Πτώση έως 8% σε τράπεζες και FTSE 52 στην πρώτη του Απρίλη

Πτώση έως 8% σε τράπεζες και FTSE 52 στην πρώτη του Απρίλη

Με την κρίση του κορονοϊού να «καλπάζει» σ’ όλες τις χώρες χτυπώντας πλέον και τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Αμερική, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ξεκινούν με νέα μεγάλη πτώση τον Απρίλιο, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί, έχοντας πτώση άνω του 3%, σε μια συνεδρίαση με πολύ μικρό τζίρο.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης του Απριλίου είναι οι μειωμένες συναλλαγές, απόρροια της μη εισροής νέων κεφαλαίων στην αγορά, οπότε υπάρχει περιορισμένης έκτασης ανακύκλωση των υπαρχόντων.

Το κλίμα διεθνώς παραμένει ιδιαίτερα αρνητικό, με τις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες, αρκεί να τονιστεί ότι δείκτες όπως ο DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού υποχωρούν άνω του 4%!

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινάει το μήνα αρνητικά, με το Γενικό Δείκτη να έχει πέσει στις 539 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,44%, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται ξανά των απωλειών, καθώς αρκετοί παίρνουν τα κέρδη από το +34% που έχει κάνει το τελευταίο 5ήμερο.

Πιο αναλυτικά, ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 332 μονάδες με πτώση 7,30%, ενώ η αξία συναλλαγών σε πολύ ήπιο τέμπο διαμορφώνεται μόλις στα 41 εκατ. ευρώ.

Πτώση άνω του 8% καταγράφει η Πειραιώς, άνω του 7% υποχωρούν οι ΟΠΑΠ και Eurobank, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Viohalco, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Lamda Development κ.α. Παρόμοια εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, όπου απώλειες άνω του 5% έχουν μετοχές όπως Autohellas, Intrakat, Cenergy Holdings, MIG, Intralot και Attica Bank.

Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 22 μετοχές ενισχύονται έναντι 87 που υποχωρούν.