Ο Ντ. Τραμπ ανακαλεί τα εμπορικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ με τις ΗΠΑ

Ο Ντ. Τραμπ ανακαλεί τα εμπορικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ με τις ΗΠΑ

Μετά την ανακοίνωση ότι θα τερματίσει κάθε σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα ανακληθούν και τα ειδικά εμπορικά προνόμια που έχει το Χoνγκ Κονγκ στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την εν λόγω κίνηση με φόντο την επιβολή νόμου για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα. 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη πόλη, ο οποίος μάλιστα είχε τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.

Ο νόμος αυτός απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ετησίως το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια να εισηγείται αναλόγως στον Λευκό Οίκο. 

Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διακόψει τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- στο Χονγκ Κονγκ του 1992.

Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα, κάτι εξαιρετικά επιβαρυντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με το Πεκίνο.

Εάν το Χονγκ Κονγκ χάσει αυτό το ειδικό καθεστώς, τότε το εμπόριό του με τις ΗΠΑ θα υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περίπτωση που θα επιβληθούν δασμοί. Το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε τα 66 δισ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Γραφείου του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο (USTR).

AP Photo/Alex Brandon