Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street

Διευρύνονται οι απώλειες στους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τις δηλώσεις Μπλίνκεν ότι εξετάζεται από ΗΠΑ και ΕΕ να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου και ρωσικού αερίου να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι επενδυτές υποδέχτηκαν με προβληματισμό τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις των χρηματαγορών, αλλά και των αγορών εμπορευμάτων ήταν ταραχώδεις με τις ευρωαγορές σε πρώτη φάση να βυθίζονται στο κόκκινο και ο χρυσός να πραγματοποιεί ράλι και να σπάει το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο. Ωστόσο στη συνέχεια οι ευρωπαϊκοί δείκτες «ψαλίδισαν» τις απώλειες.

Η απότομη άνοδος του πετρελαίου ήρθε μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εξετάζουν να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές βλέπουν ως πολύ υψηλή την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αγορών εκτιμούν ότι δεν ήταν προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 1,76% ή 591 μονάδες στις 33.023 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 2,29% ή 190 μονάδες και κινείται στις 13.016 μονάδες. O S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,04% ή 88 μονάδες και κινείται στις 4.239 μονάδες. 

Το ράλι στην αγορά πετρελαίου έδωσε ώθηση στον κλάδο της ενέργειας με τις πετρελαϊκές εταιρείες να καταγράφουν κέρδη. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές υπάρχει φόβος για μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφεται αργός αριθμός ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού και ανεργίας.