Ποιες εταιρείες θα κερδίσουν από το πακέτο μαμούθ των 4 τρισ. δολ. στις υποδομές

Ποιες εταιρείες θα κερδίσουν από το πακέτο μαμούθ των 4 τρισ. δολ. στις υποδομές

Mετά την υπογραφή του νέου αμερικανικού σχεδίου στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις δύο επόμενες κινήσεις. Στο δεύτερο και ακόμα μεγαλύτερο πακέτο ύψους 3 - 4 τρισ. δολαρίων, με κύρια κατεύθυνση την ανάπτυξη υποδομών προκειμένου να αναζωογονηθεί περαιτέρω η αμερικανική οικονομία και φυσικά στο περιβόητο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα σημαντικό μέρος από  τα δύο εξαιρετικά γενναιόδωρα πακέτα στήριξης.

Για την επενδυτική κοινότητα η αύξηση της φορολογίας έχει μια εύκολη «μετάφραση», καθώς εμφανώς πλήττει τους αμερικανικούς κολοσσούς με σαφή σημάδια νευρικότητας στην  χρηματιστηριακή συμπεριφορά του τεχνολογικού δείκτη Νasdaq.

Από την άλλη, το εκκολαπτόμενο πακέτο υποδομών έχει τη δική του «μετάφραση».

Η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης McKinsey επισημαίνει ότι για κάθε ένα δισεκατομμύριο επενδύσεων σε υποδομές, υποστηρίζονται 13.000 θέσεις εργασίας για ένα χρόνο και ως εκ τούτου οι δαπάνες υποδομών είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αμερικανικής  οικονομίας. 

Από την πλευρά των επενδυτών, ζωτικής σημασίας είναι οι τρόποι που μπορούν ν’ αποκτήσουν έκθεση στις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από τις επερχόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ.

Ένα μεγάλο μέρος των πακέτων στήριξης θα κατευθυνθεί στην «πράσινη μετάβαση». Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άλλωστε είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελούν το 26,2% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 - ενώ έως το 2040 το ποσοστό αυτό θα έχει φτάσει το 45%. 

Δεδομένου ότι κατά καιρούς έχουμε ασχοληθεί με τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες πράσινης ενέργειας  που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ με συνεχή updates λόγω της κινητικότητας της συγκεκριμένης αγοράς, σήμερα θα ασχοληθούμε με τον κλάδο ανάπτυξης υποδομών. 

Ένα ενδιαφέρον διαπραγματευόμενο αμοιβαίο κεφάλαιο – ETF- με αξιόλογες συμμετοχές  είναι το Global X U.S. Infrastructure Development ETF  (NYSE: PAVE).

Το συγκεκριμένο ETF επενδύει σε επιχειρήσεις που έχουν πιθανότητες να επωφεληθούν από την αυξημένη δραστηριότητα υποδομής στις ΗΠΑ και  περιλαμβάνει παραγωγούς πρώτων υλών, εταιρείες μηχανικών κατασκευών και βαρέων εξοπλισμών.

Το αμοιβαίο άρχισε να διαπραγματεύεται τον Μάρτιο του 2017, έχει 101 συμμετοχές και καθαρά περιουσιακά στοιχεία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παρακολουθεί τις αποδόσεις του Indxx U.S. Infrastructure Development Index. 

Στον παρακάτω πίνακα που συγκρίνει τους αριθμοδείκτες του fund με τον μέσο όρο της κατηγορίας του και τον U.S. Infrastructure Development Index , φαίνονται ευκρινώς οι λόγοι που έχει ξεχωρίσει. 

Περίπου το 30% του αμοιβαίου κεφαλαίου επενδύεται σε 10 κορυφαία ονόματα και η μεγαλύτερη του στάθμιση είναι της τάξης του 3,32%. Αυτό διασφαλίζει ότι η μεταβλητότητα σε μια μετοχή δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την τιμή του αμοιβαίου και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα κόστη διαχείρισης επίσης είναι σε λογικό επίπεδο, της τάξης του 0,47%.

Προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στις προοπτικές μερικών εταιρειών με τη μεγαλύτερη στάθμιση.

