Στα 68 δολάρια ανά βαρέλι το Brent

Στα 68 δολάρια ανά βαρέλι το Brent

Στα 68 δολάρια ανά «έκλεισε» το πετρέλαιο Brent στις διεθνείς αγορές στη σκιά των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου «θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο» αν το Ιράν απαντήσει ή αν κλείσει το Στενά του Ορμούζ.ΒΒΒ 

Με άνοδο 2% στις αγορές της Ασίας η τιμή του Brent έφτασε στα 69,52ΒΒΒ δολάρια το βαρέλι, ενώ αρχικά αυξήθηκε στα 70,11 δολ.ΒΒΒ Τα κέρδη υπερβαίνουν το 5% από την Παρασκευή που έγινε γνωστό ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί είναι νεκρός, όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν ράλι που ξεπέρασε το 3%.

Τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά στη σκιά της προειδοποίησης του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ έχουν κλειδώσει 52 στόχους στο Ιράν και τον απειλών της Τεχεράνης για χτυπήματα κατά στόχων αμερικανικών συμφερόντων, το πετρέλαιο βγαίνει ενισχυμένο.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, το κοινοβούλιο του Ιράκ προχώρησε σε ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να απελάσει ξένα στρατεύματα από τη χώρα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε απειλώντας ότι θα επιβάλει κυρώσεις στη Βαγδάτη.

Οι τιμές του πετρελαίου «θα αυξηθούν πιθανότατα ακόμα περισσότερο αν το Ιράν απαντήσει, είτε επιτιθέμενο σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Σεπτέμβριο, ή προσπαθώντας να κλείσει τα Στενά του Ορμουζ, μέσω των οποίων διακινείται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου», δήλωσε ο Μάικλ Πιρς, οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Ξεκάθαρα η αύξηση της τιμής που οφείλεται στην προσφορά θα είναι κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία», επισήμανε.

ΒΒΒ