7ος χρόνος, ημέρα 2227η
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

Wall Street: Πτώση πάνω από 260 μονάδες μετά τις προβλέψεις Fed για αύξηση του πληθωρισμού

Πτώση πάνω από 260 μονάδες μετά τις προβλέψεις Fed για αύξηση του πληθωρισμού

Με πτώση 260 μονάδων έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Τετάρτη, ύστερα από τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση του πληθωρισμού κατά μια ποσοστιαία μονάδα, στο 3,4% για το τρέχον έτος, καθώς και για δυο ποσοστιαίες μονάδες το 2023. Επίσης στην πτώση συνέβαλε και ο περιορισμός του χρονικού πλαισίου για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνέχεια.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε στις 34.033 μονάδες, πτώση 265,66 μονάδων (0,77%), ενώ το S&P 500 έπεσε κατά 0,54% στα 4.223 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite μειώθηκε κατά 0,24% στα 14.039 μονάδες.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τη χάραξη πολιτικής ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόλις το 2023. «Δεν είναι αυτό που περίμενε η αγορά», δήλωσε ο James McCann, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Aberdeen Standard Investments.

«Η Fed σηματοδοτεί τώρα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν γρηγορότερα και γρήγορα… Αυτή η αλλαγή στάσης εμφανίζεται λίγο με τους πρόσφατους ισχυρισμούς της ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδιακή τράπεζα δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα αρχίσει να μειώνει το επιθετικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να λάβει χώρας το 2023, νωρίτερα δηλαδή από προηγούμενες εκτιμήσεις που τοποθετούσαν μια πιθανή αύξηση το 2024.

Η Fed αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό ΑΕΠ για το τρέχον έτος, αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω την ανάπτυξη, στο 7% από 6,5% προηγουμένως. Η εκτίμηση για την ανεργία στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,5%.

Οι μετοχές Royal Caribbean και Carnival αυξήθηκαν κατά 2% μετά από μια αναβάθμιση από την Wolfe Research.

Επίσης, την Τετάρτη Την Τετάρτη, η Κίνα δήλωσε ότι θα απελευθερώσει τα βιομηχανικά μέταλλα όπως το χαλκό, το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο από τα εθνικά της αποθέματα για να περιορίσει τις τιμές των εμπορευμάτων. Να σημειωθεί ότι η τιμή του χαλκού έχει πέσει περισσότερο από 10%.