Οι κολοσσοί της ελληνικής αγοράς ρυμουλκούν το Χ.Α σε νεότερα υψηλά

Οι κολοσσοί της ελληνικής αγοράς ρυμουλκούν το Χ.Α σε νεότερα υψηλά

Σε υψηλά 13 μηνών (833 μονάδες) αναρριχήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο, κατακτώντας εκ νέου το επίπεδο που είχε απολέσει στο τέλος του περσινού Φεβρουαρίου μετά την  πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού στην Ευρώπη. Η θετική αυτονόμηση της αγοράς από τα διεθνή χρηματιστήρια καλλιεργεί προσδοκίες, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι προσανατολισμένο σε μετοχές μεγάλων εταιρειών με πολύ ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ευκρινή μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό και επενδυτικό προσανατολισμό, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις. 

Η αγορά τροφοδοτήθηκε από τα καύσιμα της ανακοίνωσης των προσωρινών στοιχείων για το ΑΕΠ του 2020 που σε συνδυασμό με την ανοδική  αναθεώρηση του γ΄ τριμήνου οδήγησε στο 8,2% την ύφεση του 2020, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις και του προϋπολογισμού αλλά και των επίσημων φορέων γενικότερα. 

Σε αυτό το πλαίσιο δεν εκπλήσσει η θετική αυτονόμηση  του χρηματιστηρίου των τελευταίων εβδομάδων σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες, και ειδικότερα με τον Nasdaq ο οποίος γράφοντας νωρίτερα τα ιστορικά του υψηλά έχει ξεκινήσει τη διόρθωση από τις 16 Φεβρουαρίου. Αυτονομούνται αυτή την περίοδο και οι υπόλοιποι δείκτες ( DOW –S&P και DAX στη Φραγκφούρτη) από τον τεχνολογικό δείκτη, καθώς  το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους $1,9 τρισ., πέρασε από τη Γερουσία το Σάββατο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ενδεικτικό το συγκριτικό γράφημα του Γενικού Δείκτη με τον δείκτη Νasdaq, ο οποίος είχε συμπαρασύρει σε  κινήσεις χαμηλών πτήσεων και τους υπόλοιπους διεθνείς δείκτες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ VS NASDAQ

Το μεγάλο διαχρονικό ερώτημα των επενδυτών της δικής μας αγοράς, είναι κατά πόσον θα αντέξει σε ενδεχόμενες ισχυρότερες πιέσεις των ξένων αγορών, δεδομένου ότι τα παρελθόντα χρόνια η οικονομία μας κινήθηκε σε αντίστροφη πορεία από τις περισσότερες διεθνείς οικονομίες αποτυπώνοντας τα δεινά  αλλά και την αποεπένδυση των μνημονιακών χρόνων και στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Μετά το πανδημικό σοκ και τη βίαιη κατάρρευση των τιμών τον περσινό Μάρτιο, η αγορά μας έχει επανέλθει σε απόσταση 90 μονάδων από όπου ξεκίνησε. Οδηγούμενη κυρίως από μετοχές εταιρειών που πρωταγωνιστούν στους κλάδους τους, επηρεάστηκαν λιγότερο από τους συνήθεις «υπόπτους» και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία καταγράφοντας υψηλά μιας ή ακόμα και δύο δεκαετιών! Η αγορά έχει ανέλθει σε συνολική κεφαλαιοποίηση 55,6 δισ. ευρώ αλλά δεν παύει σε  όρους κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ, να παραμένει φθηνή, καθώς το ποσοστό της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας διαμορφώνεται μόλις στο 33% του ΑΕΠ, επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το ήμισυ της σχέσης κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ, άλλων μεγαλύτερων και πολύ πιο υπερτιμημένων χρηματιστηρίων.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο ηγέτης σε επενδύσεις στις υποδομές στην Ελλάδα, κατέχοντας ένα κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που εξασφαλίζουν σταθερές ταμειακές ροές και υγιή δομή ισολογισμού. Οι αναλυτές εκτιμούν αύξηση εσόδων κατά 14% ετησίως τα επόμενα 3 χρόνια και με ένα ανεκτέλεστο που θα εκτιναχτεί από το 1,5 δις ευρώ που είναι σήμερα, δεδομένου ότι έχει καταθέσει προσφορές για έργα άνω των 2 δις. ευρώ.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ.

 Το μηνιαίο γράφημα της μετοχής αποτυπώνει την επαναφορά της μετοχής στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2020 αλλά και του Ιουνίου του 2008 ( 8,80-9,00) ευρώ, με επόμενο ελάχιστο στόχο τα 10,10 ευρώ. Η διακράτηση των επιπέδων αυτών, θα δρομολογήσει θετικές εξελίξεις για τον τίτλο με στόχο τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2007 στα 13,50 ευρώ. Η ζώνη 7,80-8,30 ευρώ θα λειτουργήσει υποστηρικτικά σε άρνηση της μετοχής να διαφύγει ανοδικά από τα σημερινά επίπεδα.

MYTILINEOS

Η πιο πολυσχιδής εταιρεία της χώρας η, δραστηριοποιούμενη στους πιο hot κλάδους (μέταλλα, κατασκευές, ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές κ.α) παρά την άνοδο της τιμής του, παραμένει το απόλυτο play της ελληνικής αγοράς. Οι αναλυτές εκτιμούν για το 2022 μια μετά φόρων κερδοφορία της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, με προσδοκώμενο P/E για το 2022 μόλις στο 6,32x. Στο report του περασμένου μήνα η ΝΒG Securities δίνει τιμή στόχο τα 15,80 ευρώ.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Στο μηνιαίο γράφημα της μετοχής επισημαίνεται το «πάτημα» του τίτλου στον απλό κινητό μέσο των 200 μηνών, τον Μάρτιο του 2020 και την εκρηκτική ανοδική κίνηση ενός χρόνου, με την κατάκτηση των 11,50 ευρώ. Η υπέρβασή τους ωθεί  τη μετοχή στα υψηλά του Ιανουαρίου του 2000 και του Νοεμβρίου του 2007 όταν ο Μυτιληναίος ήταν μια «άλλη» μικρότερη εταιρεία. Σημαντική στήριξη παρέχουν τα 11,50 ευρώ.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Εκμεταλλευόμενος τη στρατηγική του υπεροχή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατά την περίοδο της πανδημίας  ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ εμφάνισε πωλήσεις 393,88 εκατ. ευρώ το 2020 αυξημένες κατά 6,3% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας στο περιθώριο EBITDA στο 15,94% και με τη δημιουργία ταμειακών ροών και αυτή τη χρονιά να είναι ο μεγάλος –επιτεύξιμος –στόχος.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  

Η μετοχή από τα χαμηλά του 2012 κινείται σε πλαγιοανοδικό κανάλι με κίνηση διαρκείας σχεδόν 9 ετών χωρίς μεγάλες διορθώσεις  προσεγγίζοντας το επίπεδο του  Ιανουαρίου του 2000. Υπέρβαση του επιπέδου θα τον ωθήσει προς τα 11 ευρώ στην άνω πλευρά του καναλιού, ενώ σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου τα 7,82 ευρώ, παρέχουν ισχυρή στήριξη. 

CENERGY HOLDINGS

Την  ανάληψη από την θυγατρική της Cenergy Holdings , Eλληνικα Καλώδια  της προμήθειας  και εγκατάστασης υπογείων καλωδίων 132 kV για το έργο “Douglas North” της SP Transmission έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύου στη Μεγάλη Βρετανία, ηρθε να συμπληρώσει  η είσοδος της εταιρείας στην αγορά  καλωδίων Υψηλής Τάσης στη Γαλλία εξασφαλίζοντας από την εταιρεία Réseau de Transport d'Electricité («RTE»), την υπογραφή σύμβασης προμήθειας υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης 90 kV και 225 kV, των σχετικών εξαρτημάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης. 

ΓΡΑΦΗΜΑ  CENER 

Στο εβδομαδιαίο γράφημα η μετοχή από την έναρξη διαπραγμάτευσης τον Δεκέμβριο του 2016 ( τιμή εισαγωγής 0,61 ευρώ) έχει καταγράψει καινούργια ιστορικά υψηλά στα 2,16 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021 και όσο βρίσκεται πάνω από τα 1,95 ευρώ, στοχεύει σε νεότερα ιστορικά υψηλά. Η γραμμή τάσης Ρ1  και τα 1,7760 ευρώ συνιστούν σημεία στήριξης σε ενδεχόμενο διόρθωσης της μετοχής. Εξαιρετικά θετική και η εικόνα για τη μητρική Viochalco. 



 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.