Οι αγορές προετοιμασμένες για σημαντικές ανακοινώσεις

Οι αγορές προετοιμασμένες για σημαντικές ανακοινώσεις

Του Matthew Ryan*

Η προσοχή στις αγορές συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα έχει επιστρέψει στη νομισματική πολιτική, με ορισμένες σημαντικές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, θα δώσει τον τόνο με τις ομιλίες του τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των πρακτικών του Federal Open Market Committee της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δύο κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, οπότε τώρα οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πιθανότητα η μια ή και ακόμη και οι δύο κεντρικές τράπεζες να γνέψουν για πρόσθετη χαλάρωση των πολιτικών στις επερχόμενες συναντήσεις.

Έχουμε υποστηρίξει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν οδηγούν αναγκαστικά σε επιθετικό ρυθμό περικοπών επιτοκίων. Προκειμένου να στηρίξουμε αυτήν την άποψή μας, έχουμε κατασκευάσει τον παρακάτω δείκτη, ο οποίος στοχεύει να αποτυπώσει ένα ευρύ μέτρο μακροοικονομικών συνθηκών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη. Ο δείκτης, ο οποίος σταθμίζει εξίσου τις αμερικανικές μισθολογικές δαπάνες, τον Αμερικανικό PMI μη-βιομηχανικής παραγωγής της ISM, την ανεργία στη Γερμανία και τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης, μειώθηκε ελαφρώς από τις αρχές του έτους, αν και σαφώς δεν έδειξε κανένα σημάδι τάσης προς ύφεση.

Σχεδιάγραμμα: Ebury's US-EZ Economic Performance Index [1999=100]


Πηγή: Re?nitiv Datastream, 08/10/2019

Καθώς όλοι οι δείκτες δεν δίνουν την εντύπωση μιας πιθανότητας για επερχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας, αποτυπώνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ικανοποιητικές και φανερώνουν ότι η ανάγκη για περικοπές των επιτοκίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική αβεβαιότητα.

Στο μεταξύ, η στερλίνα έπεσε την Δευτέρα στην αγορά συναλλάγματος σε κατώτατο τριών εβδομάδων, εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών σχετικά με ένα no deal Brexit. Ενώ οι επενδυτές δείχνουν ολοένα και περισσότερο πόσο σημαντική θα ήταν η καθυστέρηση του Brexit, τα σχόλια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στο τέλος Οκτωβρίου προκαλούν θόρυβο στην αγορά.

Επίσης, το ζεύγος ευρώ/δολαρίου εξακολουθεί να διαπραγματεύεται λίγο κάτω από το 1,10, με τους επενδυτές να περιμένουν νέα και εξελίξεις εντός της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, εκτός από την νομισματική πολιτική, θα επαναληφθούν οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Οποιοδήποτε σημάδι προόδου θα σημάνει καλά νέα για τα νομίσματα υψηλότερου κινδύνου, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να δείχνει τις καλύτερες επιδόσεις.

*Ο Matthew Ryan είναι Strategy Analyst της εταιρείας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.