Στη ζώνη των 680 μονάδων το Χρηματιστήριο με νέο ράλι τραπεζών

Στη ζώνη των 680 μονάδων το Χρηματιστήριο με νέο ράλι τραπεζών

Με τον έλεγχο της ζώνης των 680 μονάδων που είναι υψηλά τριών μηνών «φλερτάρει» πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας ώθηση από το εξαιρετικό διεθνές κλίμα, τη νέα αποκλιμάκωση των ομολόγων, αλλά και τις διαρκείς αναβαθμίσεις των τραπεζών, που με νέο ράλι συντηρούν το momentum. 

O Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 679 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,41%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 49 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ηπιότερο τέμπο έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας. Όμως, μετά το μεσημέρι, υπήρξε κάποια αύξηση στο τέμπο των συναλλαγών. 

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται της ανόδου καταγράφοντας νέο ράλι, με τον δείκτη στις 373 μονάδες με άνοδο 5,44%. Η Eurobank είναι στην κορυφή της αντίδρασης με κέρδη άνω του 7%, στο +5,69% η Alpha Bank που έχει μείνει πολύ πίσω συγκριτικά με τις υπόλοιπες, ενώ πλέον του 4% ενισχύονται οι Πειραιώς και Εθνική. 

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.643 μονάδες με άνοδο 2%, έχοντας ως αιχμές τις Μυτιληναίο (+4%), Aegean Airline και Coca Cola HBC, ΕΧΑΕ, Fourlis, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ κ.λπ. 

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι ελαφρώς πιο υποτονική, όπως και σε όλη τη μικρότερη αποτίμηση, καθώς οι κινήσεις των ισχυρών χαρτοφυλακίων εστιάζονται σχεδόν αποκλειστικά στις μετοχές του Large Cap και των τραπεζών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τους όγκους και τους τζίρους, που σε ποσοστό άνω του 90% είναι για τις μετοχές του FTSE 25. 

Διεθνώς το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από άριστο, ενώ η παγκόσμια επιστροφή των χρηματιστηρίων έχει αιφνιδιάσει σύσσωμους τους αναλυτές και τους «γκουρού» των αγορών, αλλάζοντας τα δεδομένα και στο ευρύτερο κλίμα, αλλά και στις προσδοκίες για τη συνέχεια της χρονιάς. Χθες, ο δείκτης Nasdaq σημείωσε χθες ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό, έχοντας αντίδραση άνω του 43% από το ναδίρ του Μαρτίου! 

Ο αποκαλούμενος και ως δείκτης των δεικτών, ο πιο… βαρύς δείκτης παγκοσμίως, ο S&P 500 απέχει μόλις 9% από το ιστορικό υψηλό του, ενώ ο Dow Jones θέλει περίπου 13% για να πιάσει το απόλυτο ρεκόρ του. 

Σήμερα, οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών καταγράφουν ένα ακόμη ράλι έχοντας ξεκινήσει με τρομερή δυναμική το μήνα Ιούνιο. Κέρδη έως 2,22% καταγράφει ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης, ενώ σημαντική άνοδο άνω του 1% σημειώνουν και αγορές όπως DAX στη Φρανκφούρτη, CAC 40 στο Παρίσι, FTSE MIB στο Μιλάνο κ.λπ.