Στις 665 μονάδες το ΧΑ με στήριξη από ΔΕΗ, Fourlis, Viohalco, Lamda

Στις 665 μονάδες το ΧΑ με στήριξη από ΔΕΗ, Fourlis, Viohalco, Lamda

Ανθεκτικότητα δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς μετά την αρχική εύλογη ενδοσυνεδριακή διόρθωση έχει γυρίσει σε θετική τροχιά και σε νέα υψηλά δυόμισι μηνών, με το Γενικό Δείκτη προς τις 665 μονάδες, βρίσκοντας ισχυρή στήριξη σε μετοχές ενέργειας, υποδομών και εμπορίου, όπως ΔΕΗ, Fourlis, Viohalco, Lamda Development, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Η αγορά προέρχεται από το χθεσινό ξέσπασμα +3,95% που ήταν η πιο ισχυρή άνοδος από τις 16 Ιουνίου, ενώ σήμερα ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως τις 657,73 μονάδες (-0,51%), όμως πλέον έχει ανέλθει στις 664 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,51%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε καλύτερο τέμπο έναντι των συνεδριάσεων που προηγήθηκαν του χθεσινού ξεσπάσματος.

Θυμίζουμε πως χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,2 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος τζίρος εδώ και πολλές εβδομάδες, πιστοποιώντας ότι δραστηριοποιήθηκαν ξανά αρκετά ισχυρά χαρτοφυλάκια. Κεντρικός καταλύτης ήταν – και είναι – η αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο. Αν και κανένας δεν πιστεύει ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος παρήλθε, εντούτοις μια αγορά ταλαιπωρημένη και με μακρά συσσώρευση σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, βρήκε την ευκαιρία για ένα ράλι μερικής αποκατάστασης με στοιχεία ξεσπάσματος.

Ήταν ένα ξέσπασμα για την αγορά που μετά από μήνες κουραστικής συσσώρευσης με στοιχεία εγκλωβισμού σε πολύ στενό εύρος διακύμανση, οπότε μένει να δούμε αν θα υπάρξουν δυνάμεις ώστε να υποστηριχτεί άμεσα κάτι καλύτερο.

Παράλληλα, θετικά λειτούργησαν στην ψυχολογία της αγοράς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, καθώς συνολικά συνδράμουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης ευρύτερα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κατέφυγε στη λύση της άκρατης παροχολογίας αλλά μίλησε για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα λειτουργεί πολύ θετικά σε όλους τους ξένους αναλυτές και διαχειριστές.

Επίσης, τα μεγάλα ενεργειακά και άλλα projects που θα «τρέξουν» τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν αφυπνίσει αρκετά blue chips του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, που τόσο την περασμένη εβδομάδα όσο και την τρέχουσα, παρουσιάζουν κινητικότητα.

Μετοχές όπως ΔΕΗ (+29% στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις), Μυτιληναίος (καλά αποτελέσματα), ΓΕΚ Τέρνα (σημαντικά έργα, μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα), Viohalco, ΑΔΜΗΕ κ.α. παρουσιάζουν λιγότερο ή περισσότερο έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα. Η αγορά έχει ανάγκη για τη φυγή προς τα εμπρός με το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων που θα δώσουν πνοή και ώθηση τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί τις επόμενες ημέρες και λόγω της εκπνοής των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου αυτή την Παρασκευή. Σημειώνουμε ότι οι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 670 με 680 μονάδων δεδομένου ότι το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας. Θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες στο γεωπολιτικό μέτωπο, στην πανδημία και την ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε να υπερβούμε ανεπιστρεπτί τα προαναφερθέντα επίπεδα».

O FTSE 25 μετά το +4,16% χθες σήμερα διόρθωσε έως το -0,62% και τις 1.580,57 μονάδες, όμως πλέον έχει ανέλθει στις 1.598 μονάδες με άνοδο 0,50%. Ο τραπεζικός δείκτης ύστερα από το χθεσινό +8,29% διόρθωσε σήμερα έως τις 339,15 μονάδες (-1,34%), ενώ πλέον βρίσκεται στις 344 μονάδες με οριακή άνοδο.

Πλέον η εικόνα στον Large Cap είναι αλλαγμένη, καθώς ελάχιστες μετοχές παραμένουν σε πτωτική τροχιά, έχοντας περιορίσει τις απώλειές τους. Ξεχωρίζει με νέα άνοδο και νέα υψηλά 5ετίας η ΔΕΗ (+4,42%) καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την επιστροφή της σε βιώσιμη λειτουργία!

Κέρδη άνω του 3% έχουν οι Viohalco και Fourlis, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι Lamda Development, ΟΛΠ, Aegean Airlines, Σαράντης, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και ΟΤΕ. Στον Mid Cap, αντίδραση άνω του 5% βγάζει η Ικτίνος που έχει υποστεί τεράστια πίεση όλο το 2020 λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχει ως επιχείρηση από την αγορά της Κίνας, ενώ καλή εικόνα έχουν μετοχές όπως Autohellas, AVAX, Profile, Intrakat, MIG, Cenergy Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαίσιο κ.λπ. Στο σύνολο του ταμπλό, οι μετοχές που ενισχύονται είναι διπλάσιες όσων υποχωρούν, με το συσχετισμό στις 66 και 33 αντίστοιχα.