Ο Πρίγκηψ Νasdaq και οι τριάντα σωματοφύλακες

Ο Πρίγκηψ Νasdaq και οι τριάντα σωματοφύλακες

Εάν ο Dow Jones θεωρείται ο βασιλεύς των αγορών, τότε ο Nasdaq θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί πρίγκηψ. Η σύνθεση του δείκτη Nasdaq Composite, προσδίδει από μόνη της το ειδικό βάρος που απαιτείται σε έναν δείκτη παγκόσμιου βεληνεκούς. Στην σύνθεση του, συμπεριλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας, που προκαλούν σεισμικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η ίδια η κοινωνία.

Αν κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει την πορεία του Nasdaq, επενδύοντας σε αυτόν, χωρίς να εκτεθεί στην αγορά παραγώγων, μπορεί κάλλιστα να συμμετάσχει στο ETF Invesco QQQ Exchange Traded Fund (ETF). Στο σημερινό άρθρο παρουσιάζουμε τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες του Nasdaq, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και εταιρείες που συναντήσαμε και στον Δείκτη Dow Jones, όπως είναι η Microsoft, η Apple, η Cisco Systems και η Intel.

1.Apple

H Apple ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα της τεχνολογίας hardware, αποθήκευσης και περιφερειακών. Η εταιρεία κατασκευάζει και εμπορεύεται μια σειρά προϊόντων όπως είναι τα iPhone, iPad, Mac, iPod, Apple Watch και η Apple TV, καθώς και μια σειρά λειτουργικών συστημάτων και υπηρεσιών, όπως είναι τα iPhone OS (iOS), OS X, watchOS operating systems, iCloud και Apple Pay.

2.Microsoft

H Microsoft ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα της τεχνολογίας software. H εταιρεία αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι τα Windows Οperating Systems, Microsoft Office Suite, Internet Explorer και Edge. Επίσης κατασκευάζει τις παιχνιδομηχανές Xbox και τους touchscreen υπολογιστές Microsoft Surface.

3.Amazon

Η Amazon.com Inc. ανήκει στον κλάδο των κυκλικών καταναλωτικών εταιρειών και στον τομέα των λιανικών πωλήσεων μέσω διαδικτύου. Δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο / e-commerge, στο cloud computing, στο digital streaming καθώς και στη τεχνητή νοημοσύνη. Ξεκίνησε σαν ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και σήμερα αποτελεί τον ηγέτη του e-commerce σε όλο τον δυτικό κόσμο. Μέσω της εξαγοράς της  Whole Foods Market, έχει εισέλθει πλέον για τα καλά και στο χώρο των φυσικών καταστημάτων λιανικών πωλήσεων. Μέσω της AWS (Amazon Web Services) προσφέρει υπηρεσίες και λύσεις στο χώρο των on-demand cloud computing platforms.

4.Alphabet

Η Alphabet Inc., ανήκει στον κλάδο της επικοινωνίας και στον τομέα του διαδικτυακού περιεχομένου και της διαδικτυακής πληροφορίας. Είναι η μητρική εταιρεία της πασίγνωστης μηχανής αναζήτησης και διαφημιστικής πλατφόρμας Google, της Calico στο χώρο της βιοτεχνολογίας, της Chronicle στο χώρο της κυβερνοασφάλειας (cybersecurity), της DeepMind στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, του επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) GV, του private equity fund CapitalG, της εταιρείας έρευνας και τεχνολογίας X, της Google Fiber στο χώρο των υπηρεσιών διαδικτύου μέσω οπτικών ινών, την επιχειρηματική τεχνολογική θερμοκοιτίδα Jigsaw, της βιομηχανίας ανεμογεννητριών Makani, της Sidewalk Labs στο χώρο της καινοτομίας, της Verily στο χώρο της βιοεπιστήμης, της Waymo στο χώρο της τεχνολογίας της αυτόνομης οδήγησης, της Wing στο χώρο του delicery μέσω χρήσης drones και  της Loon που παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου μέσω σταθμών που βρίσκονται στη στρατόσφαιρα.

5.Tesla

H Tesla Inc., ανήκει στον κλάδο των κυκλικών καταναλωτικών εταιρειών και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στην παραγωγή και αποθήκευση πράσινης ενέργειας καθώς καις την παραγωγή ηλιακών πάνελς μέσω της θυγατρικής της εταιρείας SolarCity.

6.Facebook

Η Facebook Inc., ανήκει στον κλάδο της επικοινωνίας και στον τομέα του διαδικτυακού περιεχομένου και της διαδικτυακής πληροφορίας. Είναι μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και κοινωνικής δικτύωσης. Έχει περίπου 3 δισεκατομμύρια μέλη, που κάνουν χρήση όλων των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων, που τους προσφέρει η πλατφόρμα.

