Πτωτικές τάσεις στη Wall Street εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων

Με ελεγχόμενες απώλειες διαπραγματεύονται στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της εκτίμησης του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται «σε σημείο καμπής», ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται την «εκκίνηση» της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 33.704 μονάδες με πτώση 0,3%, ο ευρύτερος S&P 500 βρίσκεται στις 4.120 μονάδες - μόλις 9 κάτω από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα - με μικρές απώλειες 0,17%, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις της τάξεως του 0,5% αντιμετωπίζει ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κινούμενος στις 13.831 μονάδες.

Μιλώντας χτες στη φημισμένη εκπομπή του CBS "60 minutes", o πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων της Fed το προσεχές διάστημα καθώς διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω πανδημίας.

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα και η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνεται επίσης, οπότε ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία μας επί του παρόντος είναι πραγματικά αν η πανδημία θα εξαπλωθεί ξανά», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια φέτος».

Σύμφωνα με τον κ. Πάουελ, «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά μια οικονομία που φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής. Και αυτό λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού και της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης, της ισχυρής στήριξης της νομισματικής πολιτικής».

Παράλληλα, οι επενδυτές ετοιμάζονται για την περίοδο των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, με προσδοκίες για ισχυρές επιδόσεις με ώθηση από την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Μεταξύ άλλων, εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως οι Goldman Sachs και JPMorgan Chase.

Σε εταιρικό επίπεδο, ισχυρή άνοδο 3,5% παρουσιάζει σήμερα η μετοχή της Tesla, ωστόσο την ίδια ώρα έχουν επανέλθει οι έντονες πιέσεις στους τίτλους των εταιρειών που σχετίζονται με τα ταξίδια και την αναψυχή.

Ειδικότερα, στο χώρο της κρουαζιέρας, οι Norwegian Cruise και Carnival Corp δέχονται σημαντικές πιέσεις με τους τίτλους τους να υποχωρούν άνω του 5%, ενώ οι αεροπορικές United και American Airlines σημειώνουν απώλειες άνω του 3%. Ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στον τίτλο της Boeing, που κινείται στο -2%.