Η ΕΕ προετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία

Η ΕΕ προετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει από σήμερα τις προετοιμασίες για ένα επεισοδιακό τέλος στο σίριαλ του Brexit, που διαρκεί τέσσερα χρόνια, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ενημερώσουν τα 27 κράτη μέλη για το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παραβιάσει τη συμφωνία αποχώρησης.

Σε μία από τις πιο αναπάντεχες εξελίξεις από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το 2016, η Βρετανία δήλωσε απερίφραστα αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο παραποιώντας τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η κίνηση του Τζόνσον βύθισε τη διαδικασία του Brexit στο χάος, με λιγότερο από τέσσερις μήνες να απομένουν μέχρι την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στο τέλος της λεγόμενης μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο.

Η ΕΕ ζήτησε από την Βρετανία να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι το κοινοβούλιο βρίσκεται πάνω από το διεθνές δίκαιο.

Ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε την Πέμπτη, έπειτα από επείγουσα συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λονδίνο, ότι η Ένωση ετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του έτους, καθώς στις συνομιλίες υπήρξε ελάχιστη πρόοδος.

«Κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά τις πρακτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Καθώς οι επενδυτικές τράπεζες άρχισαν να εκτιμούν ότι αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες ενός επεισοδιακού «διαζυγίου» της Βρετανίας με την ΕΕ, η στερλίνα σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο που προτείνει η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, αφού ήδη αρκετοί Βρετανοί βουλευτές έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο το Λονδίνο δήλωσε ότι θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.