Ρεκόρ για τη μεταποίηση, εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών για την Κλωστοϋφαντουργία

Ρεκόρ για τη μεταποίηση, εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών για την Κλωστοϋφαντουργία

Η εισροή στοιχείων από την κατάσταση που επικρατεί σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται αμείωτη, εν αναμονή των στοιχείων για τον ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου την ερχόμενη Παρασκευή.

Εικοσιτέσσερις κλάδοι της μεταποίησης αποτυπώνουν την απόδοσή τους σε ένα σύνθετο δείκτη τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI). 

Οι νέες παραγγελίες, η  παραγωγή, η απασχόληση, ο χρόνος  παράδοσης προμηθειών και τα αποθέματα προμηθειών είναι οι επί μέρους δείκτες που συνθέτουν τον PMI, που όταν βρίσκεται πάνω από το 50 υποδηλώνει συνολική βελτίωση των συνθηκών του κάθε τομέα. Το σημαντικό είναι ότι ο PMI έκλεισε τον Μάιο στις  58 μονάδες  έναντι των 54,4 μονάδων τον Απρίλιο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2000.

Η έντονη αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών ενισχύθηκε και οι εταιρείες απέκτησαν νέους πελάτες, αλλά  και ο ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν γενικότερα να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος των τιμών εισροών στους πελάτες τους. 

Τα στοιχεία κατέδειξαν την επανεκκίνηση βασικών κλάδων της οικονομίας, ενίσχυση των νέων πωλήσεων , άνοδο της ζήτησης από το εξωτερικό και αυξημένο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ένας ιστορικός πολύπαθος κλάδος αυτός της κλωστοϋφαντουργίας, έρχεται να επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις  επιστρέφοντας δυναμικά. Η περσινή πανδημική χρονιά υπήρξε απογοητευτική τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο. Από τότε όμως διαψεύδοντας τις προσδοκίες, ξεκίνησε μια ανοδική πορεία ζήτησης κυρίως από την Ευρώπη, που όπως καταγράφουν τα στοιχεία του πρώτου φετινού τριμήνου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Επιπροσθέτως  οι πωλήσεις των ελληνικών εταιρειών γίνονται κατά κανόνα σε σαφώς υψηλότερες τιμές και ενίοτε με καλύτερους όρους πληρωμών , διευρύνοντας το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών εκείνων που είχαν ήδη αγοράσει τις προμήθειές τους από την αρχή της σεζόν. Δεδομένου του έντονα πτωτικού δεύτερου τριμήνου του 2020 , οι αναλυτές εκτιμούν ότι  οι επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών θα είναι  πολύ ανώτερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές.

Ήδη, κατά τον μήνα Μάρτιο, οι ελληνικές εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση, κατά 57%, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες (-30%), που «κληροδότησαν» στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι δύσκολοι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος.

Η συνολική αξία εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας (συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού) στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ανήλθε σε 492 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 0,8% έναντι του 2020 (488 εκατ. ευρώ). Στη θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλαν  οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, που σημείωσε άνοδο 24,8%, με αξία εξαγωγών 185 εκατ. ευρώ το 2021, από 148 εκατ. το 2020.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών βαμβακιού και οι εξαγωγές της την τοποθετούν σταθερά στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, συνήθως στην έκτη με έβδομη θέση. Στην Ευρώπη είναι πρώτη, αφού το 80% του ευρωπαϊκού βαμβακιού παράγεται στην Ελλάδα, με την Ισπανία να ακολουθεί με 15% και το υπόλοιπο 5% να αντιστοιχεί σε χώρες με ελάχιστη παραγωγή.

Τέσσερις ιστορικές εισηγμένες , με μακρά παράδοση στην κλωστοϋφαντουργία με κεφαλαιοποίηση από 7,0  έως 20 εκατ. ευρώ, αναμένουν επιτάχυνση της εγχώριας παραγωγής , βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και στροφή στην καινοτομία με υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης και την δημιουργία ισχυρών εφοδιαστικών αλυσίδων.

ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 10,7 εκατ. ευρώ.

Από τα χαμηλά του 2016 και τα 0,0850 ευρώ, ο τίτλος κινείται σε ανοδικό διευρυνόμενο σχηματισμό έχοντας κατακτήσει το επίπεδο των 0,90 ευρώ ( τιμές Νοεμβρίου του 2007).

Ανοδική διαφυγή από τον σχηματισμό, θα προσδώσει νέα δυναμική στην μετοχή, με στόχο τα υψηλά του 2007 και το επίπεδο των 1,40 ευρώ. Τα 0,90 ευρώ, λειτουργούν ως ισχυρή στήριξη σε ενδεχόμενο διόρθωσης, με τα 0,83 ευρώ να αποτελούν την επόμενη στήριξη.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ  20,3 εκατ. ευρώ. 

Ένας μεγάλος πυθμένας από τον Απρίλιο του 2009 με γραμμή λαιμού τα 0,85 ευρώ , εχει σχηματιστεί από την κίνηση της μετοχής. Ένα μέρος του πυθμένα λύθηκε ανοδικά με την διάσπαση ων 0,44 ευρώ. Η μετοχή διέσπασε ανοδικά και τα 0,5850 ευρώ ( υψηλά Ιουνίου του 2019) με επόμενο στόχο τα 0,85 ευρώ. Ενδεχόμενο διόρθωσης θα έχει ως στήριξη τα 0,5850 ευρώ, με τα 0,44 ευρώ, να παρέχουν ισχυρή στήριξη.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ  11,9 εκατ. ευρώ.

Από το 2016 η μετοχή εχει δημιουργήσει βάση στα χαμηλά των 0,0950 ευρώ και μετά την ανοδική διάτρηση του απλού κινητού μέσου των 50 μηνών, κινείται προς την σημαντική αντίσταση  των 0,29 ευρώ. Ανοδική λύση της μεγάλης συσσώρευσης  από τον Ιούνιο του 2014 ( 0,0950-0,29) ευρώ, θα προσδώσει νέα δυναμική στη μετοχή με στόχο τα υψηλά του Μαρτίου του 2012 στο επίπεδο των 0,60 ευρώ. Τα 0,19 ευρώ που διατρέχει ο κινητός μέσος των 50 μηνών παρέχουν στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

ΛΑΝΑΚΑΜ: ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 7 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος σε διαγραμματικό επίπεδο επιβεβαίωσε στην φάση της πανδημικής διόρθωσης τον απλό κινητό μέσο των 50 μηνών στο επίπεδο των 0,60 ευρώ ,απ όπου αντέδρασε ανοδικά προσεγγίζοντας εκ νέου τα υψηλά του 2020, διασπώντας ανοδικά τα 1,09 ευρώ. Επόμενος στόχος τα 1,40 ευρώ, στα υψηλά του Ιουλίου του 2014. Τα 1,09 ευρώ, θα λειτουργήσουν ως στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης, που αν διασπαστεί καθοδικά, θα έχει στόχο την επόμενη στήριξη στα 0,90 ευρώ.