Διευρύνεται το sell off στις ευρωαγορές

Διευρύνεται το sell off στις ευρωαγορές

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς εντείνεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού Covid-19 στις χώρες της Γηραιάς ηπείρου.

Στις χτεσινές συνεδρίαση οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες φάνηκε να βγάζουν άμυνες έπειτα από δύο συνεδριάσεις έντονων απωλειών, ωστόσο σήμερα επέστρεψαν οι πωλήσεις, με μεγάλες ρευστοποιήσεις να καταγράφονται στους κλάδους της αναψυχής και των ταξιδιών οι οποίοι υποχωρούν άνω του 4%.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 3,64% και βρίσκεται στις 389,8 μονάδες, περνώντας πλέον και τυπικά σε περιοχή διόρθωσης καθώς βρίσκεται 10% από το ρεκόρ που είχε σημειώσει πέρυσι στις 19 Φεβρουαρίου.  

Σε παρόμοιο ρυθμό κινούνται και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 3,63% στις 12.310 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 κατά 3,78% στις 5.469 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 κατά 3,5% στις 6.793 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 3,74% και βρίσκεται στις 8.968 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που κινείται στις 22.681 μονάδες καταγράφοντας πτώση 3,16%.

Στο βασικό θέμα που παρακολουθούν αυτό το διάστημα οι επενδυτές, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 29 ακόμη ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και περίπου έναν μήνα. Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρά στην ηπειρωτική Κίνα, σε 433, από 406 την Τρίτη.

Στην Ευρώπη και την Ιταλία που έχει εμφανίσει τα περισσότερα κρούσματα, πλέον 424 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί με τον κοροναϊό ενώ 12 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παράλληλα, 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Γερμανία, ενώ ύποπτα περιστατικά εξετάζονται στο Βερολίνο και στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Λευκό Οίκο, αναφέρονται ότι «δεν συντρέχει λόγος πανικού». Την ίδια ώρα ωστόσο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν ένα νέο κρούσμα - το 15ο - του κορονοϊού στην Καλιφόρνια, έναν άνθρωπο που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που να είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί.

Νωρίτερα σήμερα με μικτά πρόσημα αλλά και σημαντική πτώση 2,13% για τον ιαπωνικό Nikkei είχαν κλείσει οι ασιατικές αγορές. Αντίθετα, οι κινεζικοί δείκτες Hang Seng και Shanghai Composite ολοκλήρωσαν με μικρά κέρδη 0,31% και 0,11% αντίστοιχα.