7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

«Ράλι» στον χάλκο με την τιμή του να αγγίζει υψηλά δεκαετίας

«Ράλι» στον χάλκο με την τιμή του να αγγίζει υψηλά δεκαετίας
Shutterstock

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ράλι του χαλκού, οδηγώντας την τιμή του μετάλλου στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας, έχοντας φτάσει σήμερα τα 4,4 δολάρια ανά λίβρα με άνοδο άνω του 1,6%.

Το ράλι στον χαλκό έχει πυροδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική για άρση των περιορισμών της πανδημίας που δίνει ο ρυθμός των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τoν πακτωλό χρημάτων που έχουν διοχετεύσει στην αγορά οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ιδιαίτερη ώθηση στην τιμή του μετάλλου δίνει η προοπτική ανάκαμψης στις ΗΠΑ, η οποία επιταχύνεται από πακέτο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επενδύσεις 2,25 τρισ. δολαρίων σε υποδομές που θα ενισχύσει κλάδους όπως εκείνους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εμπορεύματα που συνδέονται με την «πράσινη» μετάβαση.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει αναλυτής του Bloomberg Intelligence, «η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει, με ηγέτη την Κίνα, ενώ η πράσινη μετάβαση ενισχύει περαιτέρω το κλίμα γύρω από τα μέταλλα».

«Πιο απλά, η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή, ενώ η προσφορά δεν θα διευρύνεται, οπότε το ανοδικό μομέντουμ θα είναι ισχυρό», προσθέτει ο ίδιος.

Η οικονομία της Κίνας συνέχισε να ανακάμπτει τον Απρίλιο με ισχυρές εξαγωγές, ενώ βελτιώθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Citi αναθεώρησαν θετικά τις προβλέψεις τους για την κατανάλωση χαλκού φέτος.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή από τους 25 κορυφαίους παραγωγούς χαλκού δείχνουν ότι η αγορά ενδέχεται να βρίσκεται σε μεγάλο έλλειμμα φέτος, εάν επαληθευτεί το σενάριο για αύξηση της ζήτησης κατά 5%.