Τι οδήγησε στη μεγάλη διόρθωση τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Τι οδήγησε στη μεγάλη διόρθωση τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Τα κορυφαία κρυπτονομίσματα έχουν υποχωρήσει σημαντικά εν μέσω πτώσης των μετοχών και φόβων για τις επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση της Evergrande στην παγκόσμια οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι το bitcoin (BTC) έπεσε κάτω από το όριο των 43.000 δολαρίων τη Δευτέρα, η εκροή του BTC από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων συνεχίστηκε αυξητικά - ακολουθώντας μια τάση πολλών μηνών, ιδιαίτερα στο Coinbase Pro.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι το κατεξοχήν ανταλλακτήριο που χρησιμοποιούν θεσμικοί επενδυτές. Ομοίως, αντίστοιχη τάση ακολούθησε και σε άλλα ανταλλακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Kraken, OKEx, Bitfinex και Huobi, που παρουσίασαν επίσης πτώση στις συμμετοχές τους σε Bitcoin, με το ποσό που αποσύρθηκε να ξεπερνά τα 30.000 BTC.

Οι επενδυτές προχωρούν σε ανάληψη των ψηφιακών νομισμάτων τους όταν θέλουν να λάβουν μακροπρόθεσμες θέσεις - γνωστό ως HODL. Αντίθετη τάση όμως ακολουθείται στο Binance, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε ιδιώτες επενδυτές. 

Άλλα κρυπτονομίσματα γνώρισαν πολύ πιο δραματικές πτώσεις τιμών την τελευταία εβδομάδα, καθώς και τις τελευταίες 24 ώρες.

Ένα από αυτά είναι το Solana, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά 17% την τελευταία εβδομάδα.

Με βάση τα δεδομένα οι miners BTC εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθαρή συσσώρευση. Οι miners αποτελούν σημαντικό δεδομένο, καθώς μπορούν να καθορίσουν δραματικά την τιμή διαπραγμάτευσης του ψηφιακού νομίσματος σε περίπτωση πώλησης.

Αυτό συνέβη την προηγούμενη φορά, όταν η τιμή του BTC έφτασε τα 20.000 $ (προηγούμενο ATH) τον Δεκέμβριο του 2020, οι miners άρχισαν να πωλούν μαζικά. Έτσι εάν ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική αναμένεται να ακολουθήσει ισχυρή πίεση στο επίπεδο των $55.000 εάν η τιμή διαπραγμάτευσης καταφέρει να αντιμετωπίσει τη διόρθωση και κινηθεί ανοδικά.

Την ώρα που η αγορά μετρά απώλειες, το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε 150 ακόμη bitcoins (αξίας 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές), όπως δήλωσε ο πρόεδρος Nayib Bukele στο Twitter τη Δευτέρα, κάνοντας tweet "Μόλις αγοράσαμε την πτώση".

Το Ελ Σαλβαδόρ διαθέτει τώρα συνολικά 700 bitcoin, αξίας περίπου 32 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές. Το κράτος της Κεντρικής Αμερικής είναι επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που διατηρεί το bitcoin στον ισολογισμό του και το διατηρεί στα αποθέματά του.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει λάβει αρκετές πρωτοβουλίες τις τελευταίες εβδομάδες για να αυξήσει την υιοθέτηση του bitcoin στη χώρα. Λειτουργεί μια εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού που ονομάζεται Chivo, την οποία οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για συναλλαγές σε bitcoin, ενώ έχει εγκαταστήσει ΑΤΜ bitcoin σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ όπως και στο εσωτερικό της χώρας για να κάνει τα εμβάσματα ευκολότερα και φθηνότερα.

Η χώρα ψήφισε επίσης πρόσφατα έναν νόμο για τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή 30 δολαρίων στους πολίτες όταν εγγραφούν στην εφαρμογή Chivo και για να διευκολύνει τις μετατροπές από bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις, που έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη τεχνολογία πρέπει υποχρεωτικά να αποδεχτούν το κρυπτονόμισμα ως μέθοδο πληρωμής. Στη συνέχεια μπορούν να μετατρέψουν bitcoins σε δολάρια ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το πορτοφόλι Chivo.

Σε άλλα νέα, στη γειτονική μας Τουρκία η οποία σημειώνει από τα υψηλότερα ποσοστά απήχησης των ψηφιακών νομισμάτων - κυρίως λόγω της συνεχούς υποβάθμισης της τουρκικής λίρας, ο πρόεδρος Ερντογάν διαμήνυσε «πόλεμο» εναντίον των κρυπτονομισμάτων.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να αγκαλιάσουμε τα κρυπτονομίσματα». «Αντίθετα, έχουμε έναν ξεχωριστό πόλεμο, έναν αγώνα εναντίον τους. Δεν θα δώσουμε ποτέ υποστήριξη σε [κρυπτονομίσματα]. Γιατί θα προχωρήσουμε με το δικό μας νόμισμα που έχει τη δική του ταυτότητα ». Πιθανώς αναφέρεται στο νέο εγχείρημα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας η οποίο αυτή την περίοδο πειραματίζεται με την ψηφιακή έκδοση της τουρκικής λίρας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.