Τι προεξοφλούν οι αγορές δώδεκα μήνες μετά την πανδημία

Τι προεξοφλούν οι αγορές δώδεκα μήνες μετά την πανδημία

Κάθε Παρασκευή το Johns Hopkins University, δίνει στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία από τη πανδημία, τα κρούσματα, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής 12 Μαρτίου 2021:

-Τα κρούσματα από τον covid-19 ανέρχονται παγκοσμίως στα 118.689.552.

-Οι θάνατοι παγκοσμίως, είναι 2.631.949.

-Έχουν γίνει 335.439.337 εμβολιασμοί, παγκοσμίως. Έχει εμβολιαστεί δηλαδή το 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

-Τα κρούσματα στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 29.286.650, δηλαδή το 7,6% του αμερικανικού πληθυσμού.

-Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ανέρχονται στους 530.829.

-Έχουν γίνει 98.203.893 δόσεις εμβολίων.

Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος θα διαθέσει συνολικά πάνω από $5 τρισεκατομμύρια, μέσω των προγραμμάτων στήριξης των πολιτών και ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματική οικονομία των ΗΠΑ, έχει επανακάμψει μόλις κατά τα 75% από την ραγδαία υποχώρηση του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας.

Οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, παραμένουν μειωμένες κατά 9,5 εκατομμύρια, από την έναρξη της κρίσης.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες του S&P 500, του τεχνολογικού Nasdaq και του αντιπροσωπευτικότερου Russell 2000, έχουν αποδώσει κατά +42%, +62% και +85% αντιστοίχως.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, θα εντατικοποιηθεί, με τον Πρόεδρο Biden να δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να ετοιμαστεί για εμβολιασμούς όλων των πολιτών άνω των 18 ετών στις ΗΠΑ, από την 1 Μαϊου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Dr. Fauci εκτιμά ότι η «κανονική ζωή» θα επανέλθει στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, με την ανοσία της αγέλης (herd immunity) να κυμαίνεται τότε ανάμεσα στο 70% και στο 85% του συνολικού πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο θα βιώσουμε ένα έντονο «gap up», στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, που θα συμπαρασύρει αρκετές οικονομίες στο διάβα της.  Ταυτόχρονα, την ίδια χρονική περίοδο θα δοκιμαστεί το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και θα φανεί το κατά πόσο, η κανονικότητα θα έχει επανέλθει σε όλα τα γρανάζια της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή στις πρώτες ύλες, στην αγροτική οικονομία, στη βιομηχανική παραγωγή, στις μεταφορές, στο εμπόριο και στην κατανάλωση. 

Ας δούμε, τι συμβαίνει σήμερα στις αγορές:

Τα χρηματιστήρια ήδη βιώνουν ένα μαζικό sell off των κρατικών ομολόγων. Τα επιτόκια των ομολογιακών δανείων που εκδίδονται, είναι υψηλότερα.

Η επάνοδος της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, προοιωνίζεται αύξηση στους κύκλους εργασιών των εταιρειών και ειδικότερα αυτών που έχουν πληγεί από την κρίση, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να βρεθούν μπροστά σε έναν μεγάλο αριθμό από «turnaround stories».

Πίσω από την ανάπτυξη, κινείται στο παρασκήνιο ο φόβος του πληθωρισμού, που θα υποσκάπτει τις υπεραξίες. 

Η εκταμίευση του πακέτου ενίσχυσης της αμερικανικής κοινωνίας ύψους $1,9 τρισ., είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει τα χρηματιστήρια, διότι οι δικαιούχοι των επιδομάτων, διοχετεύουν αυτά τα χρήματα στις κεφαλαιαγορές και μάλιστα σε επενδυτικά προϊόντα που ενέχουν υψηλό ρίσκο και που υπόσχονται θεαματικές αποδόσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός της υψηλής μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια, που δεν έχει προς το παρόν ανακόψει την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών. Η υψηλή μεταβλητότητα οφείλεται στην αντιφατικότητα, ανάμεσα στις προοπτικές που ανοίγονται, στα μεγέθη που καταγράφονται και στη νευρικότητα των επενδυτών που ανταποκρίνονται με υπέρμετρη ταχύτητα, τόσο στα νέα και στις αναλύσεις που δημοσιεύονται, όσο και στις προσδοκίες που δημιουργούνται με καθαρά ψυχολογικά κριτήρια.

Επιγραμματικά:

η Fed ανησυχεί περισσότερο για την ανεργία παρά για τον πληθωρισμό, οι ταύροι εστιάζουν στο πακέτο στήριξης και στην αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη και οι αρκούδες επικεντρώνονται στην αύξηση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου και στο αυξανόμενο κόστος χρήματος που θα κτυπήσει τις εταιρείες ανάπτυξης. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.