Μικτά πρόσημα μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Κίνα-Χονγκ Κονγκ
Wall Street

Μικτά πρόσημα μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Κίνα-Χονγκ Κονγκ

Έντονη μεταβλητότητα παρουσίασαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μονοπωλεί η συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τις κινήσεις τις πλευράς των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει μετά την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στην μεταβολή της νομοθεσίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,07% και διαμορφώθηκε στις 25.383 μονάδες, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει απώλειες ως και 1,1%.

Ο διευρυμένος δείκτης S&P κατέγραψε αρκετές μεταβολές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά στις 3.044 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,48%, καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά πιθανές επιπτώσεις στην εμπορική συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Σημειώνεται, παράλληλα, πως ο δείκτης S&P 500 έκλεισε τον Μάιο με κέρδη άνω του 4%.

Τέλος, σημαντικά κέρδη 1,29% σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώθηκε στις 9.489 μονάδες.

Στο μέτωπο των σινομαμερικανικών σχέσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν τα ειδικά εμπορικά προνόμια που διατηρεί το Χονγκ Κονγκ ως απάντηση στην επιβολή του νόμου για την εθνική ασφάλεια της περιοχής που αποφάσισε η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας πριν λίγες ημέρες.

Υπενθυμίζεται, πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επίκεντρο της διαμάχης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αποτελούσαν οι κατηγορίες των ΗΠΑ προς την κινεζική πλευρά σχετικά με την απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τις ζωές περισσότερων από 100.000 Αμερικανών.

Ωστόσο, η απόφαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ώστε να επιβάλει νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, αντίστοιχο με αυτόν που ισχύει στην ηπειρωτική Κίνα έχει προκαλέσει την αντίδραση των κρατών της Δύσης, ενώ μόλις την Πέμπτη Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ και Βρετανία εξέδωσαν κοινή δήλωση κατά της Κίνας αναφέροντας «το Χονγκ Κονγκ μεγαλούργησε ως φάρος της ελευθερίας για πολλά χρόνια», ενώ υπογράμμισαν πως ο υπό εφαρμογή νόμος παραβιάζει την κοινή διακήρυξη της Βρετανίας με την Κίνα του 1984.