Νέο ράλι για το πετρέλαιο - Κέρδη 5% για το WTI

Νέο ράλι για το πετρέλαιο - Κέρδη 5% για το WTI

Σημαντική άνοδο καταγράφουν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση από την κινεζική πλευρά πως οι εξαγωγές κατά τον Απρίλιο σημείωσαν αύξηση 3,5%, ενώ αναμενόταν πτώση που θα ξεπερνούσε το 15%, ύστερα από πτώση κατά 6,6% τον Μάρτιο.

Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού, παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων και υφασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μασκών. Η Κίνα εξήγαγε εκατ. τόνους ιατρικών προϊόντων αξίας 71,2 δισ. γιουάν (10,03 δισ. δολαρίων) την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές, ενώ η ημερήσια αξία των εξαγωγών ιατρικών εφοδίων υπερτριπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών δίνει την αίσθηση σταθεροποίησης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, δημιουργώντας αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους, γεγονός που ωθεί ακόμα ψηλότερα τις τιμές του αργού, οι οποίες την Τετάρτη σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις.

Παράλληλα, αύξηση κατέγραψαν και οι εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα, καθώς η ασιατική χώρα εισήγαγε τον Απρίλιο 10,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με τα 9,68 εκατ. βαρέλια την ημέρα του Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου του αμερικανικού West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σημειώνει άλμα 4,84% ή 1,16 δολαρίων/βαρέλι και διαμορφώνεται στα 25,15 δολάρια/βαρέλι, ενώ νωρίτερα η άνοδος είχε φτάσει μέχρι και το 9%.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου να βρίσκεται στα 30,46 δολάρια/βαρέλι, ενισχυμένο κατά 2,49% ή κατά 0,74 δολάρια/βαρέλι.