατ. ευρώ , έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ ο κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα του Ομίλου στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά 5,9% και έφτασε τα 38,7εκατ. ευρώ από 36,6εκατ. ευρώ το 2020.

Η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας Εισαγωγής-Διανομής, όσο και σε επίπεδο Λιανικής, συνεισφέροντας συνολικά 75,7εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του Ομίλου, με αύξηση 15,5% ,δεδομένου και του περσινού lockdown την περίοδο του Μαρτίου. Το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας κερδοφορίας  διαμορφώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες και θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ανάκαμψης του τουρισμού. 

ΟΤΟΕΛ 

Η ανοδική γραμμή τάσης Κ20 από τα χαμηλά του Νοεμβρίου ( 3.66 ευρώ) ορίζει την κίνηση. Η κατάκτηση της ζώνης 6,56-6,75 ευρώ  λειτούργησε προωθητικά για τη μετοχή που συνεχίζει να κινείται ανοδικά με στόχο τα 8,25 ευρώ του Φεβρουαρίου του 2020. Σημαντική η προαναφερθείσα ζώνη 6,56-6,75 ευρώ  που θα παρέχει στήριξη σε ενδεχόμενο διόρθωσης της μετοχής. Ανοδικά κινείται ο απλός κινητός μέσος των 20 εβδομάδων ( 6,44 ευρώ).

JUMBO 

Tον Απρίλιο του 2021, ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το 75% των καταστημάτων του ομίλου στην Ελλάδα, με αυστηρούς και δυσανάλογους για το μέγεθος των καταστημάτων περιορισμούς, ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων και μόνο με την μέθοδο click inside ή click away. Συνεπώς, ενώ στο α΄τρίμηνο του 2021, εμφάνισε μείωση πωλήσεων κατά -11% , στο κλείσιμο του τετραμήνου καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 24%. Κατ΄αναλογίαν στην Κύπρο , οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση κατά +33% περίπου, στην Βουλγαρία  οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση κατά +32% περίπου, στη δε Ρουμανία οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 να σημείωσαν αύξηση κατά +74% περίπου. Η διαφοροποίηση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, επέδρασε αναλογικά και στα αποτελέσματα ανά χώρα δραστηριοποίησης.

ΜΠΕΛΑ 

Η μετοχή μετά την κατάκτηση της σημαντικής αντίστασης των 14,49 ευρώ, διέσπασε ανοδικά και τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων  και κινείται προς την πλήρωση του χάσματος ( 17,13 -17,35 ευρώ) του Φεβρουαρίου του 2020. Μεσοπρόθεσμος στόχος τα υψηλά του 2020 στα 19,50 ευρώ. Τα 15,65 ευρώ, αποτελούν σημαντική στήριξη στο σενάριο διόρθωσης και ο απλός κινητός μέσος των 200 εβδομάδων.

ΙΚΤΙΝΟΣ 

Σε επίπεδο Ομίλου, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 121,90%. Tα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ έναντι 0,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 536,52%. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 9,2 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 3μηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,61%. Οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 41,4 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31/12/2020. Σύμφωνα με τη διοίκηση,   λόγω των θετικών εξελίξεων  στο μέτωπο των εμβολίων, διαφαίνεται   άμεση βελτίωση παγκοσμίως καθώς τα μεγάλα έργα του εξωτερικού επανέρχονται στο προσκήνιο. Δεδομένων των οικονομικών αποτελεσμάτων και προοπτικών για το 2021, η εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει στη διανομή προμερίσματος για την τρέχουσα χρήση.

ΙΚΤΙΝ  

Η ανοδική διαφυγή από τον σφηνοειδή σχηματισμό Ρ-Ρ1 με ταυτόχρονη διάτρηση του απλού κινητού μέσου 100 εβδομάδων προσέδωσε ιδιαίτερη δυναμική στον τίτλο με την επερχόμενη ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 0,89 ευρώ. Επόμενος στόχος το 1,00 ευρώ, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τα υψηλά του 2020 στα 1,20 ευρώ. Τα 0,89 ευρώ και ο εβδομαδιαίος 100αρης στηρίζει την ενδεχόμενη διορθωτική κίνηση του τίτλου.