Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το Brexit στο επίκεντρο

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το Brexit στο επίκεντρο

Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις καταγράφηκαν την Παρασκευή στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκονται οι εξελίξεις σχετικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,13% και διαμορφώθηκε στις 367,96 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να σημειώνει απώλειες 1,4%, ενώ κέρδη  κατέγραψε ο κλάδος των πρώτων υλών.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε οριακά κατά 0,05% και διαμορφώθηκε στις 13.202 μονάδες, ενώ κέρδη 0,2% σημείωσε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι που έκλεισε στις 5.034 μονάδες.

Στο Λονδίνο, κέρδη 0,48% κατέγραψε ο δείκτης FTSE 100 που διαμορφώθηκε στις 6.032 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 19.820 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,53%.

Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 6.943 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,8%.

Οι επενδυτές εστιάζουν στη Βρετανία ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει από σήμερα τις προετοιμασίες για ένα επεισοδιακό τέλος στο σίριαλ που διαρκεί τέσσερα χρόνια, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ενημερώσουν τα 27 κράτη μέλη για το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παραβιάσει τη συμφωνία αποχώρησης.

Σε μία από τις πιο αναπάντεχες εξελίξεις από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το 2016, η Βρετανία δήλωσε απερίφραστα αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο παραποιώντας τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η κίνηση του Τζόνσον βύθισε τη διαδικασία του Brexit στο χάος, με λιγότερο από τέσσερις μήνες να απομένουν μέχρι την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στο τέλος της λεγόμενης μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο.

Η ΕΕ ζήτησε από την Βρετανία να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι το κοινοβούλιο βρίσκεται πάνω από το διεθνές δίκαιο.

Ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε την Πέμπτη, έπειτα από επείγουσα συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λονδίνο, ότι η Ένωση ετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του έτους, καθώς στις συνομιλίες υπήρξε ελάχιστη πρόοδος.