«Ρόδα» και «αγκάθια» στο δρόμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

«Ρόδα» και «αγκάθια» στο δρόμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η εβδομάδα ξεκίνησε με συνεδρίαση τύπου  «non event» με πολύ χαμηλό τζίρο στα 44,3 εκατ. ευρώ, που είναι ο χαμηλότερος από τις 5 Ιανουαρίου.  Οι επενδυτές  δεν έδειξαν διάθεση ανάληψης κινδύνου αλλά ούτε και πανικού επιβεβαιώνοντας μια στάση αναμονής που είναι ενδεικτική των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων  και τις ειδήσεις που μας έρχονται από το μέτωπο της πολεμικής σύρραξης.

Την προηγούμενη  Παρασκευή στο άρθρο μας Πώς θα επιστρέψει στην κανονικότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών αναλύσαμε πως με την επιστροφή στην κανονικότητα ως χώρα, θα επιστρέψει και το χρηματιστήριο. 

Τις προϋποθέσεις,  λίγες ώρες αργότερα, τις ανέπτυξε  ενδελεχώς ο Οίκος DBRS  Morning star, που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ΒΒ(high) με σταθερές προοπτικές προσεγγίζοντας  πλέον στο ένα σκαλοπάτι  από την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας  την αξιολόγηση της Ελλάδας. 

O oίκος εστίασε στη σταθερή διακυβέρνηση,  στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, στην υψηλή ανάκαμψη του ΑΕΠ του 2021 που προσέγγισε πλέον τα προ-πανδημικά επίπεδα, στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ξεκινήσει ήδη να τρέχει  και η Ελλάδα είναι  ένα από τα έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εγκεκριμένο εθνικό σχέδιο στο πλαίσιό του, την αύξηση των επενδυτικού ρυθμού το 2021 και στην αναμενόμενη και φέτος καλή πορεία του τουρισμού.

Παρ όλα αυτά, επισημαίνει και τα «αγκάθια», που θα μπορούσαν να φρενάρουν το δρόμο της χώρας : θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες,  οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να κοστίσουν τουλάχιστον μια μονάδα στο ΑΕΠ,  όπως επίσης τονίζει  επίσης ότι παρά την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να  προκληθούν νέες εισροές λόγω της συνέχισης της πανδημίας.

Γενικά, η αναζωπύρωση της αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα η καθυστέρηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επιστροφή σε αδύναμες οικονομικές επιδόσεις  θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμα και υποβάθμιση.

Ακριβώς στα αχνάρια των αναλύσεων των επενδυτικών οίκων θα βαδίσει και το Χρηματιστήριο της Αθήνας  που έχει προσαρμοστεί στην κίνηση των διεθνών αγορών καθώς οι οικονομικές  επιπτώσεις του πολέμου προεξοφλούνται και αποτυπώνονται σε κλίμα αβεβαιότητας που είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερος εχθρός των χρηματιστηρίων.

Στο διαγραμματικό επίπεδο, θα εστιάσουμε  σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου και ενσωματώνοντας την έκρηξη του ενεργειακού κόστους και την εκτόξευση του πληθωρισμού,  στους μεγάλους δείκτες και στις τραπεζικές μετοχές που όπως φάνηκε από την αρχή του χρόνου «οδηγούν» τη συμπεριφορά της αγοράς είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω:

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Η διακεκαυμένη ζώνη μεταξύ των δύο κινητών των 200 εβδομάδων φρέναρε την πτώση του δείκτη με χαμηλό τις 788 μονάδες. Ο δείκτης αντέδρασε ανοδικά, διέσπασε ανοδικά τις 830 και 852 μονάδες και προσέγγισε το σημείο - κλειδί των 880 μονάδων. Υπέρβασή του θα σηματοδοτήσει επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα και μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική. Διαφορετικά θα επιστρέψει προς χαμηλότερα επίπεδα των γνωστών στηρίξεων με απολύτως σημαντική την ανοδική γραμμή τάσης  F που ορίζει τη μακροπρόθεσμη κίνηση.

FTSE/XA-Large Cap  - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Ο απλός κινητός μέσος 200 εβδομάδων και η γραμμή τάσης F λειτούργησαν υποστηρικτικά στην πτώση του δείκτη που με άμεση ανοδική αντίδραση επανήλθε στην αντίσταση των 2076 μονάδων. Ο δρόμος  ανοίγει προς την επόμενη σοβαρή αντίσταση των 2170 μονάδων, διαφορετικά στο αρνητικό σενάριο, οι δυο κινητοί, οι 1980 μονάδες και η γραμμή τάσης F συνιστούν ένα πλέγμα ισχυρών στηρίξεων.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Ο τίτλος σταμάτησε την πτώση του ακριβώς στη γραμμή τάσης F επανερχόμενος άμεσα στην αντίσταση των 3.15 ευρώ.Υπέρβασή τους ανοίγει το δρόμο προς τα τοπικά υψηλά των 3,83 ευρώ, ενώ αντίθετα  άρνηση υπέρβασης, θα επαναφέρει τη μετοχή προς τα 2.81 ευρώ, τον συνδυασμό των κινητών 50 εβδομάδων και τη γραμμή τάσης F.

ALPHA BANK  -  EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ

Ο τίτλος της ΑΛΦΑ επέστρεψε στις στηρίξεις της ζώνης 0,9680-1,0280 ευρώ, και η αντίδραση προς τη ζώνη 1,1740-1,2050 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο τεχνική. Πάνω από τα 1,2050 ευρώ, θα επιταχύνει την ανοδική της κίνηση αφού θα μεταβληθεί και η βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική. Η γραμμή τάσης F, σημαντική στήριξη σε ενδεχόμενο διόρθωσης.

ΕUROBANK - EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Η καλύτερη συμπεριφορά από τους τραπεζικούς τίτλους για τις τράπεζες. Η μετοχή, επέστρεψε δυναμικά μετά το «πάτημα» στη στήριξη των 0,7640 ευρώ και όσο στέκεται πάνω από τα 1,02 ευρώ κοιτάει προς τα τοπικά υψηλά. Το σενάριο διόρθωσης θα φέρει τη μετοχή στη στήριξη των 0,8410 ευρώ και βέβαια στη γραμμή τάσης F.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Η μετοχή κατά τη διάρκεια της διόρθωσης διέσπασε καθοδικά τα 1,29 ευρώ που οριοθετούν την οριζόντια ζώνη κίνησης  των τελευταίων μηνών. Η αντίδραση της μετοχής την έφερε στα 1,4170 ευρώ που αποτελούν σημαντική αντίσταση, η υπέρβαση της οποίας θα επιταχύνει την κίνηση της μετοχής προς την επόμενη αντίσταση των 1,5280 ευρώ. Τα 1,29 ευρώ, λειτουργούν ως στήριξη στο αρνητικό σενάριο, που αν χαθούν θα οδηγήσουν τη μετοχή στα χαμηλά των 1,16 ευρώ.