Μικρές απώλειες για το ευρώ στον απόηχο των ανακοινώσεων του προέδρου Μπάιντεν

Μικρές απώλειες για το ευρώ στον απόηχο των ανακοινώσεων του προέδρου Μπάιντεν

Η ισοτιμία EUR/USD  κινείται κάτω από τα επίπεδα του 1,2150 στη συνέχεια της παρουσίασης του προέδρου Μπάιντεν για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9  τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα οικονομικά σχέδια του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ αναφέρθηκαν από τον Τύπο πολύ πριν από την ομιλία του και είχαν ήδη τιμολογηθεί από τις αγορές. Οι επενδυτές είχαν ήδη χαιρετίσει τις προοπτικές του πακέτου τόνωσης πριν αρχίσει την ομιλία και στη συνέχεια υποχώρησαν όταν απέτυχε να εκπλήξει, μη ανακοινώνοντας κάτι καλύτερο από τα αναμενόμενα.

Η επενδυτική διάθεση περιορίστηκε επίσης όταν ο Μπάιντεν είπε ότι «όλοι πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους», υπαινισσόμενος αύξηση φόρων. Έτσι το αμερικανικό νόμισμα βρήκε προσωρινά στηρίγματα και ως καταφύγιο άδραξε τα οφέλη από την πτώση των χρηματιστηρίων.

Πριν ανέβει στη σκηνή ο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ διευκρίνισε ότι η τράπεζα έχει δεσμευτεί πλήρως για την πολιτική στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και της αγοράς ομολόγων. Οι δηλώσεις του περιορίζουν τις εικασίες για πρόωρη μείωση του σχεδίου αγοράς ομολόγων της Fed. Η δέσμευση να εκτυπώσει δολάρια όσο χρειάζεται - και να διατηρήσει τα ποσοστά στο μηδέν - είχε μόνο προσωρινό αρνητικό αντίκτυπο στο αμερικανικό νόμισμα, καθότι στη συνέχεια οι ανακοινώσεις Μπάιντεν επανάφεραν τη στήριξη στο δολάριο.

Η αμερικανική οικονομία δείχνει να έχει ανάγκη όλα τα διαθέσιμα μέτρα στήριξης, καθώς ήδη ο αντίκτυπος του χειμερινού κύματος της πανδημίας είναι πλέον έντονος, με την ανεργία να κινείται σε υψηλά επίπεδα και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να  αυξάνονται στις 965.000, πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο καταγράφοντας τα υψηλότερα νούμερα από το καλοκαίρι .

Την ίδια ώρα στην Γηραιά ήπειρο, η πολιτική κρίση στην Ιταλία και η πανδημία επιβαρύνουν την αισιοδοξία και λειτουργούν ως βαρίδι στην προοπτική μιας νέας έντονης ανοδικής κίνησης για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η ισοτιμία υποχώρησε προσωρινά κάτω από το προηγούμενο τριπλό κατώτατο σημείο των 1,2125 την Πέμπτη, αλλά γρήγορα επανήλθε πάνω από το επίπεδο αυτό. Το νέο κατώφλι του 2021 είναι πλέον το 1,2110 και όσο διατηρείται αυτή η γραμμή το ευρώ έχει περιθώριο ανάκαμψης. Από τεχνικής απόψεως η πιθανότητα να συνεχιστεί η διόρθωση εξακολουθεί να έχει κάποιο προβάδισμα, καθώς η ορμή είναι οριακή προς τα κάτω και το ζεύγος διαπραγματεύεται κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των 50, 100 και 200  ημερών.

Κάτω από το 1,21 τα επόμενα επίπεδα στήριξης είναι τα 1,2060 και 1,2040, ενώ αντίσταση περιμένει στην κορυφή 1,2175 της Πέμπτης ακολουθούμενη από 1 ,2222 το εβδομαδιαίο υψηλό,