Στο κόκκινο η Wall, βουτιά 3% στο Nasdaq, απώλειες άνω των 300 μονάδων για Dow

Στο κόκκινο η Wall, βουτιά 3% στο Nasdaq, απώλειες άνω των 300 μονάδων για Dow

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές σήμερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Οι επενδυτές, σύμφωνα με το CNBC, φαίνεται πως αφομοιώνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού και εστιάζουν στο γεγονός πως κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο. Σε αυτό το κλίμα οι ευρωαγορές ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές με σημαντικά κέρδη. Στη Wall, o Dow έχασε 1,02%, ήτοι 326 μονάδες, ο S&P 500 1,18% και ο Nasdaq απώλεσε 3,18%. Οριακά κέρδη 0,21% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άλμα άνω του 5% στο πετρέλαιο. Συνεχίζεται η βουτιά στα crypto. 

Στις ΗΠΑ οι μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αύξηση των τιμών καταναλωτή που ξεπέρασαν τις προβλέψεις για τον Απρίλιο με τον πληθωρισμό να καταγράφει άνοδο 8,3%, από 8,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Στο πλαίσιο αυτό Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 326,63 μονάδες και έκλεισε στις 31.834 μονάδες ή 1,02%. Ο S&P 500 διολίσθησε 1,65% φτάνοντας τις 3.935 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 3,18% για να κλείσει στις 11.364 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών στον κλάδο της τεχνολογίας περιόρισαν τα κέρδη τους. Meta Platforms, Apple, Salesforce και Microsoft σημείωσαν πτώση 4,5%, 5,2%, 3,5% και 3,3% αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, ο Dax έκλεισε με σημαντικά κέρδη 2,17%, ο Stoxx 600 +1,74%, ο FTSE +1,44%, ο CAC +2,5% και ο FTSE ΜΙΒ με κέρδη 2,85%. Στις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 8,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 8,1%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, φτάνοντας το 8,5%, γεγονός που σημαίνει ότι η υποχώρηση του στο 8,3% τον Απρίλιο αποτελεί για πρώτη φορά επιβράδυνση από τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,6% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 6,2% από τον Απρίλιο του 2021. Οι επενδυτές ανησυχούν για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τις τράπεζες σε περίπτωση που δεν μειωθεί ο πληθωρισμός.

Περνώντας στην Ασία, με κέρδη συνέχισαν τις σημερινές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου την Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές παραγωγού για τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που έκαναν λόγο για αύξηση 7,7%. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,1% με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση 1,8%. Σημειώνεται ότι σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αντίστοιχα μεγέθη για τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα η Κίνα βιώνει τη χειρότερη φάση της πανδημίας από τότε που ξέσπασε, στις αρχές του 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η παραγωγική ικανότητα στη χώρα, ακόμα και στη Σανγκάη δεν έχει επηρεαστεί καθώς μόνο το 15% των εταιρειών τους δεν παράγουν. Σε αυτό το κλίμα, ο Shanghai Composite κερδίζει 1,63% ενώ ο Shenzen ενισχύθηκε κατά 2,8%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 1,72%.

Άλμα 5% στο πετρέλαιο

Το brent σημειώνει άνοδο 4,62% στα 107,21 δολάρια και το WTI 5,6% στα 105,8 δολάρια. Οι επενδυτές ανησυχούν για την προσφορά πετρελαίου μετά και το πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.  Σημειώνεται ότι για να ισχύσει το εμπάργκο θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη συγκατάθεση και από τα 27 μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να κινηθούν ακόμα και ανοδικά αν το πακέτο κυρώσεων δεν είναι τόσο σκληρό ώστε να συναινέσουν πιο εύκολα οι χώρες τις ανατολικής Ευρώπης. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ προειδοποίησε χτες ότι αν η ζήτηση καυσίμων ανακάμψει από την πανδημία, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να μην είναι σε θέση να την καλύψουν χωρίς να προβούν σε νέες επενδύσεις. 

Βυθίστηκαν τα κρυπτονομίσματα

Χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες για να βρεθεί το bitcoin 56% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά των 69.000 δολαρίων και να διαπραγματεύεται σήμερα στα 31.490 δολάρια. Το τελευταίο διάστημα τα κρυπτονομίσματα χάνουν την αξία τους, ενώ το Terra σήμερα σημειώνει βουτιά 97,48%! Ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας που καταγράφηκαν, πλέον οι απώλειες μαζεύονται. Ειδικότερα, το Bitcoin κερδίζει 0,35% , το Ethereum 0,66%, το Solana χάνει 16,02% , το Dogecoin 15,79% και το XRP χάνει 9,95%.

Μάλιστα, χτες το Bitcoin, το διασημότερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, έχασε τα 30.000 δολάρια καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 12%. Η τελευταία φορά που το bitcoin βρέθηκε χαμηλότερα από αυτό το ψυχολογικό όριο ήταν τον Ιούλιο του 2021.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου

Πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές αποτελούν και οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.  Οι παραγγελίες για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στο σημείο εισόδου του σταθμού της Σοχρανίβκα για τις 11 Μαΐου μειώθηκαν στο μηδέν, σύμφωνα με στοιχεία από τον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου την Τετάρτη, κάτι που άλλωστε είχε προαναγγείλει το Κίεβο από την Τρίτη.

Το ενδεχόμενο προσάρτησης της Χερσώνας σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρη Πεσκόφ, τονίζοντας ότι εναπόκειται στους κατοίκους της κατεχόμενης από τη Ρωσία περιοχής της νότιας Ουκρανίας να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν. Ως προς τις αναφορές σε «παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, σημείωσε ότι «η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο».

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς στους νομοθέτες.

Παράλληλα, τόνισε πως ο Πούτιν αναμένεται να γίνει «πιο απρόβλεπτος» και ίσως επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία για να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του στην Ουκρανία.

«Οι στόχοι του Πούτιν είναι μεγαλύτεροι από τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας» και αυτό «πιθανότατα σημαίνει στους επόμενους μήνες θα δούμε να κινούμαστε σε μια πιο απρόβλεπτη και πιθανόν πιο κλιμακούμενη τροχιά», είπε ο Χέινς σε μια ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία.