Χρυσός vs S&P: Ποιος είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής;

Χρυσός vs S&P: Ποιος είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής;

Της Μαίρης Βενέτη

Τα φώτα της χρηματιστηριακής ειδησιογραφίας αυτές τις ημέρες κινούνται γύρω από τα νέα ιστορικά υψηλά στις αγορές των ΗΠΑ, με τη μητέρα των αγορών των S&P να βρίσκεται πέριξ των 3070 μονάδων και τη διόρθωση του χρυσού, από τα υψηλά των 1557 μονάδων στα 1487 δολάρια/ουγγιά.

Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού τα οποία και θα παραθέσουμε λίγο παρακάτω, η στήλη έκανε κάποιους υπολογισμούς που την «έβαλαν σε σκέψεις».

Ας υποθέσουμε ότι είχατε επενδύσει ακριβώς πριν από έναν χρόνο στον S&P και στον χρυσό.

Ο δείκτης S&P στις 7/11/2018 βρισκόταν στις 2813 μονάδες. Προς τα τέλη του έτους έκανε τη μεγάλη διόρθωση του πέριξ των 2346 μονάδων- ήτοι κάθοδος 16,6%-και εν συνεχεία ξεκίνησε την πορεία του προς τα σημερινά υψηλά, πέριξ των 3075 μονάδων, με απόδοση δείκτη από 7/11/2018 έως σήμερα στο 9,24%.

Ο χρυσός το ίδιο διάστημα ξεκίνησε από τα 1226 δολάρια/ουγγιά, σκαρφάλωσε εως τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι τα 1346 δολάρια, διόρθωσε κατά 6%-πολύ λιγότερο από την πολύ πιο ευρεία διόρθωση του S&P- και εν συνεχεία ξεκίνησε την πορεία του, με υψηλά τα 1557 δολάρια, ενώ σήμερα βρίσκεται πέριξ των 1485 δολαρίων/ουγγιά. Ήτοι, απόδοση από Νοέμβριο 2018 έως Νοέμβριο 2019 πέριξ του 21%.

Όσον αφορά λοιπόν το κομμάτι της πρώτης επένδυσης, θα είχατε μια απόδοση σχεδόν 10%, με το στρες της βίαιας διόρθωσης ενδιαμέσως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική ψυχολογία και τυχόν σπασμωδικές αποφάσεις ρευστοποίησης την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Αντίθετα για το κομμάτι της δεύτερης επένδυσης, θα είχατε διπλάσια απόδοση και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο στρες στο ενδιάμεσο, καθώς ένα -6% κάποια στιγμή στην απόδοση του χαρτοφυλακίου, είναι σαφώς πιο εύπεπτο –άρα και διαχειρίσιμο- από ένα -16%.

Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει είναι ότι, μπορεί να μιλάμε για νέα ιστορικά υψηλά στις ΗΠΑ, αλλά ο σιωπηρός πρωταγωνιστής είναι άλλος.

Σ' έναν κόσμο όπου όλα τα στοιχεία ενεργητικού ανεβαίνουν λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ρευστότητας ελέω της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, από τους πιο δυνατούς πρωταγωνιστές των αποδόσεων έχει εξελιχθεί ο χρυσός.

Δεδομένου ότι παραδοσιακά το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί ένα κλασσικό επενδυτικό καταφύγιο, τόσο η απόδοση του όσο και οι minimum διορθώσεις του, προκαλούν αν μη τι άλλο αίσθηση, παρόλο που ως ένα σημείο δικαιολογούνται.

Γιατί ανεβαίνει ο χρυσός

Η ελκυστικότητά του σαφέστατα αυξήθηκε φέτος εξαιτίας του τεράστιου αποθέματος ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση με αρνητικά επιτόκια, αλλά και τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Μια από τις αντιδράσεις λοιπόν των επενδυτών στις παραπάνω συνισταμένες είναι η «αποθήκευση αξίας» στον χρυσό.

Η διακύμανση όμως του κίτρινου μετάλλου, αποκαλύπτει ότι η τάση αυτή δεν αναιρείται τις περιόδους που χαλαρώνει το επενδυτικό συναίσθημα και γίνεται πιο χαλαρό στην ανάληψη κινδύνου.

Αντίθετα, μπορεί η ρευστότητα να οδηγείται κατά κύματα στις αγορές, ταυτόχρονα όμως ένα κομμάτι της κατευθύνεται και στη σιγουριά του χρυσού, προφανώς καθοδηγούμενη από τη διάθεση των επενδυτών να διασφαλίσουν στα χαρτοφυλάκια τους μια καλή «οπισθοφυλακή» σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και –κακά τα ψέματα- μη συνηθισμένο περιβάλλον.

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία δεν μας κάνουν εντύπωση τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, σύμφωνα με τα οποία ο όγκος χρυσού σε φυσική μορφή που διακρατούν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια –ETFs- εκτινάχθηκε το τρίτο τρίμηνο, καθώς απορρόφησαν τα 2/3 της συνολικής ζήτησης για το κίτρινο μέταλλο, η οποία ανήλθε στους 408,6 τόνους, υπερδιπλάσιο νούμερο από εκείνο το αντίστοιχου τριμήνου του 2018.

Περίπου 150 τόνοι δε, αγοράστηκαν από επενδυτές απευθείας σε μπάρες και νομίσματα.

Έτσι, ο χρυσός που κατέχουν τα ETFs ανέβηκε στο ρεκόρ των 2.855 τόνων- 136 δισ. δολάρια- τον Σεπτέμβριο. Η ζήτηση μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από τα ETFs που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ.

To SPDR Gold Trust -το μεγαλύτερο ETF που στηρίζεται σε φυσική κατοχή χρυσού- είδε εισροές χρυσού 6,5 δισ. δολαρίων τους εννέα μήνες που προηγήθηκαν του Σεπτεμβρίου. Στο Blackrock's iShares Gold Trust οι εισροές την ίδια περίοδο ήταν 2,9 δισ. δολάρια.

Το ράλι δεν άφησε παραπονεμένους και τους μετόχους βασικών παραγωγών, όπως εκείνων της Barrick Gold και της Newmont Goldcorp.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο χρυσός στηρίζεται και από τις αγορές των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες έχουν αγοράσει πέριξ τους 550 τόνους από την αρχή της χρονιάς έως τώρα, συνεχίζοντας την πάγια πλέον τακτική συσσώρευσης χρυσού.

Ένα μόνο αρνητικό στοιχείο, το γεγονός ότι η καταναλωτική ζήτηση για χρυσά κοσμήματα, κινείται μέχρι στιγμής πτωτικά κατά 16%, στους 460 τόνους, πιεσμένη από την πτώση της εμπιστοσύνης σε Ινδία και Κίνα.

(σ.σ.: Να υπενθυμίσουμε ότι η Κίνα –μια από τις πιο σημαντικές αγορές για τον χρυσό- λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την εισαγωγή χρυσού σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το εθνικό της νόμισμα, το γουάν, λόγω της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ όσον αφορά την διακύμανση του).

Όσον αφορά τώρα την επίμαχη ερώτηση, αν η «μόδα» του χρυσού κάπου εδώ φτάνει στο τέλος της, η απάντηση ίσως να κρύβεται επίσης σε μια ερώτηση: Εξακολουθούν να υφίστανται οι συνθήκες που οδήγησαν στην άνοδο του;

(σ.σ: Δεδομένου ότι η στήλη έχει εκτενή αρθρογραφία για το κίτρινο μέταλλο από αρχές του 2017, όσοι θέλουν να διευρύνουν την οπτική τους γωνία πάνω στους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του κίτρινου μετάλλου μπορούν να μελετήσουν τα κάτωθι links:

- Κεντρικές τράπεζες και πολιτική σκηνή, οι ενορχηστρωτές του trade το 2017

- Update στον χρυσό

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.