- Deere: Παράγει γεωργικά και κατασκευαστικά μηχανήματα και βαρύ εξοπλισμό. Για την ακρίβεια είναι  ο κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικού εξοπλισμού στον κόσμο και παράγει  μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα μηχανήματα στη βιομηχανία βαρέων μηχανημάτων. Τα προϊόντα της διατίθενται μέσω ενός ισχυρού δικτύου αντιπροσώπων, 1900  στη Βόρεια Αμερική και περίπου 3.700 παγκοσμίως.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί ένα από τα κλασσικά case study στα μαθήματα marketing. Βλέπετε, παρέχοντας στους αγρότες –πελάτες της προτεραιότητα σε ιδιόκτητα ανταλλακτικά και υπηρεσίες μέσω του εκτεταμένου δικτύου αντιπροσώπων της, περιόρισε τα διαστήματα σέρβις και τον « χρόνο αποχής»  του μηχανήματος από την γεωργική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την  ισχυρή αφοσίωση των πελατών της, κάτι που της πρόσφερε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names στον κόσμο.

 Η εταιρεία χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: γεωργία παραγωγής και ακριβείας, μικρή γεωργία και χλοοτάπητα, κατασκευές και δασοκομία και χρηματοδότηση λιανικής και χονδρικής. 

Όσον αφορά το τελευταίο, η John Deere Capital Corporation εκτός από χρηματοδότηση χονδρικής για εμπόρους, παρέχει χρηματοδότηση λιανικής για αγορά  μηχανημάτων στους πελάτες της, αυξάνοντας την πιθανότητα πωλήσεων των  προϊόντων της  Deere.

Η μετοχή  έχει κάνει ήδη ράλι, καθώς η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα τη στιγμή που η παγκόσμια προσφορά αντιμετωπίζει προβλήματα, έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις της. 

Για το 2021 αναμένεται ισχυρή ζήτηση αντικατάστασης των  γεωργικών εξοπλισμών, καθώς οι αγρότες προσπαθούν να ανανεώσουν τον μηχανοκίνητο στόλο τους. 

Στον τομέα των κατασκευών, η αύξηση των δαπανών υποδομής στις Η.Π.Α. αναμένεται να  δημιουργήσει σημαντική ζήτηση για έργα οδοποιίας, καθώς πολλοί αστικοί δρόμοι είναι σε  σχετικά κακή κατάσταση. 

Η διάμεσος των αναλυτών αναμένει αύξηση των πωλήσεων για το 2021 κατά περίπου 20% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των τελικών αγορών. Τα περιθώρια λειτουργίας αναμένεται να βελτιωθούν στο 15%, επωφελούμενα από το θετικό μείγμα πωλήσεων, ήτοι τις αυξημένες πωλήσεις μεγάλου γεωργικού εξοπλισμού με τις πωλήσεις υψηλότερου περιθωρίου μετά την αγορά. 

Παρά το πρόσφατο ράλι της μετοχής, για τους μακροπρόθεσμους έχει ενδιαφέρον ότι οι αναλυτές αναμένουν ν’ αυξήσει τις πωλήσεις σε πάνω από 45 δισ. δολάρια έως το 2025, με τα λειτουργικά περιθώρια να φτάνουν το 17% . Φυσικά, θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε περίπτωση διόρθωσης.

Μερισματική απόδοση στις τρέχουσες τιμές -που αποτελούν και ιστορικά υψηλά για τη μετοχή - της τάξης του  1%.

- Parker-Hannifin: Αν και η εταιρεία είναι συνήθως γνωστή ως κατασκευαστής τεχνολογιών κίνησης και ελέγχου, είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένας  βιομηχανικός όμιλος που λειτουργεί δύο τομείς:  Τον διαφοροποιημένο βιομηχανικό τομέα, με 15.500 ανεξάρτητους διανομείς, ο οποίος εξυπηρετεί μια ποικιλία τελικών αγορών  -από συσκευές στεγανοποίησης, φίλτρα και συστήματα παρακολούθησης και αφαίρεσης ρύπων από υγρά και αέρια, βαλβίδες, σύνδεσμους, εφαρμογές ελέγχου υγρών, συστήματα κίνησης κ.α-  και τα συστήματα αεροδιαστημικής.

Η εταιρεία από πλευράς αποτελεσμάτων υπερβαίνει τον ένα στόχο μετά τον άλλον. Η διοίκηση αύξησε τις προβλέψεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή – EPS- σε 13,90 -14,11 δολάρια, από 12,00 δολάρια προηγουμένως, καθώς οι διεθνείς πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 9,8% σε ετήσια βάση –έναντι πρόβλεψης +3%.

Σύμφωνα με το νέο guidance, το 2021 τα προσαρμοσμένα EPS θα αυξηθούν κατά 12,5% σε ετήσια βάση. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η τροχιά των περιθωρίων, ενώ η διάμεσος των αναλυτών για το 2021 περιμένει το πάνω εύρος των εκτιμήσεων της διοίκησης σε EPS  και ελεύθερες  ταμειακές ροές της τάξης των 2,31 δισ.δολαρίων.

