Μετοχές αξίας ή μετοχές ανάπτυξης; Ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα

Μετοχές αξίας ή μετοχές ανάπτυξης; Ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα

Ένα σύνηθες ερώτημα που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα ειδικά σε περιόδους διαφαινόμενης ανάκαμψης: Μετοχές «αξίας»  με ισχυρή ρευστότητα, καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, ή αναπτυξιακές μετοχές που εκτινάσσουν τα κέρδη τους και την χρηματιστηριακή τους πορεία, εκμεταλλευόμενες  τις οικονομικές συγκυρίες, τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, ή το κύμα της τεχνολογικής καινοτομίας;

Τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία αλλά και τις χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να έρχονται με φρενήρη ρυθμό, που ακολουθεί το ρυθμό μείωσης των «σκληρών» πανδημικών στοιχείων, που δίνουν την απαραίτητη ανάσα στη χώρα ενόψει του καλοκαιριού.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο, παρά τα περιοριστικά μέτρα, κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με το στόχο, καταδεικνύοντας υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου να εμφανίζουν μείωση μόλις 259 εκατ. ευρώ, ή 1,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Σημαντική είδηση της Δευτέρας αποτέλεσε το γεγονός ότι η απόδοση των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας υποχώρησε κάτω από το μηδέν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Όπως επισημαίνουν οι FT, η Ιταλία είναι τώρα το μόνο μέλος της ευρωζώνης με θετικό πενταετές κόστος δανεισμού, αν και μόνο οριακά πάνω από το μηδέν.

Την περασμένη εβδομάδα το spread των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι εκείνων της Γερμανίας μειώθηκε για λίγο κάτω από 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν το χαμηλότερο ρίσκο και τις υψηλότερες αποδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους παγκοσμίως. 

Με αυτά τα δεδομένα, δίνεται η δυνατότητα χάραξης οικονομικής πολιτικής με ευνοϊκότερους όρους.

Η χρηματιστηριακή αγορά αν και λειτουργεί το τελευταίο διάστημα υπό τη σκέπη των συνεχών αυξήσεων κεφαλαίου και της έκδοσης επιχειρηματικών ομολόγων, άρχισε να απομακρύνεται από τις 900 μονάδες και αργά ή γρήγορα θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Στην προχθεσινή συνεδρίαση  οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν αδύναμη εικόνα, που προφανώς σχετίζεται με την έγκριση της ΑΜΚ της Alpha Bank με ταυτόχρονη γνωστοποίηση της ημερομηνίας ανοίγματος του βιβλίου προσφορών  στις 28 Ιουνίου.

Η μετα-πανδημική οικονομική συγκυρία διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, που οδήγησε το τελευταίο οκτάμηνο σε μια ανοδική κίνηση της αγοράς  (+62% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) επαναφέρει  συνήθη αλλά και «διάσημα» ερωτήματα μεταξύ των επενδυτών περί των επενδυτικών επιλογών  και του αντίστοιχου επενδυτικού προφίλ σε συνάρτηση με τις μετοχές.

Μετοχές αξίας με ισχυρή ρευστότητα, καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, ή αναπτυξιακές μετοχές που εκτινάσσουν τα κέρδη τους και τη χρηματιστηριακή τους πορεία, εκμεταλλευόμενες είτε τις οικονομικές συγκυρίες, είτε το πιο συχνό φαινόμενο της συνεχόμενης τεχνολογικής καινοτομίας, που εξαπλώνεται κυριαρχώντας και στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα;

Στα καθ' ημάς, χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπτυξιακής μετοχής είναι εκείνη των Πλαστικών Θράκης που εν μέσω πανδημίας και λόγω αντικειμένου εκτόξευσε τα κέρδη της, όπως άλλωστε και ο Παπουτσάνης που εμφάνισε στη χρήση του 2020 αύξηση κερδών 184%, συνεχίζοντας το α' τρίμηνο του 2021 με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 28%. 

Πλαστικά Θράκης

Το μηνιαίο γράφημα των Πλαστικών Θράκης αποτυπώνει την κίνηση της μετοχής που καταγράφει υψηλά 21 ετών, με κέρδη 287% από τις 15 Ιουνίου του 2020. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ΚΡΙ ΚΡΙ που εισήχθη το 2003 στο ΧΑ και έκτοτε εχει εξελιχθεί σε μια εξαγωγική εταιρεία με πρόσβαση σε πολλές αγορές του εξωτερικού και εμφανίζοντας συχνά διψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Κρι Κρι

Από την άλλη μεριά, μετοχές αξίας, κυρίως εταιρειών κοινής ωφέλειας με κέρδη, χρηματικές διανομές όπως η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΠΣ, με θετικό καθαρό ταμείο ( προσθέτουμε τον ΑΔΜΗΕ  και τον ΟΛΠ ) και με ισχυρή ρευστότητα όπως ο ΟΤΕ αντιμετωπίζουν μικρότερους κινδύνους συγκριτικά με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους και συχνά εκπονούν μακροπρόθεσμα επενδυτικά προγράμματα προσδοκώντας στην αύξηση του κύκλου εργασιών τους, παρέχοντας εμπιστοσύνη στους μετόχους τους για το μέλλον λόγω της συνετής στρατηγικής τους.

Ίσως το δίλημμα για το ποια θα είναι η σωστή επιλογή, είναι ψευδεπίγραφο. 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδόσεις μπορεί να είναι εποχιακοί ή και δύσκολο να επαναληφθούν (όπως η περίπτωση μιας πανδημικής κρίσης). Μετοχές κυκλικές όπως οι δικές μας εταιρείες διύλισης άργησαν να ξεκινήσουν την ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ αντίθετα λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, πολύ μικρότερου βεληνεκούς εταιρείες τεχνολογίας (Εntesoft, Space Hellas, Epsilon Net)  εκτίναξαν τον κύκλο εργασιών τους και τα κέρδη τους, προσδοκώντας σε αλλαγή εποχής.

Είναι άλλο πια το ηλεκτρονικό εμπόριο από ό,τι ήταν προ πανδημίας και διαφορετικές οι εταιρείες μεταφορών, όπως και διαφορετική θα είναι η αγορά των ακινήτων σε μια χώρα που αναμένει πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης  και με τεράστια έργα να δρομολογούνται.

ΕΥΔΑΠ

Η πρόσφατη άνοδος μετοχών αξίας έχει τη βάση της και στην μεγάλη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη που θα επιτρέψει ( όλα τα στοιχεία δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση) την ταχύτερη ανάκαμψη απ ότι περίμενε κανείς εν μέσω «πανδημικής» ύφεσης.

ΑΔΜΗΕ

Εν κατακλείδι, μια στρατηγική «μικτή» με εμβληματικές εταιρείες αξίας και με φιλόδοξες και ικανό management εταιρείες που ξεδιπλώνουν growth story  ίσως είναι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα. Γιατί ενίοτε η γρήγορη μετακίνηση από το ένα τρένο στο άλλο, μπορεί να σε στείλει στο κενό. Ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε η «αξία» θα κερδίσει την «ανάπτυξη» και το αντίστροφο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.