Πληθωρισμός και ύφεση: Αβέβαιο το μέλλον στα χρηματιστήρια

Πληθωρισμός και ύφεση: Αβέβαιο το μέλλον στα χρηματιστήρια

Η διετής πανδημία, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το μπλοκάρισμα των αλυσίδων εφοδιασμού που προκαλείται από αυτόν, είναι μερικοί από τους παράγοντες που επιβράδυναν σταδιακά την παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά 35%. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνεχίζουν να ανησυχούν τις αγορές. Πόσο πραγματικός είναι όμως ο κίνδυνος μιας ύφεσης; Και ποια είναι η πραγματική έκταση του πληθωρισμού που βλέπουμε;

Όχι εάν, αλλά πόσο θα πρέπει να ζούμε με ύφεση

Σύμφωνα με τον Andrew Lake, επικεφαλής του Παγκόσμιου Σταθερού Εισοδήματος της Mirabaud Am, οι οικονομολόγοι δεν πρέπει να αναρωτιούνται εάν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πόσο καιρό θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν. Ο εμπειρογνώμονας, σε ένα σχόλιο για τις τρέχουσες συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας, επεσήμανε πώς οι αποδόσεις των ομολόγων μεταξύ 10 ετών και 3 μηνών συνεχίζουν να αυξάνονται και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους τη μετά την ύφεση. O αντίκτυπος που θα έχει ο αμείλικτος πληθωρισμός στα εταιρικά περιθώρια και στα χαρτοφυλάκια των νοικοκυριών είναι ακόμη άγνωστος. Επιπλέον, ο Λέικ τόνισε, ανήσυχος, ότι οι οικονομολόγοι υποτιμούν την ταχύτητα των επιπτώσεων του πληθωρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών σε αυτόν.  

Ένα ολοένα και πιο αβέβαιο μέλλον

Ένα όχι και πολύ ελπιδοφόρο σενάριο είναι αυτό που ζωγραφίζει ο Λέικ και δεν αναμένονται βελτιώσεις για το επόμενο. Για τους αναλυτές του Bloomberg, η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων που βλέπουμε θα προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά με καθυστέρηση 12-18 μηνών.

Επίσης, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, στις Ηνωμένες Πολιτείες η μεταφορά εμπορευμάτων με φορτηγά, που αντιπροσωπεύει το 65% των συνολικών μεταφορών, έχει συρρικνωθεί, υποδηλώνοντας πτώση στις δραστηριότητες της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Λέικ πολλοί από αυτούς τους παράγοντες έχουν ήδη τιμολογηθεί σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Όπως ανέφερε η Bank of America (BofA), οι αποδόσεις από το έτος μέχρι την ημερομηνία των τίτλων επενδυτικής βαθμίδας μειώθηκαν στο -10,5% στα μέσα Απριλίου. 

Πρέπει πραγματικά ο πληθωρισμός να μας τρομάζει;

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με φόβο την αύξηση των τιμών. Όμως, σύμφωνα με τον Nikolaj Schmidt, Επικεφαλής Διεθνούς Οικονομολόγο του T. Rowe Price, τέτοιοι φόβοι δεν είναι δικαιολογημένοι. Σύμφωνα με τον ειδικό, η έκρηξη του πληθωρισμού που παρακολουθούμε είναι κυρίως κυκλική και οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να τον διατηρήσουν υπό έλεγχο. «Σε αντίθεση με όσα ανέφεραν κάποιοι, κατά τη γνώμη μου δεν βρισκόμαστε στο κατώφλι της επιστροφής στην κολασμένη περίοδο του πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970», είπε.

 Και πάλι, σύμφωνα με τον Schmidt, για να κατανοήσουμε καλύτερα τις τρέχουσες αξίες, θα πρέπει να θυμηθούμε τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο ειδικός βλέπει την απομόχλευση ως την κύρια αιτία μιας χλιαρής ανάκαμψης: "Καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ βυθιζόταν στην άβυσσο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας και τα νοικοκυριά συνειδητοποίησαν ότι είχαν συσσωρεύσει πάρα πολύ χρέος. Με τη βοήθεια της εισαγωγής αυστηρών ρυθμίσεων, οι τράπεζες έκαναν αυστηρότερους κανόνες δανεισμού και τα νοικοκυριά πέρασαν την επόμενη δεκαετία στην αποπληρωμή των χρεών", πρόσθεσε. 

Γι' αυτό ο πληθωρισμός επέστρεψε

Ο Nikolai Schmidt πιστεύει ότι υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι πίσω από την επιστροφή του πληθωρισμού.

Ο πρώτος οφείλεται στη διαρθρωτική αύξηση της ζήτησης που παρακολουθούσαμε μέχρι το 2019.

Ο δεύτερος λόγος είναι η οικονομική θέρμανση λόγω των δημοσιονομικών και νομισματικών ελιγμών που επιτρέπουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. 

Τέλος, ορισμένα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς, όπως η έλλειψη ημιαγωγών και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των οχημάτων και των εμπορευμάτων. Η γεωπολιτική πτυχή του τελευταίου παράγοντα καθιστά δύσκολη την επίλυση μόνο με νομισματικές πολιτικές. 

Υπάρχει ελπίδα στο τέλος του τούνελ

Όπως επεσήμανε ο Schmidt, οι κεντρικές τράπεζες έχουν τα εργαλεία για να ελέγξουν τον πληθωρισμό σήμερα και, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, είναι αρκετά ανεξάρτητες από τις πολιτικές εξουσίες ώστε να ενισχύσουν τις ενέργειές τους εάν το κρίνουν σκόπιμο. Όμως, σύμφωνα με τον Schmidt, το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί μπορεί να είναι υψηλό: τέτοιες νομισματικές πολιτικές κινδυνεύουν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τις δυνατότητές της, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.