Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και έξαρση κρουσμάτων

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και έξαρση κρουσμάτων

Μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί αγορές την Τετάρτη, με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων εν αναμονή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, αλλά και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες άλλους 1.592 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 σε 24 ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό, που είχε να φθάσει σε αυτό το επίπεδο δυόμισι μήνες. Στο ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν πάνω από 60.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, τερματίζοντας την ελαφριά μείωση των περιπτώσεων που καταγραφόταν τα δύο προηγούμενα 24ωρα, κατά τα δεδομένα της σχολής ιατρικής αυτής της Βαλτιμόρης.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κατέθεσαν την αναμενόμενη πρόταση τους για την στήριξη της οικονομίας τονίζοντας, ωστόσο, ότι το πακέτο που δεν θα υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της κοντά στο μηδέν, με τους επενδυτές να περιμένουν τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για την πορεία της οικονομίας η οποία πλήττεται εκ νέου από την έξαρση του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,06% κλείνοντας στις 367,45  μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε 0,1% στις 12.822,26 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,61% στις 4.958,74 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,04% στις 6.131,46 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,11% και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,55%.

Στα εταιρικά νέα, η Barclays ανακοίνωσε πτώση κερδών στο εξάμηνο, με τη μετοχή της να πέφτει 6%. Η Barclays σημείωσε καθαρά κέρδη στα 765,64 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 1,27 δισ. στερλίνες (1,64 δισ. δολάρια) σε σχέση με τα 3,01 δισ. στερλίνες για την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο. 

Η Deutsche Bank κατέγραψε ζημιές για το β' τρίμηνο, κάτι που έφερε απώλειες 2,5% για τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank εμφάνισε ζημιές 77 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές των 3,27 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 1% στα 6,29 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 6,11 δισ. ευρώ.

Μεγάλες ζημιές ανακοίνωσε και η ισπανική τράπεζα Banco Santander. 

Ζημιές έναντι κερδών κατέγραψε η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, ενώ ο γερμανικός χημικός όμιλος BASF ανακοίνωσε ζημιές 878 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Orion έκαναν «βουτιά» σχεδόν 12% αφού το νέο φάρμακο ALS της φινλανδικής φαρμακευτικής εταιρείας απέτυχε στις δοκιμές τρίτης φάσης.