Τι δείχνουν οι κινήσεις των venture capitals στην αγορά των crypto

Τι δείχνουν οι κινήσεις των venture capitals στην αγορά των crypto

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που βλέπουν τα «παραδοσιακά» Venture Capitals, που επενδύουν μόνο σε equity και όχι κρυπτονομίσματα -είναι πως οι αποτιμήσεις των startups σε συνήθως πολύ πρώιμο στάδιο τους είναι ιδιαίτερα φουσκωμένες- και σε μεγέθη μη συγκρίσιμες με τις παραδοσιακές αγορές των venture capitals.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσίευση για τις επενδύσεις σε blockchain startups, η τελευταία αναφορά του Galaxy Digital δείχνει ότι τα VCs επένδυσαν πάνω από 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το μεγαλύτερο μέγεθος από οποιοδήποτε τρίμηνο πέρυσι και περισσότερο από το σύνολο του 2020. Το 2021, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν πάνω από 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων και blockchain, σύμφωνα με έκθεση του Galaxy Digital.

Αυτό υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 5% των συνολικών χρημάτων που επενδύονται από εταιρείες VC σε όλους τους τομείς παγκοσμίως,  αποδεικνύοντας ξανά τις ευκαιρίες στην οικονομία των κρυπτονομισμάτων.

Όμως η αγορά αναμένεται να μεγαλώσει αισθητά το 2022. Περισσότερα από 49 νέα επενδυτικά κεφάλαια σήκωσαν χρηματοδότηση από τους επενδυτές τους με μέσο μέγεθος 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των μεγαλύτερων του έτους ήταν: Το ταμείο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Paradigm, το ταμείο 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Andreessen Horowitz, το ταμείο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Hivemind Capital Partners και το ταμείο 750 εκατομμυρίων δολαρίων της 10T Holdings.

Τα VC διοχέτευσαν περισσότερα χρήματα στον κλάδο κατά το 2021 από ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί. Η μέση αποτίμηση πριν την τοποθέτηση χρημάτων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο ήταν 70 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 141% σε σύγκριση με 29 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ιδρυτές είναι πλέον σε θέση να επιλέξουν  επενδυτές, επειδή τόσα πολλά κεφάλαια αναζητούν να επενδύσουν σε αυτές τις εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, οι ιδρυτές μπορούν να επωφεληθούν από επενδυτές που προσφέρουν περισσότερα από χρήματα. Να προσθέσουμε ότι πλέον οι επενδυτές δεν αρκεί να προσφέρουν χρήματα, αλλά και να είναι στρατηγικοί.  Να έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν τις εταιρείες με το μάρκετινγκ, στρατηγικές συνεργασίες ή τεχνολογικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX ανακοίνωσε ένα νέο ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ταμείο θα έχει στόχευση στην αγορά του gaming, μια βιομηχανία ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μόνο σε περιεχόμενο, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα.

Οι gamers πρωτοστάτησαν στη χρήση ψηφιακών στοιχείων και τώρα μπορούν να τα κατέχουν, και πιστεύουμε ότι τα παιχνίδια μπορούν να ενσωματώσουν τα επόμενα 100 εκατομμύρια, ακόμη και 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους στο Web3.

Αντίστοιχα η Circle (που εκδίδει το stablecoin USDC) αποκάλυψε τα σχέδια της τον Νοέμβριο να ξεκινήσει ένα επιχειρηματικό ταμείο για επενδύσεις σε blockchain εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Τον περασμένο μήνα, η Silvergate Capital και η EJF Capital συνεργάστηκαν για να λανσάρουν ένα venture fund και το ανταλλακτήριο Kraken ανακοίνωσε το πρώτο της κεφάλαιο αφού συγκέντρωσε 65 εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και fintech.

Την απάντηση για το εάν είναι φούσκα έδωσε ο ιδρυτής του σιγκαπουριανού επενδυτικού ταμείου Three Arrows Capital, και ομολογουμένως μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με σχεδόν 500.000 πιστούς ακόλουθους. Ο Zhu Su που διαχειρίζεται ίσως το μεγαλύτερο κεφάλαιο, θεωρεί πως οι πρώιμοι γύροι δεν είναι υπερτιμημένοι. Η ευκαιρία upside είναι 1000x+, οι ιδρυτές είναι φιλόδοξοι και εργάζονται σκληρά.