Πτωτικά το ΧΑ αλλά δεν απομακρύνεται από τις 590 μονάδες

Πτωτικά το ΧΑ αλλά δεν απομακρύνεται από τις 590 μονάδες

Με τις οικονομίες να έρχονται αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα μετά την άρση των lockdowns παγκοσμίως, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν έντονα πτωτικά κατά τη διάρκεια του Μαΐου, με το ΧΑ να ακολουθεί την πτώση χάνοντας έως τώρα 6% το μήνα, ενώ σήμερα ο Γ.Δ. κινείται κάτω από τις 590 μονάδες με απώλειες περί το 0,76%. 

Όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περί το 6% μέσα στο μήνα Μάιο χάνοντας ήδη το μισό από την αντίδραση του Απριλίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήδη υποχωρεί άνω του 18%, ανεβάζοντας την πτώση από την αρχή του 2020 στο -70%, με τις μετοχές να πλησιάζουν ξανά στα ιστορικά χαμηλά τους! 

Χθες οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με νέα μεγάλη πτώση ύστερα από το «άδειασμα» της Δευτέρας, επηρεασμένοι από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ που έκανε λόγο για παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, ψαλιδίζοντας τις έτσι κι αλλιώς εντελώς ανεδαφικές ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα.

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν και οι ασιατικοί δείκτες με τον Nikkei 225 στο -1,74%, τον Hang Seng στο -1,45% και τον Asia Dow στο -1,76%, ενώ νέα μεγάλη πτώση έως και 2% καταγράφουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες (μετά τη χθεσινή «βουτιά» έως 2,51%), εν μέσω μεγάλων ανησυχιών για την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι αγορές, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον, με άλλα δεδομένα, άλλες καταναλωτικές συνήθειες, με τεράστια ανεργία, με ολόκληρους κλάδους σχεδόν ακυρωμένους και με την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού και ταξιδιών, στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

Στην επιδείνωση του κλίματος στις αγορές συμβάλουν και τα σχόλια της διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα η οποία επισήμανε πως τα χειρότερα έρχονται, οι συνθήκες επιδεινώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο και προειδοποίησε ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες.

Έτσι, δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεων, μια υποβάθμιση που δεν αποκλείεται να καταστήσει την τρέχουσα κρίση χειρότερη και από τη "Μεγάλη Ύφεση" της δεκαετίας του 1930! Μέσα σ’ όλα αυτά, η κατά τόπους έξαρση του κορονοϊού, φοβίζει για νέα επιβολή lockdowns, κάτι που ασφαλώς θα είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση.

Επόμενο είναι πλέον οι επενδυτές, αργά αλλά σταθερά, να καλούνται να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση όπου νομοτελειακά θα κληθούν να «ζυγίσουν» τρέχουσες αποτιμήσεις, να διαβλέψουν και να προεξοφλήσουν τα μελλούμενα, και παράλληλα να εξασφαλίσουν και την απαραίτητη ρευστότητα.

Εντός αυτών των συνθηκών το Χ.Α. έχει να αντιμετωπίσει και την έξοδο τριών τραπεζικών μετοχών και του Τιτάνα από το δείκτη MSCI Global Standard, εξέλιξη ασφαλώς αναμενόμενη λόγω της μεγάλης πτώσης των τελευταίων μηνών, όμως φέρνει νέους τριγμούς από χαρτοφυλάκια που ρευστοποιούν καθώς κινούνται – καταστατικά – με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE Russell.

Πλέον οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank θα εισαχθούν στον MSCI Small Cap, οπότε (δεδομένης και της διαγραφής της Πειραιώς προ ενός έτους), στον… μεγάλο δείκτη της Morgan Stanley Capital International δε θα συμμετέχει καμιά ελληνική τράπεζα, ενώ πλέον παραμένουν μόνο οι OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil.

Οι αλλαγές θα γίνουν την Παρασκευή 29 Μαΐου όπου αναμένεται να γίνει και το μεγάλο rebalancing με σημαντικές εκροές και αναδιαρθρώσεις θέσεων, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι εκροές στις μετοχές που αποχωρούν από το δείκτη ίσως φτάσουν τα 150 με 170 εκατ. ευρώ. 

Χθες ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 24 Μαρτίου, ενώ σήμερα πιέζεται εκ νέου χαμηλότερα έχοντας κατέλθει στις 270 μονάδες με πτώση 3,06%, με τις Πειραιώς και Eurobank να χάνουν άνω του 3%. Θυμίζουμε ότι χθες η Εθνική υποχώρησε κατά 12,37% χάνοντας το 1 ευρώ μετά από ενάμιση και πλέον μήνα, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 10,44% και η Eurobank -10,15%.

Σήμερα στον Large Cap πιέσεις άνω του 4% δέχεται η Coca Cola HBC με το πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού σ’ όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται να είναι τεράστιο, όμως στηρίξεις στο Γ.Δ. δίνουν μετοχές όπως ΑΔΜΗΕ (+4%), ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, Lamda Development, Viohalco (προέρχεται από πτώση 6,42% χθες), Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Σχεδόν καθολικά πτωτική η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, όπου πιέσεις δέχονται οι Intrakat, Intralot, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdigns κ.α., ενώ στο σύνολο της αγοράς, μόνο 24 μετοχές ενισχύονται έναντι 64 που υποχωρούν. H αξία συναλλαγών που χθες ξεπέρασε τα 64 εκατ. ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ.