Οι «πληγωμένοι» της κρίσης, η αντίδραση και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους επενδυτές

Οι «πληγωμένοι» της κρίσης, η αντίδραση και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους επενδυτές

Μεταφορές, τουρισμός και πετρελαϊκές χτυπήθηκαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση. Σε πολλές περιπτώσεις οι τρέχουσες αποτιμήσεις τους φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικές συγκριτικά με τις τιμές της προ covid εποχής.

Επενδυτές με μακροπρόθεσμο προφίλ δελεάζονται για να αποκτήσουν θέσεις εκτιμώντας ότι δημιουργούνται μοναδικές ευκαιρίες για το μέλλον. Κάποιος που βλέπει μακριά θα μπορούσε να πάρει θέση αν λχ τα αποτελέσματα μιας μόνο χρονιάς ήταν προβληματικά. Από την άλλη σε περίπτωση μιας θετικής εξέλιξης που θα άλλαζε άρδην τις προοπτικές, ήταν δεδομένο ότι θα τους έδινε και μεγάλη αντίδραση μιας και θα φαινόταν “φως” στο τέλος του τούνελ. Παρόλα αυτά πάντα οι επενδυτές ποντάρουν σε αυτούς που έχουν γρήγορες προσδοκίες και αυτές φαίνεται να είναι εταιρείες από άλλους κλάδους που ουσιαστικά η κρίση όχι μόνο δεν τους ενόχλησε αλλά κάποιες τις ενίσχυσε περισσότερο.

Από την άλλο καλό είναι να κρατά κανείς μικρό καλάθι και να μην περιμένει μέσα στον κυκλώνα του κορονοϊου οι μετοχές αυτές που επλήγησαν ή θα συνεχίσουν να πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, να ακολουθούν διαρκώς την αγορά με τον ίδιο τρόπο.

Είναι λογικό τα κεφάλαια να κατευθύνονται πρωτίστως σε εταιρείες που συνεχίζουν και έχουν καλά αποτελέσματα ή και ωφελήθηκαν από την κρίση. Αυτό είναι μια διαπίστωση που επιβεβαιώνεται ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό όπου μπορεί να δει κανείς μετοχές καλών εταιρειών να διαφοροποιούνται θετικά τόσο στις καλές όσο κυρίως στις κακές χρηματιστηριακές ημέρες.

Τρανό παράδειγμα της γενικότερης αντίληψης που επικρατεί μεταξύ πολλών επενδυτών που θεωρούν την χρηματιστηριακή πτώση ή ακόμη και την κατάρρευση μιας άλλοτε ακμάζουσας εταιρείας, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου που παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις και τις ενδιάμεσες ισχυρές ανοδικές αντιδράσεις, δεν έχουν καταφέρει να σηκώσουν πραγματικά κεφάλι.

Πολλοί αγοράζουν πιστεύοντας ότι οι μετοχές που έπεσαν πολύ είναι φτηνές. Υπάρχουν περίοδοι που λόγω των συνθηκών υπερπώλησης, πράγματι δημιουργούνται ευκαιρίες υπεραξιών όταν καταγράφουν σημαντικές ανοδικές αντιδράσεις χωρίς παρόλα αυτά να είναι και πραγματικά ανοδικές.

Αν κάποιος απλά θέλει να κάνει trading, και να κυνηγήσει το βραχυπρόθεσμο κέρδος, έχει νόημα, αν και συνήθως οι πιθανότητες είναι εναντίον του.
Είναι προτιμότερο να αγοράσει κάποιος ακόμα και ακριβότερα κερδίζοντας χρόνο και αποφεύγοντας πιθανές άσχημες εξελίξεις, παρά να ποντάρει ότι κάποιες μετοχές θα ανέβουν επειδή έχουν πέσει πολύ.

Παρόλα αυτά αν το κάνει γιατί πιστεύει σε μία εταιρεία καλό θα ήταν να ξέρει ότι η επένδυση του μπορεί να μην αποδώσει άμεσα. Τεχνικά ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που πιθανότατα να δώσουν ημερήσια αγοραστικά σήματα τις επόμενες μέρες. Άλλο το trading άλλο η επένδυση και οι προσδοκίες… σε σχέση πάντα με τον χρόνο

Στην παρούσα λοιπόν οι “κτυπημένες», και με βάση τις προσδοκίες, απλά διορθώνουν την υπερβολικά χαμηλή αποτίμηση και σε δεύτερη φάση αφού δούμε το τι ακριβώς θα συμβεί με την κρίση σταδιακά μπορούν να επανέλθουν. Τεχνικά με την εκρηκτική σε άνοδο συνεδρίαση, πήραμε αγοραστικά σήματα στους περισσότερος τίτλους στην αγορά και μαζί και σε μετοχές που μέχρι σήμερα υπο-απέδιδαν.

Στα παρακάτω γραφήματα μπορούμε να δούμε την εικόνα 4 αντιπροσωπευτικών εταιρειών από τον κλάδο των μεταφορών και των πετρελαιοειδών.

ΑΡΑΙΓ

ΕΛΠΕ

ΜΟΗ

ΟΤΟΕΛ

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.