7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Το μεγαλύτερο bank run στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων

Το $TITAN ενδέχεται να έχει καταρρεύσει λόγω του μηχανισμού στήριξης του stablecoin. Όταν η τιμή άρχισε να μειώνεται, το IRON έχασε την τιμή ισορροπίας με το δολάριο. Όπως και άλλα αλγοριθμικά νομίσματα, η τιμή θα έπρεπε να έχει αποκατασταθεί μόλις τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί ελαστικότητας Όμως, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου.

Το μεγαλύτερο bank run στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων

Μια σχεδόν συνολική κατάρρευση της τιμής του κρυπτονομίσματος ενός πρωτοκόλλου αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) ήταν «το πρώτο μεγάλης κλίμακας bank run στις αγορές των κρυπτονομισμάτων», ανέφεραν οι προγραμματιστές πίσω από την Iron Finance σε μια δημοσίευση post-mortem που εξέδωσαν μετά την κατάρρευση. Το bank run μείωσε την αξία του πρωτοκόλλου από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν στο μηδέν. Ας δούμε τι συνέβη και πως τι δήλωσαν οι επιφανείς υποστηρικτές του όπως ο Mark Cuban. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει και το ηθικό δίδαγμα που έχει για τις τράπεζες, και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό.

To πρωτόκολλο Iron Finance, εκδίδει ένα μερικώς εξασφαλισμένο αλγοριθμικό stablecoin που ονομάζεται $IRON και σκοπός του είναι να βρίσκεται σε ανταλλακτική ισορροπία με το δολάριο των ΗΠΑ.

Το $ΤΙΤΑΝ, το ψηφιακό νόμισμα του πρωτοκόλλου, κατέρρευσε λόγω μαζικής πώλησης. Η τιμή του έπεσε από περίπου 60 $ σε 0,00000006 $, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinGecko. Εν τω μεταξύ, το stablecoin του $IRON διαπραγματεύεται περίπου 0,70 $ (τα σταθερά νομίσματα όπως το $IRON προορίζονται να παραμείνουν συνδεδεμένα σε ένα στοιχείο - στην περίπτωση αυτή, αυτό είναι το δολάριο).

Το stablecoin συνέθεσε αποθεματικά σε $USDC και $TITAN σε ποσόστωση 75% και 25% αντίστοιχα. Το Iron Finance κυκλοφόρησε στο Polygon (πρώην Matic Network) πριν από λιγότερο από ένα μήνα και γρήγορα προσέλκυσε ρευστότητα άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν ο λόγος της πτώσης των τιμών σχεδόν μηδέν. Πολλοί έχουν υποθέσει ότι η συντριβή θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα «rug pull,», μια κατάσταση όπου οι ιδρυτές έργων “κλέβουν” τα χρήματα των χρηστών που είναι κλειδωμένα σε έξυπνα συμβόλαια. Ωστόσο, η ομάδα αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στον ισότοπό τους, έγραψε: «Δεν υπάρχει κάποιο rug pull ή κυβερνοεπίθεση»

Για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στη δημιουργία stablecoin Iron, το πρωτόκολλο είχε προσφέρει αποδόσεις έως και 10.000% APY σε κρυπτονομίσματα $TITAN. Η απόδοση τράβηξε την προσοχή του ενθουσιώδους επιχειρηματία του Shark Tank, Mark Cuban, ο οποίος αποκάλυψε ότι συμμετείχε στο farming του $TITAN σύμφωνα με δημοσίευση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Το $TITAN ενδέχεται να έχει καταρρεύσει λόγω του μηχανισμού στήριξης του stablecoin. Όταν η τιμή άρχισε να μειώνεται, το IRON έχασε την τιμή ισορροπίας με το δολάριο. Όπως και άλλα αλγοριθμικά νομίσματα, η τιμή θα έπρεπε να έχει αποκατασταθεί μόλις τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί ελαστικότητας Όμως, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με το σύστημα ενεργοποίησης του πρωτοκόλλου, κάθε φορά που η τιμή του διακριτικού $IRON είναι μικρότερη από ένα δολάριο ΗΠΑ (USD), οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει το κρυπτονόμισμα και να το εξαργυρώσει για τιμή αξίας 1$, διαιρεμένη σε 0,75 δολάρια $USDC και 0,25 δολάρια $TITAN.

