7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Οριακές μεταβολές στη Wall Street

Οριακές μεταβολές στη Wall Street

Με οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά από οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που δημοσιεύτηκαν σήμερα και δείχνουν την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (tapering) στα μέσα Νοεμβρίου.

Στη λήξη της συνεδρίασης, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έμεινε αμετάβλητος στις 34.337 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,7% στις 14.571 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε μόλις 0,3% στις 4.363 μονάδες διακόπτοντας ωστόσο το αρνητικό σερί τριών διαδοχικών ημερών.

Στη βασική είδηση της ημέρας, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και τον Σεπτέμβριο η αύξηση του κόστους διαβίωσης στις ΗΠΑ, όπου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο μετά το +0,3% που είχε καταγράψει τον Αύγουστο, ενώ αντίστοιχα σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 από το +5,3% που είχε προηγηθεί. Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος δεν προσμετρά τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, κινήθηκε τον Σεπτέμβριο στο +0,2%, εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση δε, διατηρήθηκε αμετάβλητος στο +4%, όπως και τον Αύγουστο.

Αναφορικά με την ενέργεια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές της βενζίνης ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά επιπλέον 1,2% και πλέον έχει εκτιναχθεί κατά το θηριώδες 42,6% σε ετήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά δεν δείχνει να δέχτηκε κάποια ψυχρολουσία από τα στοιχεία, ίσως μάλιστα ότι σε ένα βαθμό ότι τα είχε προεξοφλήσει.

Την ίδια ώρα πάντως, οι όποιες πιέσεις έφερε η επιμονή της αυξητικής τάσης των τιμών δείχνει να αντισταθμίζονται από τις εντυπωσιακές επιδόσεις που παρουσίασε ο τραπεζικός κολοσσός JPMorgan, ανοίγοντας την αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη 9,4 δισ. δολαρίων ή 2,92 δολ. ανά μετοχή που είχε παρουσιάσει στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, η JPMorgan κατά το ίδιο διάστημα φέτος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 11,7 δισ. δολαρίων ή 3,74 δολ. ανά μετοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν μεν βελτίωση των μεγεθών της αμερικανικής τράπεζας κολοσσού αλλά ελαφρώς, στα 3 δολ. ανά μετοχή. Η μετοχή της τράπεζας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 2,67%.