Μικρά κέρδη στην Wall Street με το βλέμμα στην Γέλεν

Μικρά κέρδη στην Wall Street με το βλέμμα στην Γέλεν

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε η αμερικανική αγορά μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα εταιρικά αποτελέσματα ενώ αναμένουν σήμερα από την υποψήφια νέα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να δώσει σήμα περαιτέρω τόνωσης της οικονομίας απέναντι στην πανδημία.

Ειδικότερα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (χτες ήταν η αργία της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,4% ή 123 μονάδων και κινείται στις 30.937 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,5% στις 3.786 μονάδες, όπως και ο Nasdaq που ανέρχεται στις 13.093 με άνοδο 0,8%.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη εβδομάδα είδε και τους τρεις δείκτες σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο Dow κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 0,9%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 1,5% και οι δύο. Την ίδια ώρα πάντως, ο Russell 2000 της χαμηλής κεφαλαιοποίησης είχε ολοκληρώσει με άνοδο 1,5%.

Στα ταμπλό σήμερα, ισχυρή ώθηση στον Dow δίνουν οι τίτλοι των Chevron, American Express και Boeing που ενισχύονται όλοι άνω του 2%, με την τελευταία να «κεφαλαιοποιεί» την είδηση ότι η ΕΕ θα επιτρέψει ξανά τις πτήσεις του αεροπλάνου της 737 MAX,  22 μήνες αφότου καθηλώθηκε στο έδαφος έπειτα από δύο δυστυχήματα.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών θα τεθεί σήμερα η τοποθέτηση της Τζάνετ Γέλεν, της υποψήφιας υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος ορκίζεται αύριο Τετάρτη και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αναμένεται να αναφέρει στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ότι η χώρα κατευθύνεται προς μεγάλη ύφεση, εκτός εάν «προβεί σε μεγάλες ενέργειες», σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας της που επικαλείται το NBC News.

«Οι οικονομολόγοι δεν συμφωνούν πάντα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση τώρα: Χωρίς περαιτέρω δράση, διακινδυνεύουμε μια μακρύτερη και πιο οδυνηρή ύφεση τώρα καθώς και μακροπρόθεσμες ουλές στην οικονομία αργότερα», θα υπογραμμίσει χαρακτηριστικά η κ. Γέλεν.

Παράλληλα, θα προσθέσει ότι «τώρα όμως, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε έντονα», δίνοντας σήμα για περαιτέρω οικονομική τόνωση.

Στο θετικό κλίμα της ημέρας συμβάλλουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Goldman Sachs με θηριώδη αύξηση 153% των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο του 2020,  κυρίως λόγω των επιδόσεων της στον τομέα του trading σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή της Goldman εκτινάχθηκαν στα 12,08 δολάρια από τα 4,69 δολάρια, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv εκτιμούσαν ότι θα κυμαίνονταν στα 7,47 δολάρια. Ο τίτλος πάντως του τραπεζικού κολοσσού υποχωρεί κατά 1%.

Από την πλευρά της, η Bank of America είδε πτώση των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο, με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια να πλήττουν τις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής της, αν και μέρος των στοιχείων που ανακοίνωσε ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.