Ενώ αυτός ο μηχανισμός arbitrage προοριζόταν να είναι το σημείο στήριξης του $IRON, ήταν πιθανότατα η αιτία της συντριβής. Χθες, όταν το stablecoin διαπραγματεύονταν κάτω από ένα δολάριο, οι arbitrageurs αγόρασαν και εξαργύρωσαν το $IRON σε φθηνότερη τιμή. Τα διακριτικά $TITAN πωλούνται συνεχώς στην ανοιχτή αγορά, προκαλώντας πτώση της τιμής.

Επιπλέον, καθώς οι κάτοχοι προσπάθησαν να εξαργυρώσουν περισσότερα $IRON, δημιουργήθηκε πανικός και αυτό οδήγησε σε τραπεζικό bank run, που σημαίνει ότι όλοι προσπάθησαν να εξαργυρώσουν τα $IRON tokens τους ταυτόχρονα. Η πίεση πώλησης συνεχίστηκε έως ότου η τιμή του $ΤΙΤΑΝ μειώθηκε σχεδόν στο μηδέν.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η ανακοίνωση του πρωτοκόλλου post-mortem ανέφερε: «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα συμβεί, αλλά μόλις έλαβε μέρος. Μόλις βιώσαμε το πρώτο bank run  στις αγορές κρυπτονομισμάτων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των προγραμματιστών που ασχολούνται με το πρωτόκολλο,  γύρω στις 10 π.μ. UTC στις 16 Ιουνίου-2021, παρατηρήθηκε ότι ορισμένοι επενδυτές με πολύ μεγάλες θέσεις άρχισαν να αφαιρούν ρευστότητα από το $IRON / $USDC, στη συνέχεια πούλησαν το $TITAN στο $IRON και στη συνέχεια το $IRON στο $USDC απευθείας σε ομάδες ρευστότητας αντί να εξαργυρώσουν το $IRON, το οποίο προκάλεσε πτώση εκτός της τιμή $IRON. Το $TITAN έπεσε από 65 $ σε 30 $ σε 2 ώρες, το οποίο αργότερα ανέκαμψε σε 1 ώρα στα 52 $ και το $IRON ανέκαμψε πλήρως στην ισοτιμία του με το δολάριο.

Το πρωτόκολλο και ο κώδικας λειτούργησαν ως συνήθως και ενώ οι προγραμματιστές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα, πίστευαν ότι ήταν απλώς μια διόρθωση πριν από την ανάκτηση. Στην πραγματικότητα, το IRON ήταν ήδη εκτός ισοτιμίας τουλάχιστον δώδεκα φορές σε ολόκληρη την ιστορία του, ενώ τα κρυπτονομίσματα ($STEEL και $TITAN) δέχτηκαν πολύ  σημαντικότερα πίεση από τους πωλητές συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αργότερα, στις 3 μ.μ. UTC, αρκετοί μεγάλοι κάτοχοι $IRON άρχισαν να πωλούν ξανά. Αυτή τη φορά, αφού ξεκίνησαν, πολλοί χρήστες πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να εξαργυρώνουν το $IRON και να πουλήσουν το $TITAN τους. Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Oracle (δεδομένα στο blockchain) με καθυστέρηση δέκα λεπτών, η τιμή spot του $TITAN μειώνεται ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με την τιμή εξαργύρωσης. Αυτό προκάλεσε αρνητικό πρόσημο, καθώς δημιουργήθηκε περισσότερη πίεση για πώληση του $TITAN (ως αποτέλεσμα εξαργυρώσεων $IRON) και η τιμή συνέχισε να μειώνεται. Ένας κλασικός ορισμός ενός παράλογου και γεγονότος πανικού γνωστού στην τραπεζικής ορολογία. Αυτή την στιγμή η συνολική κυκλοφορία του $ΤΙΤΑΝ είναι 27,805 δισεκατομμύρια.

Σε κάποια σημεία, η τιμή του $ΤΙΤΑΝ έγινε τόσο χαμηλή, σχεδόν στο 0, πράγμα που προκάλεσε την εξαργύρωση των συμβάσεων εξαργύρωσης.

Οι προγραμματιστές του Iron.finance υπενθυμίζουν ότι το $IRON είναι ένα μερικώς εξασφαλισμένο stablecoin, το οποίο είναι παρόμοιο με το κλασματικό αποθεματικό του σύγχρονου κόσμου της οικονομίας. Όταν οι άνθρωποι πανικοβληθούν και τρέχουν στην τράπεζα για να αποσύρουν τα χρήματά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, η τράπεζα μπορεί και θα καταρρεύσει.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.