Πτωτικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην Evergrande

Πτωτικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην Evergrande

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στις σημερινές συναλλαγές τους, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο τα «σύννεφα» γύρω από την υπόθεση του κινεζικού γίγαντα του real estate Evergrande επιβαρύνοντας την αναβαθμισμένη το τελευταίο διάστημα επενδυτική διάθεση, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,22% και κινείται στις 469,03 μονάδες, με τις βιομηχανικές μετοχές, τον κλάδο των αυτοκινήτων και τις εξορυκτικές εταιρείες να ηγούνται των απωλειών, ενώ αντίθετα ο τομέας των οικιακών αγαθών ενισχύεται κατά 0,7%.

Στην Γερμανία ο DAX βρίσκεται στις 15.491 μονάδες με πτώση 0,2%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,4% κινούμενος στις 6.676 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που διαπραγματεύεται στις 7.196 μονάδες με απώλειες 0,35%.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται πτωτικά με απώλειες 0,4% και βρίσκεται στις 26.478 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις και υποχωρεί κατά 0,75% κινούμενος στις 8.948 μονάδες.

Μετά από μια περίοδο σημαντικής τόνωσης του επενδυτικού κλίματος παγκοσμίως η οποία έφερε και νέο ρεκόρ χτες στον S&P 500 στις ΗΠΑ, με ώθηση από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τις ήδη αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς, η υπόθεση της Evergrande ήλθε σήμερα ξανά στο προσκήνιο φέρνοντας επαναφέροντας τις ανησυχίες.

Ειδικότερα, η μετοχή του ταλαιπωρημένου κινεζικού γίγαντα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται ξανά στην αγορά του Χονγκ Κονγκ έπειτα από αναστολή δύο εβδομάδων, πραγματοποιώντας βουτιά 12,5% καθώς τελικά δεν θα προχωρήσει το σχέδιο πώλησης του βραχίονα διαχείρισης ακινήτων της σε μικρότερο ανταγωνιστή της.

Μια εξέλιξη που έδειξε να φέρνει σημαντικές πιέσεις του ασιατικούς δείκτες (Nikkei -1,87%, Hang Seng -0,45%) εντείνοντας τις ανησυχίες και στην Ευρώπη, για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ντόμινο που θα μπορούσε να έχει μια κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού του real estate.

Κατά τα άλλα, στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, σε νέο ιστορικό υψηλό κατέληξε το πρόσφατο ράλι του bitcoin, καθώς αφότου η ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων είχε δει την τιμή της να υποχωρεί κάτω και από τα 30 χιλ. δολάρια τον περασμένο Ιούλιο, χτες ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της τα 66 χιλιάδες δολ.

Η τελική ώθηση για το νέο ρεκόρ δόθηκε με το ντεμπούτο του πρώτου προϊόντος που βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κρυπτονομισμάτων σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, του ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Τέλος, στα εταιρικά νέα της ημέρας, η AB Volvo ενισχύεται οριακά κατά 0,2% καθώς ανακοίνωσε μεν κερδοφορία που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στην παραγωγή της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ.

Με απώλειες 0,8% διαπραγματεύεται ο τίτλος της Barclays, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία της βρετανικής τράπεζας υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στα ενισχυμένα έσοδα προμηθειών από τη δραστηριότητα επενδυτικής τραπεζικής, όπως παρατηρήθηκε και στα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Αντίθετα, η Unilever πραγματοποιεί ράλι άνω του 3,1% λαμβάνοντας ώθηση από το γεγονός ότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της στο τρίτο τρίμηνο, έχοντας ανεβάσει τις τιμές της για να εξισορροπήσει τα υψηλά κόστη της ενέργειας και όχι μόνο.