7.Nvidia

Η Nvidia Corporation ανήκει στον τεχνολογικό κλάδο και στον τομέα των ημιαγωγών. Η εταιρεία αναπτύσσει κάρτες γραφικών, εξειδικευμένης χρήσης για παιχνίδια ή επαγγελματίες χρήστες. Κατασκευάζει SoCs (system on a chip) τα οποία χρησιμοποιούνται  στην κινητή τηλεφωνία και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Γνωστά προϊόντα της, είναι oι GPUs GeForce και οι επεξεργαστές Tegra. Η εταιρεία κατασκευάζει ολοκληρωμένα κυκλώματα για ειδικούς υπολογιστές, που τρέχουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και ειδικών ερευνητικών εφαρμογών.

8.PayPal

Η PayPal Holdings Inc. ανήκει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στον τομέα της πιστωτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία διαθέτει ένα σύστημα παγκόσμιων πληρωμών, που λειτουργεί εναλλακτικά απέναντι στο σύστημα των παραδοσιακών επιταγών και των διατραπεζικών μεταφορών χρηματικών ποσών. Διαμεσολαβεί δε στις πληρωμές ανάμεσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

9.Netflix

Η Netflix Inc. ανήκει στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας και στον τομέα της ψυχαγωγίας. Η εταιρεία προφέρει συνδρομητικές υπηρεσίες «video-on-demand», έχοντας αλλάξει άρδην τις ψυχαγωγικές συνήθειες των καταναλωτών.

10.Comcast

Η Comcast Corporation ανήκει στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας και στον τομέα της ψυχαγωγίας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, στην καλωδιακή τηλεόραση, στο διαδίκτυο και στην οικιακή τηλεφωνία. Μέσω των θυγατρικών της εταιρειών, NBCUniversal και Universal Pictures, δραστηριοποιείται στη παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικού προγράμματος. Διαθέτει δε και μια σειρά τηλεοπτικών σταθμών όπως NBC, Telemundo, MSNBC, CNBC και Sky.

11.Intel

Η Intel Corporation ανήκει στον χώρο της τεχνολογίας και στον τομέα των ημιαγωγών. Κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές, ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται όχι μόνο στα PC, αλλά στις τεχνολογίες cloud, στο Internet of Things και στο 5G.

12.Adobe

H Adobe Inc. ανήκει στον τεχνολογικό κλάδο και στον τομέα των υποδομών λογισμικού. Το sοftware που αναπτύσσει, χρησιμοποιείται στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Τα προϊόντα της είναι το  Adobe Flash web software ecosystem, το Photoshop image editing software, το Acrobat Reader, το Portable Document Format – PDF -, το Adobe Creative Suite και το Adobe Creative Cloud, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας και προβολής.

13.PepsiCo

Η PepsiCo, ανήκει στον κλάδο των αμυντικών καταναλωτικών εταιρειών και τον τομέα των μη αλκοολούχων αναψυκτικών. Ιδρύθηκε το 1898 και στα προϊόντα της σήμερα έχουν ενταχθεί ισοτονικά αναψυκτικά, σνακς και δημητριακά.

14.Cisco Systems

H Cisco Systems Inc. ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα των επικοινωνιακών λύσεων. Αναπτύσσει και κατασκευάζει hardware για δίκτυα και τηλεπικοινωνιακό τεχνολογικό εξοπλισμό. Εξειδικεύεται στο ΙΟΤ και στο domain security.

15.Broadcom

Η Broadcom Inc. ανήκει στον χώρο της τεχνολογίας και στον τομέα των ημιαγωγών. Κατασκευάζει ημιαγωγούς και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις υποδομών σε data center, δικτυώσεις, ασύρματες εφαρμογές, αποθηκεύσεις δεδομένων και βιομηχανικούς προγραμματισμούς. Θυγατρικές της είναι η Avago Technologies, η LSI, η Broadcom Corporation, η Brocade και η CA Technologies.

16.Qualcomm

Η Qualcomm Inc. ανήκει στον χώρο της τεχνολογίας και στον τομέα των ημιαγωγών. Κατασκευάζει ημιαγωγούς και τηλεπικοινωνιακό υλικό. Έχει εξειδικευμένες θυγατρικές για κάθε πεδίο δραστηριοτήτων. Την Qualcomm CDMA Technologies, την  Qualcomm Technology Licensing και την  Qualcomm Technologies.

17.T-Mobile US

H T-Mobile US ανήκει στον κλάδο υπηρεσιών επικοινωνίας και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ασύρματης τηλεφωνίας, υπηρεσιών μεταφοράς δεδομένων και κινητών εικονικών δικτύων στις ΗΠΑ. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι o γερμανικός κολοσσός της Deutsche Telecom.

18.Costco

Η Costco Wholesale Corporation, ανήκει στον κλάδο των αμυντικών καταναλωτικών εταιρειών και στον τομέα των εκπτωτικών καταστημάτων. Διαθέτει πάνω από 750 σημεία πωλήσεων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αυστραλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία και την Ταϊβάν.

19.Τexas Instruments

Η Τexas Instruments ανήκει στον χώρο της τεχνολογίας και στον τομέα των ημιαγωγών. Ιδρύθηκε το 1930 και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής, εξαρτημάτων αναλογικής τεχνολογίας, αναλογικών επεξεργαστών, ψηφιακών επεξεργαστών καθώς και εκπαιδευτικών συσκευών όπως είναι οι υπολογιστικές μηχανές τσέπη, και οι microcontrollers.

