Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Σε μια προσπάθεια ανάκαμψης επιδίδονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χτεσινό «γκρέμισμα» τόσο στην Wall Street όσο και στους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες. Στη χτεσινή συνεδρίαση, οι επενδυτές θυμήθηκαν το 2008 με τους βασικούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου να καταγράφουν απώλειες άνω του 7%, καθώς στην ήδη τεταμένη κατάσταση με τον νέο κορονοϊό ήρθε να προστεθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που πυροδότησε παγκόσμιο sell off. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 339,5 μονάδες με πτώση 7,44%, φτάνοντας στο 20% κάτω από το υψηλό έτους του στις 433,9 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι εισήλθε και τυπικά σε περιοχή "bear market".

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της ενέργειας με τις εταιρείες του να βυθίζονται κατά 16% συνολικά έπειτα από την κατάρρευση των τιμών του αργού λόγω της άρνησης της Ρωσίας να αποδεχθεί τη μείωση της παραγωγής που πρότεινε ο ΟΠΕΚ.

Από την πλευρά της η Wall Street κατέγραψε χτες βράδυ τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών της από το 2008 και την τότε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τον βιομηχανικό δείκτη να κατακρημνίζεται κατά περισσότερες από 2.000 μονάδες.

Σήμερα, στην Ευρώπη το βλέμμα είναι στραμμένο κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία όπου η κυβέρνηση έχει βάλει όλη τη χώρα σε καραντίνα. Οι αγορές δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης παγκοσμίως μετά την μεγαλύτερη «βουτιά» από το 2008, ενώ τα ομόλογα και τα «ασφαλή» νομίσματα έδωσαν πίσω μερικά από τα σημαντικά χτεσινά κέρδη τους.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 ενισχύεται 1,3%. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 2,3% στις 10.881μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 2,98% στις 4.847 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 2,51% στις 6.125 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 2,85% και ο ισπανικός IBEX 35 2,96%.

Η Ασία ολοκλήρωσε με μικτά πρόσημα με τους επενδυτές να αναζητούν θετικά μέτρα που μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.