Ο Ερντογάν δεν πείθει τις αγορές - Προς νέα ιστορικά χαμηλά η λίρα

Ο Ερντογάν δεν πείθει τις αγορές - Προς νέα ιστορικά χαμηλά η λίρα

Βραχύβια αποδεικνύεται η χθεσινή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας καθώς οι επενδυτές δεν φαίνονται να πείθονται ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση, με αποτέλεσμα η ισοτιμία με το δολάριο να οδεύει εκ νέου σήμερα προς τo ψυχολογικό όριο των 5 λιρών ανά δολάριο. 

Αναμφίβολα, η προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να ανακόψει την κατάρρευση του νομίσματος είναι θετική, ωστόσο οι αγορές δείχνουν να περιμένουν το μανιφέστο του Τούρκου προέδρου για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Έτσι, οι πωλητές συνεχίζουν να κυριαρχούν ασκώντας σοβαρές πιέσεις στην τουρκική λίρα. 

Σήμερα, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο διαμορφώνεται στις 4,7672 λίρες ανά δολάριο, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 4%. 

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συναλλαγές η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 5,2% στις 4,9282 λίρες ανά δολάριο που είναι ιστορικό υψηλό, ωστόσο μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια στο 16,5% από 13,5%, ανέκαμψε σημαντικά. 

Μετά από μία έκτακτη συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε μία «ισχυρή νομισματική σύσφιξη», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αν χρειαστεί. H πρώτη αντίδραση της τουρκικής λίρας ήταν θετική αλλά στη συνέχεια βρέθηκε και πάλι σε αρνητικό έδαφος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η απέλπιδα προσπάθεια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσεντικάγια, θα προσφέρει στήριξη στη λίρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί τα δικά της προβλήματα. Όπως εκτιμά η Nomura, το υψηλότερο κόστος δανεισμού δημιουργεί προβλήματα στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, κάτι που με τη σειρά τους θα έχει αντίκτυπο στα βιβλία των τραπεζών. 

Τι θα γίνει από δω και πέρα; Η αίσθηση που υπάρχει στις αγορές είναι ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να «υποκύψει» πλήρως, που σημαίνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην υπάρξει γενικευμένη κρίση μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου και μετά θα προχωρήσει ανενόχλητος στις πολιτικές που αυτός επιθυμεί, αδιαφορώντας για τις αγορές. 

Επιπρόσθετα, τα ανοιχτά μέτωπα του Τούρκου προέδρου σε γεωπολιτικό επίπεδο δημιουργούν και συντηρούν ένα κλίμα αβεβαιότητας που προφανώς έχει αντίκτυπο στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές κάθε τίτλο που σχετίζεται με την Τουρκία.