Πιέσεις έως 3% στις τράπεζες, μετά την έκθεση της Goldman Sachs

Πιέσεις έως 3% στις τράπεζες, μετά την έκθεση της Goldman Sachs

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η εμφανής χρηματιστηριακή κόπωση των τραπεζικών μετοχών – και κατ' επέκταση όλου του (τραπεζοκεντρικού) ελληνικού χρηματιστηρίου, έρχεται να «επιβεβαιωθεί» σήμερα με την έκθεση του οίκου Goldman Sachs που προχώρησε υποβάθμιση του κλάδου, μειώνοντας τις τιμές – στόχους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος υποβαθμίζει τη σύσταση για την Πειραιώς σε «sell» από «neutral», ενώ διατηρεί σύσταση «neutral» για Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ επίσης διατηρεί σύσταση «buy» για την Alpha Bank.

Για την τελευταία δίνει τιμή-στόχο στα 2,13 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,85 ευρώ, για την Eurobank στα 0,82 και για την ΕΤΕ στα 2,60 ευρώ. Με αφορμή αυτή την έκθεση η εικόνα του τραπεζικού κλάδου άλλαξε και από αρχικά κέρδη έως 1,14% πλέον έχει γυρίσει σε πτωτική τροχιά. 

Η Alpha Bank λόγω της διατήρησης της σύστασης «buy» είναι η μόνη του κλάδου που ενισχύεται (+1,37%), ενώ πτώση άνω του 3% καταγράφει η Πειραιώς, με την Εθνική στο -1,70% και τη Eurobank -0,97%.

Υπάρχει λοιπόν εμφανής προβληματισμός για τον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, ενώ είναι σαφές ότι τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις τράπεζες και την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής, ενώ ανησυχία προκαλεί και η νέα καθυστέρηση στο Ελληνικό, λόγω της δικαστικής εμπλοκής για το καζίνο.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης του που αρχικά έφτασε έως το υψηλό των 926,88 μονάδες (+0,64%), πλέον έχει κατέλθει στις 919 μονάδες με απώλειες 0,18%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 29 εκατ. ευρώ. Η εικόνα στην ευρύτερη αγορά είναι αλλαγμένη καθώς οι μετοχές που υποχωρούν είναι περισσότερες όσων ενισχύονται.

Στο χώρο του Large Cap ανοδικά διατηρούνται οι OTE, Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Viohalco και ΑΔΜΗΕ, ενώ υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Στον Mid Cap ανοδικά διατηρούνται μόνο οι ΙΑΣΩ, MIG, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Intralot και Έλτον, ενώ υποχωρούν οι Autohelass, Cenergy Holdings, Attica Bank, Ικτίνος, Profile, Intercontinental, Quest Συμμετοχών και ΟΛΘ. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 55 που υποχωρούν.