Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, 17:13

-A +A

Το νέο κύμα δασμών «ρίχνει» τη Wall

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, 17:13
Το νέο κύμα δασμών «ρίχνει» τη Wall
-A +A

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τη χθεσινή αργία λόγω της Ημέρας της Εργασίας.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου αλλά και την πρώτη μετά την εφαρμογή του νέου κύματος δασμών που έχει επιβληθεί από ΗΠΑ και Κίνα, σε ένα ακόμα «επεισόδιο» του εμπορικού πολέμου στον οποίο και βρίσκονται οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινέζικα προϊόντα ύψους 112 δισ. δολαρίων με την Κίνα να απαντά με νέους δασμούς που περιλαμβάνουν και ένα 5% στο αμερικάνικο αργό πετρέλαιο.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές εντείνεται η αβεβαιότητα γύρω από την κλιμάκωση της εμπορικής κρίσης ενώ κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν τις δύο υπερδυνάμεις να ξανακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν κατάφεραν να εφυσηχάσουν τους επενδυτές.

Την ίδια ώρα εντείνει τις πιέσεις του προς το Πεκίνο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος  προειδοποίησε την Κίνα πως αν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο συνεχιστούν έως το 2021 και ο ίδιος επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε η επόμενη συμφωνία που θα τους προσφέρει θα είναι πολύ πιο σκληρή.

Ειδικότερα, σε αναρτήσεις του στο twitter, ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά για τη χώρα του, αν και το Πεκίνο θα επιθυμούσε να περιμένει τις εκλογές του επόμενου έτους προσβλέποντας σε ενδεχόμενη εκλογή άλλου προέδρου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει τους 16 μήνες που μεσολαβούν η Κίνα θα «αιμορραγεί», ενώ υπογραμμίζει καταλήγοντας τα πράγματα θα είναι χειρότερα για το Πεκίνο στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο ίδιος.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 396 μονάδες ή 1,48% στις 25.998 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 87 μονάδες ή 1,11% στις 7.876 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 30 μονάδες ή 1% και κινείται στις 2.897 μονάδες.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα