8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Tα SPACs ίσως δεν είναι νεκρά, και ψάχνουν έδαφος στα κρυπτονομίσματα

Tα SPACs ίσως δεν είναι νεκρά, και ψάχνουν έδαφος στα κρυπτονομίσματα
Shutterstock

Οι εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού γνωστές ως SPACs έχουν χάσει τη λάμψη τους φέτος. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα επενδυτικά οχήματα με λευκές επιταγές που έχουν συγχωνευθεί επιτυχώς με μια επιχείρηση έχουν παράγει αποδόσεις που είναι σύμφωνες με τις παραδοσιακές αρχικές δημόσιες προσφορές. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον/ ελκυστικό στις ημέρες μας που οι αποτιμήσεις των εταιρειών έχουν διορθωθεί.

Έως σήμερα κατά το 2022, μόνο 70 SPAC είχαν εισαγάγει τις μετοχές τους. Αυτό είναι αισθητά μειωμένο από τα 613 SPACs που πραγματοποιήθηκαν το 2021. Σε αυτό το πνεύμα, ο πρώην πρόεδρος του NYSE Tom Farley και του SPAC Far Peak Acquisition (NYSE:FPAC) δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι αγορές SPAC είναι "εντελώς νεκρές" προς το παρόν.

«Θα εξαφανιστούν, υποψιάζομαι το 2024, περισσότερες από μία ή δύο φορές», είπε ο Farley τον Ιούνιο σε συνέντευξή του στο CNBC. Ο Farley, σε αυτό το πνεύμα είχε κάνει και την σύνδεση μεταξύ SPAC και κρυπτονομισμάτων «Νομίζω ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων μοιάζει περισσότερο με παραδοσιακές κεφαλαιαγορές παρά με τις αγορές SPAC» "Είναι μια επώδυνη στιγμή. Νομίζω ότι οι επενδυτές λιανικής έχουν εξαφανιστεί. Δεν νομίζω ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν σύντομα…

Παρά την αδράνεια της αγοράς, ίσως τα τεχνολογικά SPACs προσπαθήσουν να βρουν πρόσφορο έδαφος στις αγορές κρυπτονομισμάτων, τώρα που οι αποτιμήσεις έχουν διορθωθεί.

Το Social Leverage I (NYSE:SLAC) ανακοίνωσε την σύναψη οριστικής συμφωνίας για την εξαγορά του παρόχου υποδομής υπολογιστικού νέφους για αποκεντρωμένες εφαρμογές στην τεχνολογία του Blockchain Web3, την W3BCLOUD με μια αποτίμηση 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 6,2 φορές το EBITDA του 2023. Η Social Leverage Acquisition Corp I είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το W3BCLOUD με έδρα το Δουβλίνο έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων δεδομένων υψηλής απόδοσης για την υποστήριξη αποκεντρωμένων εφαρμογών και της οικονομίας του blockchain.

Η Social Leverage Acquisition Corp I έχει ήδη $345 εκατομμύρια δολάρια και έχει λάβει δεσμεύσεις για συμμετοχή από την AMD, την ConsenSys, τη SK Inc. και άλλους επενδυτές για επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις.

Πέρυσι, τα επτά κέντρα δεδομένων του W3BCloud, τα οποία βρίσκονται όλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφέρουν έσοδα της τάξης περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Joseph Lubin, ιδρυτής της ConsenSys και συνιδρυτής του Ethereum, είναι μέλος επί του παρόντος στο διοικητικό συμβούλιο του W3BCloud. Η εταιρεία προβλέπει αύξηση των εσόδων της κατά 685% το 2023 σε σύγκριση με το 2021. Η W3BCloud στοχεύει να αφοσιωθεί σε εφαρμογές της αποκεντρωμένης οικονομίας (Decentralised Finance), NFTs, και έργα στο μετασύμπαν (metaverse), καθώς και εταιρείες τεχνολογίας που αναζητούν να εισέλθουν στον χώρο του blockchain ως βασικοί πυλώνες ανάπτυξης τους. Δίκτυα blockchain όπως το Ethereum, το Solana, το Alchemy, το Filecoin, το Lido Finance και άλλα χρησιμοποιούν αυτή την στιγμή μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες του data center

Ποιο είναι το αντικείμενο της W3BCLOUD;

Η W3BCLOUD παρέχει την υποκείμενη φυσική υποδομή υπολογιστικού νέφους (cloud) που απαιτείται για την υποστήριξη της ανάπτυξης ενός αποκεντρωμένου οικοσυστήματος Web3. Περίπου το 85% της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργειας των κέντρων δεδομένων του W3BCLOUD είναι ανανεώσιμη.

Η συναλλαγή αποτιμά τη συνδυασμένη εταιρεία σε εταιρική αξία 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Social Leverage Acquisition Corp I διαθέτει τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και την καθοδήγηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα με έντονη καινοτομία και αλλαγές, κάτι που θα βοηθήσει το W3BCLOUD να συνεχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα και να υποστηρίζει την ανάπτυξη του blockchain οικοσυστήματος. Η W3BCLOUD αναμένει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις συναλλαγές για να επιταχύνει σημαντικά τις επενδύσεις σε υποδομές αποθήκευσης, που περιλαμβάνει την επέκταση του αποτυπώματος του κέντρου δεδομένων και την επένδυση στην ανάπτυξη ενός συστήματος και επικοινωνίας με προγραμματιστές εφαρμογών στο blockchain.

Πόσα χρήματα θα σηκώσει από τους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές;

Η νέα εταιρεία σκοπεύει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια έως και 100 εκατομμυρίων δολαρίων , αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τέτοια κεφάλαια θα μπορούν να συγκεντρωθούν με ευνοϊκούς όρους ή καθόλου. Υπολογίζεται ότι μέσω αυτής της συναλλαγής, η W3BCLOUD θα λάβει περίπου 445 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στον ισολογισμό της.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι του W3BCLOUD θα διαθέσουν το 100% των ιδίων κεφαλαίων τους στη συναλλαγή και αναμένεται να κατέχουν περίπου το 66% κατά το κλείσιμο της συναλλαγής (υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν εξαγορές). Οι μέτοχοι της W3BCLOUD έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κέρδος από πρόσθετες μετοχές κοινών μετοχών της συνδυασμένης εταιρείας, εάν επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι σχετικά με την τιμή των μετοχών, όπως ορίζονται στην οριστική συμφωνία συνένωσης επιχειρήσεων.

Η συναλλαγή, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια της W3BCLOUD και SLAC, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με την επιφύλαξη, μεταξύ άλλων, της αξιολόγησης της SEC, της έγκρισης των μετόχων της SLAC, των ρυθμιστικών εγκρίσεων και της ικανοποίησης άλλων συνήθων όρων κλεισίματος για τέτοιες συμφωνίες.