Το Χρηματιστήριο Αθηνών χορεύει στο ρυθμό των διεθνών αγορών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών χορεύει στο ρυθμό των διεθνών αγορών

To ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας  στην αγορά μας  ήταν υποτονικό και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις διεθνείς αγορές  που υφίστανται την αβεβαιότητα του παγκόσμιου επενδυτικού κοινού. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται φυσικά στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, στη συνέχιση του πολέμου και φυσικά στις αυξημένες πιθανότητες της σημαντικής επιβράδυνσης της Οικονομίας ως αποτέλεσμα πολλών στοιχείων που ανακοινώνονται  σχεδόν καθημερινά για τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Πράγματι, την εβδομάδα που διανύουμε αναμένονται τα στοιχεία του πληθωρισμού σε Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη, καθώς και για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και τις λιανικές πωλήσεις στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, επιβεβαιώνοντας τους λόγους ανησυχίας και η οποία επιβεβαιώνεται σε όλες τις αγορές του κόσμου το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά τη χώρα μας οι ειδήσεις δεν είναι απαραίτητα κακές, το αντίθετο μάλιστα, αλλά στις αγορές κυριαρχεί η στάση αναμονής και η διαγραμματική καθοδική τάση. Τα φορολογικά  έσοδα συνέχισαν και τον Απρίλιο την καλή τους πορεία, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις επιπτώσεις του πολέμου, που κατά ένα μέρος μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων αλλά δεν παύει να ισχύει και η καλή αποδοτικότητα στην είσπραξη των φόρων. 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά διαμορφώθηκαν και τα στοιχεία που  ανακοινώθηκαν για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου του 2022  σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 8,1 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας άνοδο +383% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, όπου είχαν διακινηθεί 1,7 εκατ. επιβάτες.  Αλλά και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 φαίνεται ότι  πλησιάζουν τα μεγέθη ρεκόρ του 2019 γεγονός που προδιαθέτει θετικά για τη γενικότερη πορεία του τουρισμού.

Όσον αφορά τις εξαγωγικές εταιρείες  εκ των οποίων μεγαλύτερες είναι και εισηγμένες επιχειρήσεις, τα στοιχεία των διοικήσεων  είναι ενθαρρυντικά καθόσον βεβαιώνουν ότι παρά τους γνωστούς παράγοντες που προκαλούν προβληματισμό και παρά την αύξηση των τιμών η ζήτηση παραμένει ισχυρή  βελτιώνοντας σε ένα αβέβαιο κλίμα τις επιδόσεις των εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότι αναθεωρεί προς τα κάτω  τις προβλέψεις της για τα ελληνικά μεγέθη,  εκτιμά στο 3,5% τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ  για το 2022 και 3,1% για το 2023. Επισημαίνει επίσης, ότι ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρύνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά αυτό μετριάζεται εν μέρει από τα κρατικά μέτρα στήριξης. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να λήξουν το 2022 και αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023. 

Σε ένα τέτοιο κλίμα και παρά τις θετικές ειδήσεις, το Χρηματιστήριο της Αθήνας εξακολουθεί να χορεύει στους ρυθμούς των διεθνών αγορών που προσπαθούν να διακρατήσουν τα διαγραμματικά τους δεδομένα που  τις έχουν οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη καθοδική τάση κινούμενες σε οριακά τεχνικά επίπεδα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ  - ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο δείκτης  μετά το χαμηλό των 843 μονάδων έχει αντιδράσει, διασπώντας ανοδικά και το σημαντικό σημείο των 852 μονάδων, με επόμενο στόχο τις 880 μονάδες, αλλά και τη «δαγκάνα» που σχηματίζουν οι δυο κινητοί μέσοι των 200 ημερών (888-899 μονάδες). Όσο ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις  852 μονάδες η αντίδραση μπορεί να συνεχιστεί  προς αυτά τα επίπεδα, ενώ αντίθετα σε συνέχιση του καθοδικού trend οι 830 μονάδες είναι ο επόμενος στόχος.

FTSE – EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο μεγάλος δείκτης κρατά  τον  εκθετικό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων (2045 μονάδων) και εφόσον διακρατήσει  αυτό το επίπεδο, θα κινηθεί προς το σημαντικό επίπεδο των 2170 μονάδων που σηματοδοτεί ή την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης εφόσον υπερβληθεί ή την καθοδική συνέχισή της, εφόσον αρνηθεί να το υπερβεί. Η μεγάλη ανοδική γραμμή τάσης F ορίζει τη μεσοπρόθεσμη τάση και μόνο αν αυτή διασπαστεί καθοδικά,  θα έρθουν χειρότερες ημέρες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ  ΓΡΑΦΗΜΑ

Κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 εβδομάδων και τις 593 μονάδες κινείται ο Τραπεζικός δείκτης, αλλά πάντως πάνω από τη σημαντική στήριξη των 539 μονάδων. Ενδεχόμενη υπέρβαση  των 605 μονάδων θα σηματοδοτήσει την επαναφορά αγοραστικών διαθέσεων με στόχο τις 670-690 μονάδες. Μόνο η καθοδική διάσπαση των 539 μονάδων θα παρασύρει προς τα κάτω όχι μόνο τους τραπεζικούς τίτλους αλλά και όλο το Ελληνικό Χρηματιστήριο.