Στήριξη από την Alpha Bank βρίσκει το Χρηματιστήριο

Στήριξη από την Alpha Bank βρίσκει το Χρηματιστήριο

Διάθεση να κρατήσει την ευρύτερη περιοχή των 630 – 635 μονάδων δείχνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς απουσιάζουν εντελώς οι πωλητές, οπότε με μικρές σχετικά αγορές σε μετοχές όπως η Alpha Bank που ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 3%, ο Γενικός Δείκτης κρατιέται στις 635 μονάδες με ήπια κέρδη, ενώ η χαλαρό τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών.

Πρόκειται για μια συνεδρίαση εξισορρόπησης και στάσης αναμονής, όμως διαθέσεις περαιτέρω πωλήσεων κάτω από τις 630 μονάδες δεν υπάρχου. Ο Γενικός Δείκτης ένα τέταρτο μετά την έναρξη «κρέμασε» έως το χαμηλό των 629,69 μονάδων (-0,54%), όμως πλέον διαπραγματεύεται στις 635 μονάδες με άνοδο 0,35%, με την αξία συναλλαγών στα 15 εκατ. ευρώ.

Παρόμοια εικόνα σταθεροποίησης και περιορισμού των διακυμάνσεων καταγράφεται σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές, που όμως έχουν σημειώσει μεγάλο ράλι από τα χαμηλά τους, έχοντας σχεδόν εξαλείψει τη «βουτιά» από το σοκ του κορονοϊού, εν αντιθέσει με το Χ.Α. που βρίσκεται 30% χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Η αγορά σ’ αυτή τη φάση της γενικευμένης ανησυχίας λόγω της έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των διαρκών προκλήσεων της Τουρκίας, βρίσκεται εν πολλοίς σε μια ιδιότυπη επενδυτική «καραντίνα», κάτι που μαρτυράται από τους εξαιρετικά μικρούς όγκους και τζίρους.

Όπως προαναφέρθηκε ισχυρή στήριξη με κέρδη κοντά στα 3,50% δίνει η μετοχή της Alpha Bank παίρνοντας ώθηση από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες, ενώ θετικά συνδράμουν και οι Eurobank (+1,38%) και Jumbo που μετά από ένα 10ήμερο σερί απωλειών όπου υποχώρησε κατά 12%, αντιδρά σήμερα στο +1,09%.

Γενικώς κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι η μεγάλη ενώ οι μετοχές με πολύ μικρές συναλλαγές αλλάζουν εύκολα πρόσημο. Αιτία είναι το «πάγωμα» των κινήσεων των ισχυρών χαρτοφυλακίων, καθώς έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε γεωπολιτικό επίπεδο, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα της αγοράς. Έτσι, οτιδήποτε λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα είναι καθαρά κινήσεις intraday και απολύτως βραχυχρόνιας στόχευσης, χωρίς καμιά μακροπρόθεσμης στόχευσης επενδυτική στρατηγική.

Στο χώρο του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών κινείται θετικά, αλλά και εδώ οι όγκοι και οι τζίροι είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων απολύτως πενιχροί, άρα δεν ενδείκνυνται για συμπεράσματα. Στο σύνολο της αγοράς 56 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που υποχωρούν.