Προσπάθεια σταθεροποίησης στην Wall μετά το χθεσινό σοκ

Προσπάθεια σταθεροποίησης στην Wall μετά το χθεσινό σοκ

Μικρά κέρδη σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς σε μια προσπάθεια να αντιδράσουν μετά το χθεσινό sell off, το μεγαλύτερο από το 2008, με τους επενδυτές να αναμένουν μέτρα από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, παρά το θετικό άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στην πορεία άρχισε να δέχεται ξανά πιέσεις και διέγραψε τα κέρδη 945 μονάδων που είχε φτάσει να σημειώνει. Παρόλα αυτά και αφότου είχε περάσει σε αρνητικό έδαφος, πλέον ενισχύεται κατά 151 μονάδας ή 0,6% στις 23.984 μονάδες.

Παρομοίως, ο διευρυμένος S&P 500 κερδίζει 16 μονάδες μονάδες ή 0,6% στις 2.762 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός δείκτης  Nasdaq που καταγράφει άνοδο 57 μονάδων ή 0,72% και κινείται στις 8.007 μονάδες.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραφαν ισχυρά κέρδη.

Ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε χθες Δευτέρα την ιδέα «για περικοπή ή μείωση ή του φόρου μισθοδοσίας» για να αντισταθμιστεί η αρνητική επίδραση από την επιδημία. Τα πιθανά φορολογικά κίνητρα έρχονται μετά το πακέτο δαπανών 8,3 δισ. για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, με την έγκριση του Κογκρέσου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν στο δίκτυο CNBC ότι ο Λευκός Οίκος δεν βρίσκεται κοντά στη διαμόρφωση συνεκτικών προτάσεων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας. «Ενώ πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων, ο χρόνος και το πεδίο εφαρμογής παραμένουν αβέβαιοι», δήλωσε σε σημείωμα ο Εντ Μιλς, αναλυτής πολιτικής της Ουάσινγκτον στην Raymond James. 

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Dow και τον S&P 500 «βυθίστηκαν» κατά 7,8% και 7,6% αντίστοιχα, στις χειρότερες ημερήσιες απώλειές τους από το 2008. Η πτώση των 2.013 μονάδων για τον βιομηχανικό Dow ήταν η μεγαλύτερη σε επίπεδο μονάδων στην ιστορία του.

Την ίδια ώρα πάντως, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δείχνουν μια ορισμένη ανάκαμψη σε σχέση με την ιστορική "συντριβή" τους της Δευτέρας. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 9% στα 33,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent crude, "προσθέτει" 9,3% στα 37,55  δολάρια το βαρέλι.