Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του σιταριού

Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του σιταριού

To απόλυτο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά κατέρριψε σήμερα η  τιμή του σιταριού κλείνοντας στα 438,25 ευρώ ο τόνος, μετά την ανακοίνωση το Σάββατο του εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών της.

"Είναι ένα απόλυτο ρεκόρ σε όλες τις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Euronext. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται στις 7 Μαρτίου 2022 με το σιτάρι να κλείνει στα 422,50 ευρώ ο τόνος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταμιέν Βερσάμπρ, χρηματιστής της εταιρίας Inter-Courtage.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα του Bloomberg σημείωνε ότι η κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, αποκαλύπτοντας πόσο περιορισμένες είναι οι παγκόσμιες προμήθειες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και απειλώντας να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων.

Τα futures για το σιτάρι στο Παρίσι εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών, λόγω της ανησυχίας ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες πιέζουν την παγκόσμια συγκομιδή. Η απαγόρευση της Ινδίας θα αυξήσει τους κινδύνους που αφορούν την προσφορά”,  σύμφωνα με το δημοσίευμα.