Η μετοχή διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά και η μερισματική απόδοση στην τρέχουσα αποτίμηση είναι της τάξης του 1.12%

- Eaton: Πρόκειται για μια αμερικανική ιρλανδική πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης ενέργειας με εταιρική έδρα στο Δουβλίνο και λειτουργική έδρα στο Beachwood του Οχάιο, με σκοπό να λαμβάνει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση λόγω της  έδρας στην Ιρλανδία, ενώ  οι περισσότερες από τις δραστηριότητές της πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ.

Η Eaton είναι μια εταιρεία που λειτουργεί για πάνω από 100 χρόνια με πολυσχιδή δραστηριότητα που καλύπτει τομείς όπως η  αεροδιαστημική, τα ηλεκτρικά συστήματα και υπηρεσίες, τα οχήματα και πρόσφατα η ηλεκτροκίνηση. Ένα μέρος του χαρτοφυλακίου της αφορά τον  βιομηχανικό τομέα και εξυπηρετεί μια μεγάλη ποικιλία τελικών αγορών, όπως εμπορικά οχήματα, γενικές αερομεταφορές, φορτηγά και άλλα.  

Το άλλο τμήμα του  χαρτοφυλακίου της αφορά τον  ηλεκτρικό τομέα ο οποίος  ενισχύθηκε με την εξαγορά της Cooper Industries το 2012. 

Το προσαρμοσμένο  EPS για το 2021  αναμένεται στα 5,61 δολάρια από 4,76 δολάρια, ενώ τα λειτουργικά περιθώρια βαίνουν αυξανόμενα.

Μερισματική απόδοση παρά τα ιστορικά της υψηλά, της τάξης του 2,2%.

- Emerson Electric: Παρέχει λύσεις λογισμικού και μηχανικής που περιλαμβάνουν τεχνολογίες αυτοματισμού και κλίματος. Λειτουργεί κάτω από δύο επιχειρηματικές πλατφόρμες: Λύσεις Αυτοματισμού και Εμπορικές και Οικιστικές Λύσεις. Περίπου οι μισές γεωγραφικές πωλήσεις της εταιρείας πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη διάμεσο των αναλυτών, η εταιρεία θα πετύχει εύκολα τους στόχους της για πωλήσεις έως το 2023 άνω των 20 δισ. δολαρίων και  ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 3,1 -3,3 δισ. δολαρίων,  με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης- CAGR - 6,3% από το 2020 έως το 2023 και περιθώριo EBITDA άνω του 24%.

Η αισιοδοξία των αναλυτών έχει ήδη αντικατοπτριστεί στην μετοχή η οποία διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά. Μερισματική απόδοση 2,29%.

-Vulcan Materials: Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής, διανομής και πώλησης δομικών υλικών -όπως η θρυμματισμένη πέτρα, η άμμος,  το χαλίκι, το σκυρόδεμα κ.α-  και μετά το πρόσφατο εντυπωσιακό ράλι έχει μερισματική απόδοση της τάξης του 0,89%.

Η εταιρεία σημειωτέον ότι ακόμα και τη δύσκολη χρονιά του 2020 επέδειξε εξαιρετικά περιθώρια, με τα ΕBITDA να αυξάνονται κατά 4%, στα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ  οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2021 αναφέρονται σε  EBITDA ύψους 1,44 δισ.δολαρίων. Αν και τα τρέχοντα επίπεδα φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει με το παραπάνω το εκκολαπτόμενο νομοσχέδιο για τις υποδομές, εντούτοις όπως ισχύει για όλες τις μετοχές του παρόντος άρθρου, στις διορθώσεις της αγοράς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επιστρέφοντας τώρα στο ETF, το PAVE τους τελευταίους 12 μήνες διπλασίασε την τιμή του και συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε αυτό το επίπεδο, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι εταιρείες υποδομής που το απαρτίζουν έχουν ισχυρή δυναμική να επωφεληθούν από τις περαιτέρω  κρατικές δαπάνες που εκκολάπτονται  στις Η.Π.Α. Μέσα στο πλαίσιο βέβαια μιας γενικότερης διόρθωσης με αφορμή την αύξηση των αποδόσεων στην αγορά των ομολόγων εξαιτίας των πληθωριστικών ανησυχιών, πιθανότατα να δημιουργήσει ελκυστικότερα σημεία εισόδου.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.