20.Amgen

H Amgen Inc. ανήκει στο κλάδο της υγείας και στον φαρμακευτικό τομέα. Δραστηριοποιείται στο χώρο της βιοτεχνολογίας, της βιοχημίας και παράγει ένα μεγάλο εύρος φαρμάκων όπως είναι το Neuplasta που αποτρέπει τις μολύνσεις στους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες και το Enbrel στο χώρο των αυτοάνοσων ασθενειών. Ταυτόχρονα αναπτύσσει έρευνα σχετική με την τεχνολογία του DNA.

21.Charter Communications

Η Charter Communications ανήκεις τον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας και στον τομέα της ψυχαγωγίας. Δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της καλωδιακής τηλεόρασης και της pay-TV, μέσω των θυγατρικών της Spectrum και Charter Communications. 

22.Starbucks

H Starbucks Corporatiοn ανήκει στον κλάδο των κυκλικών καταναλωτικών εταιρειών και στον τομέα της εστίασης. Αποτελεί μια παγκόσμια αλυσίδα από coffeehouses, στα οποία σερβίρονται μια μεγάλη γκάμα από ζεστά και κρύα αφεψήματα, όπως καφέ, τσάι, φρέσκους χυμούς μαζί με σνακς, προπαρασκευασμένα γεύματα κλπ.

23.Airbnb

Η Airbnb ανήκει στο χώρο των υπηρεσιών επικοινωνίας και στον τομέα του διαδικτυακού περιεχομένου και της ψηφιακής πληροφορίας. Μέσω της πλατφόρμας της, προσφέρονται υπηρεσίες τρίτων, στο χώρο της βραχυχρόνιας ή και μακροχρόνιας μίσθωσης αστικών ακινήτων, τουριστικών μισθώσεων, καθώς και υπηρεσιών ξενάγησης, δραστηριοτήτων κλπ. Μέσω της πλατφόρμας, καλύπτονται όλες οι σχετικές ενέργειες, όπως κρατήσεις, πληρωμές, επικοινωνίες και αξιολογήσεις.

24.Zoom

Η Zoom Video Communications, Inc ανήκει στο χώρο των υπηρεσιών επικοινωνίας και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία προσφέρει τεχνολογίες επικοινωνίας μέσω βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD), φωνής, γραπτών μηνυμάτων και ανταλλαγής περιεχομένου. Η Zoom, μέσω περιβάλλοντος cloud προσφέρει υπηρεσίες teleconferencing, telecommuting, τηλεκπαίδευσης κλπ.

25.AMD

Η Advanced Micro Devices, Inc., ανήκει στον χώρο της τεχνολογίας και στον τομέα των ημιαγωγών. Κατασκευάζει ημιαγωγούς, μικροεπεξεργαστές, μητρικές κάρτες, κάρτες γραφημάτων, servers, workstations, data centers κλπ.

26.Intuit

Η Intuit Inc. ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας και στον τομέα των εφαρμογών προγραμματισμού. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην παραγωγή software στον χώρο των χρηματοοικονομικών, των λογιστηρίων και των φοροτεχνικών υπηρεσιών. Τα βασικά της πακέτα είναι το TurboTax, το QuickBooks και το Mint.

   

27.Applied Materials

H Applied Materials ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας και στον τομέα των ημιαγωγών και εξοπλισμού. Η εταιρεία κατασκευάζει εξαρτήματα, εξοπλισμό, ημιαγωγούς, οθόνες κλπ. Τα προϊόντα της AMD, αποτελούν τη βάση για την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τηλεοράσεων, PC, καθώς και άλλων εξειδικευμένων συσκευών.

28.Intuitive Surgical

Η Intuitive Surgical Inc. ανήκει στον κλάδο της υγείας και στον τομέα των ιατρικών εργαλείων και προμηθειών. Δραστηριοποιείται στο χώρο των διαγνώσεων και των χειρουργικών λύσεων. Το πιο διάσημο προϊόν της είναι το σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης στη χειρουργική da Vinci.

29.Micron Technology

Η Micron Technology Inc. ανήκει στον χώρο της τεχνολογίας και στον τομέα των ημιαγωγών. Ειδικεύεται στις κάρτες μνήμης και την αποθήκευση δεδομένων, όπως είναι η dynamic random-access memory, η flash memory, τα USB flash drives, με κυρίαρχα brand names όπως Crucial και Ballistix. Η Micron σε συνεργασία με την Intel, ετοιμάζονατι να αναπτυξουν τεχνολογίες IM Flash και να κατασκευάσουν NAND flash memories.

30.Gilead Sciences

H Gilead Sciences ανήκει στον κλάδο της υγείας και στον φαρμακευτικό τομέα. Δραστηριοποιείται στην φαρμακευτική και στη βιοτεχνολογία, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση του HIV, ηπατίτιδας Β, της ηπατίτιδας C και της γρίπης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.