Πώς τα Panama Papers και οι Μπαχάμες μπορεί να ευθύνονται για την άνοδο του Bitcoin

Πώς τα Panama Papers και οι Μπαχάμες μπορεί να ευθύνονται για την άνοδο του Bitcoin

Η αγωνία χτυπούσε κόκκινο την Παρασκευή στα επενδυτικά desks, στον απόηχο πιθανών νέων για την υπόθεση Tether από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Πιθανώς από τα σημαντικότερα events, που θα μπορούσαν να ανακόψουν απότομα το ράλι του Bitcoin. 

Τα νέα δεν ήρθαν, και από ότι φαίνεται το δράμα για το Tether θα μας απασχολήσει ακόμα αρκετούς μήνες. Το Tether είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που ακολουθεί το δολάριο των ΗΠΑ. Έγινα δημοφιλή λόγω της ευκολίας των επενδυτών να διαπραγματευτούν κρυπτονομίσματα, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια που τα περισσότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν είχαν συνδέσεις με τραπεζικά ιδρύματα.

Το Tether έδωσε την δυνατότητα σε όλους να μπορούν να μετατρέπουν κρυπτονομίσματα άμεσα σε πολύ χαμηλό κόστος, ώστε οι επενδυτές να μπορέσουν να ξεφύγουν από την μεταβλητότητα των τιμών κρυπτονομισμάτων. Αυτή η ζήτηση καθιέρωσε το Tether ως το τρίτο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα. 

Τον Απρίλιο του 2019, οι δικηγόροι του Tether ανακοίνωσαν στα δικαστήρια πως το δημοφιλές κρυπτονόμισμα δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την αντιστοιχία του 1 προς 1 με το δολάριο των ΗΠΑ, και τα αποθεματικά του αντιστοιχούν σε $0,74 μετρητών και αντίστοιχων επενδυτικών προϊόντων με μετρητά. 

Εάν κρυπτονομίσματα που δεν έχουν πλήρη υπόσταση χρησιμοποιούνται για να αγοράσουν Bitcoin, τότε μπορεί όντως οι αγορές κρυπτονομισμάτων να είναι μία φούσκα, δεδομένου ότι το Tether είναι το επενδυτικό pair με την μεγαλύτερη ρευστότητα για τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα. 

Τα $850 εκατομμύρια δολάρια που έλειπαν τότε από τα αποθεματικά του κρυπτονομίσματος, είχαν δοθεί ως δάνειο στο ανταλλακτήριο Bitfinex που αποτελεί «αδελφή εταιρεία». Το ανταλλακτήριο τότε είχε χάσει τις σχέσεις του με το τραπεζικό ίδρυμα HSBC στην Ταϊβάν, και έπρεπε να μεταφέρει άμεσα τα αποθεματικά του. Έτσι ξεκίνησε τις σχέσεις με την εταιρεία Crypto Capital Corporation που υποστηριζόταν από ένα χαοτικό δίκτυο offshore εταιρειών.

Τα χρήματα αυτά κατασχέθηκαν από κρατικές αρχές των ΗΠΑ, Πολωνίας, και Πορτογαλίας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η ιστορία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς κάποιες συλλήψεις στελεχών έγιναν και στην Ελλάδα, έπειτα από διεθνή εντάλματα που είχαν εκδοθεί. Οπότε η Tether αποφασίζει να σώσει την Bitfinex δίνοντας δάνειο $850.000.000. 

Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τα κίνητρα, τα χρήματα υπήρχαν, ωστόσο δόθηκαν σαν προσωρινό δάνειο έχοντας το σκεπτικό ότι με την απελευθέρωση των χρημάτων έπειτα από τις νομικές διαδικασίες θα επιστρέφονταν. 

Έκτοτε πολλές είναι οι φωνές που αναρωτιούνται εάν τα αποθεματικά του Tether είναι πλήρη, και αν όχι, έχουν χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσουν την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin;

Όπως παρατηρούμε μέχρι τον Απρίλιο του 2020 η συνολική κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνούσε τα $5 δισ. ενώ σήμερα η κεφαλαιοποίηση του είναι μεγαλύτερη από $24δισ, δηλαδή αύξηση $19 δισ. 

