Νέα ρεκόρ στη Wall καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για τον κορονοϊό

Νέα ρεκόρ στη Wall καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για τον κορονοϊό

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρήκε και τους τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για το ρυθμό εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στην Κίνα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 275 μονάδες ή 0,94% και κατέγραψε νέο ρεκόρ στις 29.551 μονάδες, ενώ περαιτέρω διεύρυναν τα ιστορικά τους υψηλά και οι άλλοι δύο δείκτες, ο διευρυμένος S&P 500 στις 3.379 μονάδες με άνοδο 0,63% και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 9.725 ενισχυμένος κατά 0,9%.

Οδηγό στα κέρδη του Dow Jones αποτέλεσε η μετοχή της UnitedHealth που κατέγραψε κέρδη άνω του 4% έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, ενώ Nike, Apple και Caterpillar είδαν και οι τρεις τους τίτλους τους να ενισχύονται άνω του 2%.

Στο μέτωπο του νέου κορονοϊού,  η επιδημία πνευμονίας προκαλεί η ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή πλέον σε τουλάχιστον 1.100 ανθρώπους στην Κίνα, ωστόσο για δεύτερη διαδοχική ημέρα υποχώρησε ο αριθμός των νεκρών καθώς καταγράφηκαν 97 νέοι θάνατοι. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα πάντως έχει ξεπεράσει τα 44.600, ενώ υφίστανται φόβοι ότι οι κινεζικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν νοσήσει.

Η αισιοδοξία των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του ιού αποτυπώθηκε πάντως και στην πορεία των μετοχών που είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα τις πρώτες ημέρες, με τις ξενοδοχειακές-ψυχαγωγικές Wynn Resorts και Las Vegas Sands να ενισχύονται κατά περισσότερο από 3%, ενώ με κέρδη 1,4% ολοκλήρωσε ο τίτλος της αεροπορική Delta Airlines και 2,1% εκείνος της American.

Περαιτέρω ώθηση στην αμερικανική αγορά έδωσε και η διήμερη ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, που ολοκληρώθηκε σήμερα, με τον ισχυρό άνδρα της Fed να δηλώνει έτοιμος να λάβει ιδιαίτερα επιθετικά μέτρα αν εμφανιστεί κίνδυνος νέας ύφεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε σε εργαλεία τύπου ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με μαζική αγορά κρατικών ομολόγων καθώς, όπως σημείωσε, τα περιθώρια μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων είναι περιορισμένα.

Παράλληλα, ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed ζήτησε από το Κογκρέσο να θέσει τον προϋπολογισμό σε περισσότερο «βιώσιμο μονοπάτι», ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος και για την πορεία του δημόσιου χρέους της χώρας.