O συνεχής αριθμός έκδοσης $USDT, έχει δημιουργήσει μια σχολή που το συνδέει με την αύξηση της τιμής διαπραγμάτευσης του Bitcoin. Όπως είναι γνωστό το Tether έχει επενδύσει μέρος των αποθεματικών του σε Bitcoin, ο αριθμός παραμένει άγνωστος. Οπότε αγοράζοντας Bitcoin, ανεβαίνει η αξία, ανεβαίνοντας η αξία το ίδιο ανεβαίνει και τα αποθεματικά της Tether - η οποία πλέον δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αντιστοιχία του $USDT με το δολάριο. 

Στον αντίποδα το Tether έχει μόνο το 3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Bitcoin. 

Τους τελευταίους τρεις μήνες είδαμε την διαπραγμάτευση του Bitcoin να αυξάνεται κατακόρυφα χωρίς σημαντικές διορθώσεις, ενώ αντίστοιχα είδαμε και την έκδοση $USDT να αυξάνεται αντίστοιχα. Στο Bitfinex, στις αγορές futures βλέπουμε οι επενδυτές να έχουν κατά 90% θέσεις long, και μόνο 10% να έχουν θέσεις short. 


Πηγή: BookMap 

Πριν από δύο εβδομάδες έγινε γνωστό από τους συνιδρυτές της Tether, πως τα αποθεματικά βρίσκονται στην Deltec Bank, τραπεζικό ίδρυμα στις Μπαχάμες. Μελετώντας τους ισολογισμούς από την κεντρική τράπεζα των νησιωτικών συμπλεγμάτων, δεν βλέπουμε την εισροή ξένου συναλλάγματος του μεγέθους που θα απαιτούσαν τα αποθεματικά του Tether. Ωστόσο επειδή υπάρχουν και Trust, τα οποία μπορούν να διατηρούν λογαριασμούς και σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι δύσκολο να ακολουθηθεί η διαδρομή του χρήματος. 

Την Πέμπτη, ο Chief Investment Officer της τράπεζας, σε ένα βίντεο για τον απολογισμό του έτους, δήλωσε πως το τραπεζικό ίδρυμα αγόρασε πολύ μεγάλη θέση σε Bitcoin, στα $9.300 κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδές. Αμέσως δημιουργήθηκε πανικός στις αγορές, χωρίς όμως να μεταφράζεται σε σημαντική διόρθωση, που σημαίνει πως το ρίσκο το Tether να μην έχει πλήρη αποθεματικά υπολογίζεται ήδη στις αγορές. 

Με μια δεύτερη σκέψη, δεν έχει λογική. Για ποιο λόγο ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια - με αδιαμφισβήτητη τεχνολογική δυνατότητα να δώσει εντολή σε μια μικρή τράπεζα με λιγότερο από 100 ανθρώπινο δυναμικό να αγοράσει εκ μέρους της.

Μήπως γιατί μια τράπεζα στις Μπαχάμες, έχει λιγότερους περιορισμούς στο να επενδύσει μέρος των κεφαλαίων των πελατών της σε κρυπτονομίσματα, από το Tether το οποίο ελέγχεται αυτή την στιγμή από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης; 

Με επιφύλαξη να είμαστε εντελώς λάθος, το USDT θα έχει πλήρη αποθεματικά, ωστόσο σε επενδύσεις είναι τα αποθεματικά της Deltec δεν θα το μάθουμε σύντομα. Πλανάται επίσης η φημολογία ότι η Deltec έχει εξαγοραστεί ή ελέγχεται μετοχικά από την Tether. 

Και πλανάται το ερώτημα εάν το μέλλον του Bitcoin μπορεί να κριθεί από μια τράπεζα στις Μπαχάμες. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.